![]() |
Bine ai venit Vizitatorule ( Autentificare | Inregistrare )
![]() ![]() |
|
|
| himere2005 |
01-03-2007, 08:23 AM
|
![]() Lama ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grup: Membri Raspunsuri: 5.845 Inscris: 1-08-2006 Membrul Nr.: 82 Dispozitie: incendiara Sex: Feminin |
Martisorul este o sarbatoare specific romaneasca care celebreaza venirea primaverii. In aceasta zi se ofera persoanelor de sex feminin apropiate marisoare, ca mici semne de multumire. Se considera ca martisoarele sunt aducatoare de fericire si noroc. Ele sunt formate in mod traditional dintr-o fundita rosu cu alb - rosu semnifica iarna si albul primavara � la care se adauga alte simboluri ale norocului: trifoi cu patru foi, potcoava, cosar, inima. Acest simbol este purtat la vedere o saptamana sau doua.
Cum a aparut acest obicei? Descoperirile arheoloice arata ca se celebra prima zi a primaverii inca de acum 8000 de ani... Si pe vremea dacilor simbolurile primaverii erau confectionate in timpul iernii si se purtau doar dupa 1 Martie. Martisoarele erau atunci pietricele albe si rosii insirate pe o ata. Alte surse aratau ca martisoarele constau in monede care erau atarnate de fire subtiri de lana, negru cu alb. Tipul de moneda: aur, argint sau bronz indica statutul social. Ele erau purtate pentru a avea noroc si pentru a avea o vreme buna. Dacii credeau ca aceste amulete aduc fertilitate, frumusete si previn arsurile din cauza soarelui. Acestea erau purtate pana cand copacii incepeau sa infloreasca si apoi atarnate de crengile lor. Legenda babei Dochia Acum mai multi ani o femeie batrana care se numea Dochia avea o fiica vitrega pe care o ura. Intr-o zi de iarna cumplita Dochia i-a dat o haina foarte murdara cerandu-i sa o spele la rau pana devine alba ca zapada. Tanara fata a spalat-o mult timp, dar pe cat o spala ea mai tare, pe atat devenea haina mai neagra! Atunci a aparut un barbat care se numea Martisor si a intrebat-o de ce plange. Ea i-a povestit ce i se intamplat. Atunci Martisor i-a spus ca poseda o putere magica si i-a oferit o floare rosie si alba si a indemnat-o sa mai spele inca o data vesmantul si apoi sa se intoarca acasa. Cand a ajuns fata acasa panza era alba ca si neaua. Batranei Dochia nu i-a venit sa isi creada ochilor. Ea nu ar fi crezut ca fiica sa vitrega va reusi sa indeplineasca sarcina. Deodata a vazut floarea din parul fetei. "De unde o ai?" o intreba batrana, "este inca iarna". Batrana crezu ca primavara a revenit si pleca cu turma pe munte. Pe drum vremea era frumoasa, asa ca a renuntat la cojoacele pe care le purta. La sfarsit a fost insa prinsa de burnita. Cand a ajuns in varf i s-a aratat Martisor: "Vezi cat de rau este sa stai in frig si umezeala" a grait el, "tu, cea care ti-ai obligar fiica sa spele iarna hainele la rau." Apoi a disparut. Batrana a ramas singura pe munte, a venit gerul si oile au fost transformate in pietre. De atunci rosul si albul simbolizeaza lupta intre bine si rau, intre iarna si primavara. azi e 1 martie, motiv de sarbatoare, vine incet incet primavara...inca nu ne-am scos cojoacele de pe noi, dar e primul pas spre PRIMAVARA Acest mesaj a fost editat de himere2005: 01-03-2007, 08:24 AM -------------------- ![]() |
| himere2005 |
01-03-2007, 10:58 AM
|
![]() Lama ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grup: Membri Raspunsuri: 5.845 Inscris: 1-08-2006 Membrul Nr.: 82 Dispozitie: incendiara Sex: Feminin |
hai ca incep sa povestesc eu daca nimeni nu vrea
mai departe, in liceu si facultate a intervenit pragmatismul, baietii cumparau doar cateva martisoare sau deloc si iarasi eu nu prea primeam. nu vreau acum sa credeti ca eu eram cea mai naspa in general primesc flori sau martisoare de la prieteni apropiati si de la familie, vecinii lui mama mai obisnuiau sa ne aduca...era tare frumos, tin minte si acum ca aveam un vecin in bloc, noi fiind tot in generala care ne aducea la toate fetele martisoare, toate eram moarte dupa el ca arata si bine acum cred ca am ramas mai mult cu nostalgia anilor trecuti, imi este destul de greau sa ma deplasez cu un copil mic dupa mine si in general am martisoare si ofer celor care ajung pe la mine, adica familia sau merg in bloc la mama unde am prietenele din copilarie baieti, intodeauna femeile vor aprecia daca le oferiti ceva cat de mic, ma refer la cele sensibile ca la cele materialiste sau cu nasul pe sus nu stiu daca tine faza chiar ma gandeam azi ce ti-i si cu adolescentii astia, luau din obligatie, dar cu niste nervi din aia, spune unu' langa mine "da ce p...mea sa le mai cumpar la astea?" legat de baba eu mi-am ales-o anul asta pe 5 Acest mesaj a fost editat de himere2005: 01-03-2007, 11:01 AM -------------------- ![]() |
|
Multumim sponsorilor nostri pentru sprijinul acordat sustinerii forumului OneDen.com |
|
| bpaula |
01-03-2007, 11:23 AM
|
![]() Ciocanitoare ![]() ![]() ![]() ![]() Grup: Membri Raspunsuri: 376 Inscris: 2-08-2006 Membrul Nr.: 94 Sex: Feminin |
eu imi amintesc ca in zona mea se dadeau martisoare la baieti de 1 Martie, foarte rar invers...eu dadeam la baietii din clasa si la altii care ii mai stiam inafara colegilor...iar baietii le purtau pe toate si ii vedeai decorati cu multe multe martisoare, erau mandri daca primeau multe dar pe de alta parte era mai greu pentru ca trebuiau sa dea inapoi flori si ciocolata pe data de 8 Martie
si acum acasa e acelasi obicei, dar eu m-am adaptat celui de la Timisoara si ma astept sa primesc si de 1 si de 8, iar colegii ne-au adus astazi floricele, martisoare si ciocolata o floricica si pentru voi toti de la mine -------------------- |
| alex25 |
01-03-2007, 11:50 AM
|
|
Nevastuica ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grup: Membri Raspunsuri: 852 Inscris: 28-05-2006 Membrul Nr.: 12 Sex: Masculin |
-------------------- Pierdut semnatura. O declar NULA.
|
| anca veselie |
01-03-2007, 11:54 AM
|
![]() Lama ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grup: Membri Raspunsuri: 5.340 Inscris: 2-08-2006 Membrul Nr.: 95 Dispozitie: PLINA DE VIATZA! Sex: Feminin |
si la mine era sarbatoare de 1 martie, in clasele 1-4 eram decorata cu cat mai multe martisoare, care mai de care mai frumoase. cativa ani nu am purtat de loc, mi se parea ca sunt prea mare pentru acest obicei, dar anul trecut am primit un martisor asa de haios ca nu am putut sa nu-l port. anul asta nu am primit inca nici un martisor traditional, am primit cateva flori si o chestie de ous in cada la baie, dar mi-am prins un snur la camasa. iar daca primesc un martisor frumos, o sa-l port!
paula, interesant obiceiul cu martisoare la baieti, am mai auzit! -------------------- |
| himere2005 |
01-03-2007, 01:17 PM
|
si ca sa nu fiu egoista sa nu zica sotul meu ca primavara incepe pentru mine, m-am gandit sa fac ceva mai deosebit de papa...crabi pane sa vad cu ce-i asortez, alaturi de un pahar rosu de vin, lumanarele si poate si ceva "artificii"
-------------------- ![]() |
| Andreea-Rodica |
01-03-2007, 06:30 PM
|
![]() Iepuras ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grup: Membri Raspunsuri: 1.880 Inscris: 7-07-2006 Membrul Nr.: 59 Sex: Feminin |
Amintiri, amintiri! Mama este profesor si imi amintesc mai ales cand eram eu in clasele primare (inainte de 1989) venea mama acasa cu un brat de flori si o sacosa de martisoare. Placerea mea era sa le rastorn pe toate pe masa din sufragerie si sa le studiez, sa mi le aleg pe cele mai frumoase. In Galati se ofera martisoare doar fetelor, ofeream si eu colegelor, profesoarelor, femeilor din familie, prietenelor din bloc. Eu eram cumva avantajata, mama avea foarte multe martisoare din anii trecuti, dar eu vroiam mereu sa ofer martisoare cumparate de mine. Si pierdeam ore intregi in fata magazinului General sau Tiglina la cumparaturi de martisoare.
Aici, in Suceava, se ofera martisoare barbatilor. Eu nu m-am obisnuit cu asta. Nu e ca ACASA. O primavara frumoasa tuturor! -------------------- Mai mult decat propria mea varsta,
mai mult decat propria mea numaratoare, mai mult decat calatoria mea in oglinda, ma tulbura si ma doare batranetea prietenilor mei, pe care nu-i vazusem si-i vad brusc. |
| himere2005 |
01-03-2007, 06:41 PM
|
hai sa facem schimb andreea azi, vreau si eu sa ofer unui mascul feroce un martisor
-------------------- ![]() |
| emu |
01-03-2007, 07:17 PM
|
![]() Marmota ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grup: Membri Raspunsuri: 1.004 Inscris: 2-08-2006 Membrul Nr.: 89 Dispozitie: hindsight 20/20 Sex: Feminin |
eu am adus cu mine martisoarele de anul trecut:
-1 fir mai grosut de purtat pe haina - si 1 martisor primit de la ai mei. Cred ca o sa le port pana pe 8 martie inclusiv... CITAT si ca sa nu fiu egoista sa nu zica sotul meu ca primavara incepe pentru mine, m-am gandit sa fac ceva mai deosebit de papa...crabi pane sa vad cu ce-i asortez, alaturi de un pahar rosu de vin, lumanarele si poate si ceva "artificii" iti pot sugera felul in care am vazut ca se servesc picioarele de crab aici: cu hush puppies, salata coleslaw, cartofi pai, unt topit si sos tartar (optional) -------------------- |
| Andreea-Rodica |
01-03-2007, 09:06 PM
|
![]() Iepuras ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grup: Membri Raspunsuri: 1.880 Inscris: 7-07-2006 Membrul Nr.: 59 Sex: Feminin |
hai sa facem schimb andreea azi, vreau si eu sa ofer unui mascul feroce un martisor Mama acum e la Liceul 8, parca Ghe. Asachi. Acest mesaj a fost editat de Andreea-Rodica: 01-03-2007, 09:07 PM -------------------- Mai mult decat propria mea varsta,
mai mult decat propria mea numaratoare, mai mult decat calatoria mea in oglinda, ma tulbura si ma doare batranetea prietenilor mei, pe care nu-i vazusem si-i vad brusc. |
| amalia0701 |
02-03-2007, 10:34 AM
|
|
Hiena ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grup: Membri Raspunsuri: 4.417 Inscris: 31-05-2006 Membrul Nr.: 13 Sex: Feminin |
Floricica e mica, dar pupicul e mare -------------------- ![]() OBEZITATEA UCIDE ! Din 09.10.2008 viata fara abateri.Orice incepe cu primul pas, ACU CONTINUA ! Asta lupta grea : cancerul se poate preveni ! A se vedea inteviul video, prietenii stiu de ce :) |
| maia |
02-03-2007, 12:38 PM
|
![]() Amiba Grup: Membri Raspunsuri: 15 Inscris: 23-02-2007 Membrul Nr.: 241 |
ce sa spun? mie imi place faptul ca vine primavara
|
![]() |
|
Versiunea minimala Discutii aprinse Sitemap Diete Calorii | Acum este: 16-10-2008 - 06:04 AM |