left Schimba imaginea

Implica-te in discutie!Subiectul zilei: [1 DECEMBRIE] Cine se cantareste cu mine?
logo_right

Bine ai venit Vizitatorule ( Autentificare | Inregistrare )

17 Pagini V « < 10 11 12 13 14 > »   
Reply to this topicStart new topic
left > Vitamine zilnice pentru suflet seperator Optiuni V right
lliliana
mesaj 24-11-2006, 07:20 AM
Mesaj #166

Iepuras

Grup: Membri
Raspunsuri: 1.989
Inscris: 28-08-2006
Din: <--- Vest
Membrul Nr.: 121
Dispozitie: Ce anotimp e? Sunt confuza!
Sex: Feminin

24.11.2006 ...o luna pana la Ajunul Craciunului smile.gif

Michelangelo a fost întrebat o dată cum face să creeze opere atît de minunate. “E foarte simplu,” răspunse. “Cînd privesc un bloc de marmură, văd lucrarea în el. Tot ce trebuie să fac e să dau la o parte ceea ce nu îi aparține. Există o operă pentru fiecare dintre noi pe care sîntem destinați să o împlinim. Acesta este punctul central al vieții, și - nu are importanță cît încercăm să ne păcălim – știm cît e de important pentru fericirea noastră. De obicei, opera aceasta este acoperită de ani de frică, vină și nehotărîre. Dar dacă hotărîm să îndepărtăm acele lucruri care nu ne aparțin, dacă nu avem îndoieli asupra capacităților noastre, putem merge înainte cu misiunea care este destinul nostru. Acesta este unicul mod de a trăi cu onoare.”

Coelho...Maktub

--------------------
Nu mai cauta centrul Universului...el este in tine. Cerceteaza-l.

Imagine
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
lliliana
mesaj 25-11-2006, 07:24 PM
Mesaj #167

Iepuras

25.11.2006

Maestrul spuse: “Cînd simțim că a venit momentul schimbării, începem - inconștient- să derulăm filmul de la capăt, pentru a revedea fiecare înfrîngere suferită pînă atunci . Și, cu siguranță, cu cît creștem, numărul momentelor dificile crește. Dar, în același timp, experiența ne dă acțiunile cele mai bune pentru a depăși acele înfrîngeri, și pentru a găsi calea care ne permite să mergem înainte. Trebuie să derulăm și al doilea film din arhiva noastră mentală. Dacă privim doar pelicula înfrîngerilor noastre, rămînem paralizați. Dacă privim doar pe cel al succeselor, sfîrșim prin a crede că sîntem mai înțelepți decît sîntem în realitate. Avem nevoie de ambele benzi.”

Coelho...Maktub

--------------------

Imagine
+Quote Post
Multumim sponsorilor nostri pentru sprijinul acordat sustinerii forumului OneDen.com

lliliana
mesaj 26-11-2006, 09:59 PM
Mesaj #168

Iepuras

26.11.2006

Cît de absurde „sacrificii" facem fiecare dintre noi, jertfind neantului și somnului atîtea intenții, atîtea gînduri, atîta generozitate! Nu mă gîndesc acum la „lucrurile mari", bunăoară la viața noastră, din care nu facem aproape niciodată un lucru desăvîrșit; sau la „tinerețea" noastră, pe care nu o ardem pînă la incandescența finală, ci o consumăm pe-ndelete, sacrificînd nimicniciei cele mai patetice ceasuri de dragoste, deznădejde, contemplație sau melancolie.
Mă gîndesc însă la un lucru mai modest: la anumite gînduri pe care nu le ducem pînă la capăt, la anumite poeme pe care nu le scriem. Sînt zile cînd — cum să spun?! — simt că se deschid cerurile deasupra mea, atît de limpezi îmi apar rosturile Lumii și ale omului. Și totuși, zilele acestea se consumă ca orice altă întîmplare. Nu păstrez nimic, nu definesc nimic pentru mine sau pentru alții. Am, atunci, senzația plenitudinii mele și siguranța că niciodată nu mă voi mai îndoi de ceea ce am cucerit și am dezlegat atunci. Dar toate acestea trec, se consumă. Rămîn foarte puține „gînduri" și foarte vagi. Am „sacrificat" atîtea ceasuri norocoase nimicniciei. în loc să definesc, să precizez, să însemn nuanțele, amănuntele — mă mulțumesc cu cîteva cuvinte notate în fugă, pe o filă de carnet, cuvinte care în acea clipă de plenitudine mi se par suficiente ca să-mi „păstreze" gîndul, dar care, în realitate, sînt neîndestulătoare chiar să-l amintească.
Firește, un lucru gîndit o dată pînă la capăt, o analogie sau o corespondență descoperită, o „intuiție" mai mult sau mai puțin personală — toate acestea nu se „pierd" cu desăvîrșire. Le regăsim, uneori cu surprindere, după o săptămînă, după un an; într-o conversație, într-o lectură, într-un peisaj. Dar toată problema nu este să „păstrezi" aproximativ un gînd — ci să-l duci mai departe și să-l formulezi cu cît mai multă rigurozitate.
Cred însă că un imens număr de pagini geniale au fost „sacrificate" neantului; că foarte multe cărți care puteau fi scrise n-au fost nici măcar începute. Cred, într-un cuvînt, că fiecare mare scriitor al lumii a „sacrificat" cel puțin un fragment genial neantului, refuzînd să formuleze un gînd sau să însemne o poemă hărăzită într-un ceas de plenitudine.

Mircea Eliade - Fragmentarium

--------------------

Imagine
+Quote Post
lliliana
mesaj 27-11-2006, 07:22 AM
Mesaj #169

Iepuras

27.11.2006

Infarctul mi-a lămurit, cel puțin, două lucruri. Pe de o parte, am înțeles că sunt împrejurări în care egoismul e firesc. De patru luni, mă gândesc doar la speranța că voi depăși cu bine această vară. Pe de altă parte, e prima oară, cred, că-mi înțeleg eșecurile. Până acum, n-am avut niciodată tăria de a recunoaște că destinul meu a fost decis de defectele mele.
Înaintea recapitulărilor la care m-am văzut obligat, strângeam note pentru un roman. Mă ispitea o replică a trândavului Sybaris din legendă; un Asybaris aproape „metafizic”, cu praf adus de vânt dintr-un deșert misterios, și visând o mare unde ar fi fost aruncată ― se zice ― cenușa zeilor morți. Nu bănuiam, pe atunci, că, într-o zi, voi transforma această ficțiune într-o realitate paralelă. Am renunțat la roman. Aveam, acum, alte griji. Dar, la un moment dat, m-am pomenit amestecând praful din Asybaris în problemele mele. Poate, fiindcă, uneori, oboseam să zic, continuu, „eu”?
E posibilă și altă explicație. Sunt aproape convins acum că omul are, de fapt, trei vieți relativ distincte. Una, publică. Alta, particulară. Și alta pe care ― în lipsa unei formule mai bune ― aș numi-o „secretă”. Prin „viață secretă” înțelegând nu ceea ce ascundem de ceilalți, din pudoare sau din interes, ci acea parte din noi asupra căreia nu avem nici un control ― cum ar fi obsesiile, fantasmele, visele, subconștientul ― și unde nu ne putem minți. În viața publică și în viața particulară, am găsit o soluție defensivă, fie și rea. Dar, dacă împotriva pericolelor din afară te poți apăra lipindu-te cu spatele de un zid, cum s-o faci împotriva primejdiilor dinlăuntru? Aici, n-am găsit nici un răspuns. Tot ce pot să spun despre această „viață de dincolo de oglindă” e că reprezintă imaginea mea cea mai fidelă, azi.

24 august 2000
Octavian Paler - Deșertul pentru totdeauna

--------------------

Imagine
+Quote Post
lliliana
mesaj 28-11-2006, 02:30 PM
Mesaj #170

Iepuras

28.11.2006

Călătorul era la petrecerea de celebrare a Sfîntului Ioan, între corturi, întreceri, arcași și mîncare țărănească. La un moment dat un clown începu să îi imite gesturile. Lumea rîde, chiar și călătorul rîde și îl invită pe clown să bea o cafea cu el. “Fii viu!” spuse clownul. “Dacă ești viu, trebuie să miști brațele, să sari, să faci zgomot, să rîzi și să vorbești cu oamenii. Pentru că viața este opusul morții. Să mori înseamnă să rămîi mereu în aceeași poziție. Dacă ești prea liniștit nu trăiești.”

Coelho...Maktub

--------------------

Imagine
+Quote Post
lliliana
mesaj 29-11-2006, 08:11 AM
Mesaj #171

Iepuras

29.11.2006

Jonglerul se oprește în mijlocul pieții, scoate trei portocale și începe să le rotească în aer. Lumea se adună în jurul lui și se minunează de grația și eleganța mișcărilor sale. “Așa merge și viața, mai mult sau mai puțin,”spune cineva acolo, lîngă călător. ”Avem întotdeauna cîte o portocală în fiecare mînă și una în aer. Dar cea care e în aer face diferența. A fost lansată cu abilitate și experiență dar își urmează propriul curs. La fel ca și jonglerul, lansăm un vis în lume, dar nu avem întotdeauna control asupra lui. În acel moment trebuie să știi cum să te lași în mîna Domnului – și să ceri ca, la momentul cuvenit, visul să-și urmeze cursul lui corect și să cadă, împlinit, în mîinile tale.”

Coelho...Maktub

--------------------

Imagine
+Quote Post
julyalina
mesaj 30-11-2006, 08:18 AM
Mesaj #172

Taz

Raspunsuri: 3.224
Inscris: 3-08-2006
Membrul Nr.: 100
Dispozitie: cam adormita

CITAT
Cat valoreaza o femeie...

Intr-o scurta conversatie, o persoana intreaba urmatorul lucru pe o femeie:
Ce tip de barbat cauti?
Ea ramase un moment tacuta inainte de a-l privi n ochi si ii zise: Vrei sa stii intr-adevar?
El raspuse: da
Atunci incepu sa zica:
Fiind femeie in acest timp, sunt in pozitia de a-i cere barbatului ceea ce eu nu pot face pentru mine. Platesc facturile, ma ocup de casa, merg la supermarket, fac cumparaturi si totul fara ajutorul unui barbat...
Imi pun intrebarea: Ce poti tu sa aduci in viata mea?
Barbatul ramase privind. Gandea cu siguranta ca este vorba de bani.
Ea, stiind ce gandeste el, spuse:
Nu ma refer la bani. Am nevoie de mai mult.
Am nevoie de un om care sa lupte pentru perfectiune in toate aspectele vietii.
El isi incrucisa bratele, se aseza in fotoliu si privind- o ii ceru sa explice mai in detaliu.
Ea zise:
Caut pe cineva care sa lupte pentru perfectiune mentala, pentru ca am nevoie de cineva cu care sa conversez si care sa ma stimuleze din punct de vedere intelectual. Eu nu am nevoie de cineva simplu din punct de vedere mental.
Am nevoie de cineva suficient de sensibil ca sa inteleg prin ce trec eu ca femeie, dar suficient de puternic ca sa ma incurajeze si sa nu ma lase sa cad.
Caut pe cineva pe care sa il respect ca sa pot sa fiu "ascultatoare". Nu pot sa fiu asa cu cineva care nu poate sa isi rezolve singur problemele.
Eu caut un barbat care se poate ajuta pe sine insusi pentru a ne ajuta reciproc.
Cand termina se uita la el si il vedea foarte derutat si intrebator.
El ii zise: Ceri mult. Ea raspunse: Valorez mult.
+Quote Post
lliliana
mesaj 30-11-2006, 09:36 AM
Mesaj #173

Iepuras

30.11.2006

Într-o seară maestrul se adună cu discipolii și le ceru să facă un foc ca să stea de vorbă împreună.”Călătoria spirituală e ca un foc care arde în fața noastră,” spuse. “Un om care vrea să aprindă focul trebuie să suporte fumul care-i îngreunează respirația și-l face să lăcrimeze. Așa e redescoperită credința lui. Oricum, odată ce focul a fost aprins din nou, fumul dispare, iar flăcările luminează toate lucrurile din jurul lor –
dîndu-le căldură și liniște.”
“Dar dacă altcineva aprinde focul pentru el?” întrebă unul din discipoli. ”Și dacă cineva ne ajută să evităm fumul ? “
“Dacă cineva face asta, este un fals maestru. Un maestru în stare să ducă focul oriunde dorește și să-l stingă de cîte ori are chef. Și, din moment ce nu a învățat pe nimeni să aprindă focul, e ca și cum i-ar lasă pe toți în întuneric.”

Coelho...Maktub

--------------------

Imagine
+Quote Post
lliliana
mesaj 01-12-2006, 10:37 AM
Mesaj #174

Iepuras

01.12.2006

Un pustnic bătrîn fu invitat la curtea celui mai puternic rege al acelor vremuri.
“Invidiez un om sfînt care se poate mulțumi cu atît de puțin,“ spuse regele. “Eu invidiez pe Maiestatea Voastră, care se poate mulțumi chiar și cu mult mai puțin decît am eu,” răspunse pustnicul.
“Ce vrei să spui? Întreagă țara aceasta îmi aparține,” spuse regele jignit. “Exact,”spuse călugărul. ”Eu am muzica sferelor celeste, am rîurile și munții din toată lumea. Am luna și soarele, pentru că eu îl am pe Dumnezeu în inima mea. Maiestatea Voastră, însă, nu aveți decît regatul”.

Coelho-Maktub

--------------------

Imagine
+Quote Post
mirela_awad
mesaj 02-12-2006, 10:39 PM
Mesaj #175

Pestisor
**

Raspunsuri: 122
Inscris: 2-10-2006
Din: Portugal
Membrul Nr.: 139
Dispozitie: cool!

numai cat vad mata asta nebunatica mor de ras. acum ma distrag cu mesajele tale.
+Quote Post
lliliana
mesaj 04-12-2006, 07:07 AM
Mesaj #176

Iepuras

02.12.2006

Spune maestrul: “Închide ochii. Sau chiar cu ochii deschiși, imaginează-ți următoarea scenă: un stol de păsări în zbor. Acum spune-mi cîte păsări reușești să vezi: cinci? unsprezece? șaisprezece?“ “Indiferent care ar fi răspunsul – și e greu ca cineva să pretindă că știe cîte păsări a reușit să vadă – un lucru devine mai mult decît clar în acest mic experiment. Poți imagina stolul de păsări, dar numărul lor e dincolo de controlul tău. Și totuși scena era curată, bine definită, exactă. Trebuie să existe un răspuns la întrebare. Cine a hotărît cîte păsări ar fi trebuit să apară în scena imaginată ? Nu tu.”

Coelho...Maktub

03.12.2006

În Roma antică, niște prezicătoare cunoscute ca Sibile scriseră nouă cărți care ar fi prezis viitorul imperiului Roman. Duseră cărțile la Tiberiu.
“Cît costă ?” întrebă împăratul roman. “O sută de monezi de aur,” răspunseră Sibilele.Tiberiu mînios le alungă din fața ochilor. Sibilele arseră trei dintre cărțile lor și se întoarseră la Tiberiu.
“Costă tot o sută de monezi de aur,” îi spuseră lui Tiberiu. El rîse și le refuză: “De ce ar trebui să plătesc șase cărți la fel cît costau nouă?” Sibilele arseră încă trei cărți și se întoarseră cu cele trei rămase. “Prețul este tot o sută de monezi de aur,” spuseră. Tiberiu, măcinat de curiozitate, decise să plătească. Dar nu fu în stare să citească decît o parte a viitorului imperiului său.
Spune maestrul: “ E important în viață să accepți cînd ți se oferă ocazia.”

Coelho...Maktub

04.12.2006

Spune maestrul: “Decizie. Acest ceva pentru care lumea a fost suspicioasă vreme îndelungată. Cîte sînt lucrurile pe care sîntem incapabili să le facem din lipsă de hotărîre, și cîte pentru că sînt riscante? Un exemplu de lucru greșit interpretat ca “lipsă de hotărîre”:
a vorbi cu necunoscuții. Fie o conversație, un simplu contact sau un salut, foarte rar vorbim cu necunoscuții. Și spunem întotdeauna că e mai bine așa. În acest fel sfîrșim prin a nu fi de ajutor și a nu fi ajutați de Viață. Distanța ne face să părem importanți și siguri de noi înșine. Dar, de fapt, nu permitem ca vocile îngerilor noștri să se manifeste prin cuvintele celorlalți .

Coelho...Maktub

--------------------

Imagine
+Quote Post
lliliana
mesaj 05-12-2006, 07:13 AM
Mesaj #177

Iepuras

05.12.2006

O, sancta simplicitas? În ce simplificare și falsificare ciudată trăiește omul! Nu contenești să te minunezi din momentul când ochii ti s-au deprins să vadă acest miracol! Cât de bine am reușit să facem totul din juru-ne limpede și liber și facil și simplu! cum am știut să îngăduim simțurilor noastre să vagabondeze în toate cele superficiale, iar gândirii noastre să-i inspirăm o dorință divină de salturi zburdalnice și raționamente false! - Cât de bine ne-am priceput de la bun început să ne păstrăm ignoranța, pentru a ne bucura de o libertate, de o lipsă de griji, de o imprudență, de un zel și de o bucurie de a trăi aproape de necrezut, pentru a ne bucura de viată! și numai pe această temelie de acum stabilă și granitică a ignoranței s-a putut construi până acum știința, voința de a ști bazându-se pe o altă vrere cu mult mai puternică, voința de a nu ști, voința de incertitudine, de neadevăr! Iar această vointă nu era contrariul celei dintâi, ci forma ei cea mai rafinată! Nici măcar limbajul, aici precum și în altă parte, nu s-a putut dezbăra de grosolănia sa, continuând să glăsuiască de contrarii acolo unde era vorba doar de gradații și de o anumită finețe a nuanțelor; de asemenea, tartuferia învederată a moralei, care a devenit acum într-un mod invincibil „carne din carnea noastră, sânge din sângele nostru“, a denaturat până și cuvintele din gura noastră, a cunoscătorilor: ici și colo observăm și ne amuzăm că de-a dreptul știința este cea care caută să ne retină mai cu osârdie în acest univers simplificat, completamente artificial, lustruit și falsificat pentru uzul nostru, căci de voie, de nevoie, ei îi place eroarea, fiind în viață - îi e dragă viața!

Friedrich Nietzsche...Dincolo de Bine și de Rău

--------------------

Imagine
+Quote Post
lliliana
mesaj 06-12-2006, 02:13 PM
Mesaj #178

Iepuras

06.12.2006

LA MULTI ANI NICOLETA SI NICOLAE pupic.gif hug.gif

In asteptarea Craciunului

Povestea Sfantului Nicolae

In fiecare an, pe 6 Decembrie, crestinatatea sarbatoreste pe unul din cei mai insemnati sfinti ai ei. Ca semn al puterii si harului sau divin, in aceasta preafericita zi, o particica din moastele Sfantului Nicolae, anume chiar mana sa dreapta, daruita de voevodul Mihai Viteazul Bisericii „Sfantul Gheorghe-Nou” din Bucuresti, devine placut mirositoare si facatoare de minuni

Copilul batran

In cetatea Patara, din provincia Lichia, pe pamantul sfant al Cappadociei bizantine, vedea lumina zilei pruncul Nicolae, in cel de-al treilea veac al primului mileniu crestin, cand dreptcredinciosii inca traiau pe vremea prigoanei impotriva invataturilor lui Hristos.
Parintii sai, Teofan si Niona, l-au botezat cu acest nume ales, despre care „Patericul” spune ca se talcuieste „biruitor de popor”. In aceeasi perioada si in aceeasi provincie se nasteau alti doi straluciti teologi si parinti bisericesti, pomeniti cu cinste in calendarul ortodox: Sfantul Vasile cel Mare si Sfantul Ioan Gura de Aur. Toti trei, impreuna cu Sfintii Imparati Constantin cel Mare si mama sa, Elena, vor scoate crestinismul din catacombe la lumina zilei.
Traditia povesteste ca, la venirea pe lume a copilului Nicolae, trei stele mari ar fi stralucit cu neobisnuita putere pe cer, inchipuind semnul Preasfintei Treimi. De a doua zi, mama si tatal sau n-au mai cunoscut impreunarea trupeasca, dedicandu-si intreaga viata unicului lor fiu, incredintati ca nu este cu putinta a se mai naste in familia lor o odrasla la fel de dorita si de ocrotita de Dumnezeu. Primul semn al acestui adevar l-a aratat baiatul chiar de la cea dintai spalare, cand s-a ridicat in picioare din apa scaldatorii de lemn, uimindu-si peste masura parintii. Traditia bisericeasca istoriseste ca pruncul a supt numai de la sanul drept al mamei sale, pentru luare-aminte ca va fi pomenit in randul dreptilor, dar niciodata in zilele de miercuri si vineri de peste saptamana, ceea ce dovedea ca sfantul de mai tarziu avea sa fie un mare postitor, cum s-a si adeverit.
Pe masura ce crestea numarul anilor, sporeau cu repeziciune atat intelegerea, cat si obiceiurile cele bune ale baiatului, astfel incat, la varsta invataturii, Nicolae ajunsese „la multa si neobisnuita intelepciune”. Acelasi „Pateric” pomeneste cuvinte miraculoase de lauda pentru cresterea sfantului, inca inainte de a i se duce vestea in intreaga crestinatate. „Deci, facandu-se desavarsit in cuvantul invataturii, s-a aratat desavarsit si in lucrul vietii, caci se abatea de la prietenii desarte si de la vorbe nefolositoare, ferindu-se din calea femeilor si de petrecerea cea lumeasca. Mai intai copilul, mai apoi tanarul, imbunatatit si curat, ardea cu duhul si slujea Domnului cu frica, incat nu se vedea la dansul nici un fel de narav tineresc, ci numai obiceiurile omului batran. Caci, precum omul batran, daca are obiceiul celor tineri, este luat in ras, tot asa si tanarul, daca are naravul barbatului batran, se cinsteste de toti cu mirare, caci sunt nepotrivite tineretile pentru batranete, dar cinstite si frumoase sunt batranetile in tinerete...” Copilul batran devenea tanarul intelept si barbatul sfant!

Cele dintai minuni

Inca din primii ani ai indelungatei sale vieti, Nicolae s-a lasat cuprins de o mila pustiitoare fata de aproapele sau, fie copil, fie varstnic, fie pagan nebotezat, fie crestin. Sfanta traditie bisericeasca pomeneste ca, intr-o dimineata, plecand Nicolae in cetate, de mana cu mama sa, cei doi au nimerit intr-o imbulzeala de oameni, pe o straduta ingusta, podita cu piatra. Mama si fiul au descoperit cu tulburare ca o fetita cazuse pe fereastra si se zdrobise de caldaram. Chipul ei frumos si palid era brazdat de un fir de sange, ce se scurgea din coltul gurii. Alaturi, ingenuncheat, plangea amarnic tatal copilei, cuprins de o jale fara de margini. Pe neasteptate, micul Nicolae s-a aplecat asupra fetitei si a sarutat-o, sub privirile uimite ale celor adunati in jur. La putine clipe, copila a deschis ochii, clipind des, apoi s-a ridicat in capul oaselor, pe patul de piatra al strazii, sculandu-se din moarte, ca si cand s-ar fi trezit din somn. Multimea uluita a inceput sa strige, in timp ce Nicolae si-a luat mama de mana si s-a indepartat. Cand cei doi s-au apropiat de capatul strazii, fetita inviata i-a ajuns din urma, fugind dupa ei. Copila l-a imbratisat pe baiatul cel fermecat, sub privirile inlacrimate ale mamei. In doar cateva clipe, multimea s-a talazuit spre ei, in frunte cu tatal fetitei salvate. „Cine esti, ca sa-ti pot multumi?!”, a exclamat micuta, care nu mai avea nici o urma de lovire pe trup. „Nicolae este numele meu”, a raspuns copilul, „dar nu mie trebuie sa-mi multumesti, ci lui Dumnezeu, iar aceasta nu o poti face decat daca te botezi impreuna cu familia ta...” Tatal fetitei a jurat ca va face acest lucru chiar a doua zi. La putin timp dupa aceasta intamplare minunata, intr-o duminica, Nicolae si parintii sai au mers la singura biserica crestina ce exista in cetate pentru a participa la slujba. Dupa incheierea Liturghiei, la iesirea din lacasul sfant, cei trei au intalnit un alai de copii sarmani care se rugau de un negustor sa le dea de pomana cateva bomboane din cele pe care le transporta cu o caruta, spre a fi vandute la pravalia sa. Lipsa de milostivire a omului l-a induplecat pe tatal lui Nicolae sa-i plateasca o punga de bomboane, pe care a daruit-o copiilor. Dar dulciurile erau neindestulatoare si multi dintre sarmani au inceput sa planga cand au vazut ca lor nu le ramane nimic. Nicolae s-a intristat de mila lor. Dupa intoarcerea acasa, a ingenuncheat in fata icoanei Mantuitorului, in camera lui, si s-a rugat toata dupa-amiaza si seara, pana la culcare, cu lacrimile siroindu-i pe obraji, fara sa manance si fara a fi intrerupt de parinti. A doua zi, s-a intins vestea ca se petrecuse cea mai mare minune din istoria cetatii Patara. Dis-de-dimineata, in toate casele crestinilor, copiii isi aflasera incaltarile pline cu dulciuri si felii de cozonac!

Arhiereul

In primii ani ai adolescentei, unchiul lui Nicolae, care era episcop al locului, vazand sarguinta si credinta nepotului sau, l-a chemat pe calea preotiei. Parintii si-au dat binecuvantarea, iar fiul a plecat cu bucurie la invatatura celor bisericesti. Atata ravna si sfintenie vedea unchiul la nepot, incat, peste cativa ani, cand l-a hirotonisit preot, a tinut slujba in piata publica din cetate, dupa care a rostit o scurta cuvantare in fata oamenilor adunati acolo. Episcopul l-a daruit pe Nicolae multimilor, in haine preotesti, cu o urare impresionanta: „O, fericita este turma care se va invrednici a avea pe acest pastor!” Cu adevarat, ucenicul a pazit juramantul credintei, incepand pastorirea sufletelor ce le-a primit in grija, cu blandete si cu multa iubire. Au urmat anii cucernici in care sfantului i-a crescut vestea in intreaga Cappadocie, dupa cum „Patericul” scrie: „Multe, mari si preaslavite minuni a facut Sfantul Nicolae! Orbilor le-a dat vederea, surzilor le-a daruit auz, schiopilor - umblare, bolnavilor - tamaduire, saracilor - alinare, cu o putere intocmai cu cea a apostolilor...”
La moartea parintilor sai, care au trecut la cele vesnice in aceeasi zi, sfantului i-a ramas drept mostenire o mare avere, caci familia sa era instarita. Dar Nicolae, care ajunsese la rangul bisericesc de ierarh, a impartit toata agoniseala mostenita saracilor din cetate, dupa care a dat de stire credinciosilor ca va pleca intr-o lunga calatorie pe mare, la Locurile Sfinte. Nici ierarhul si nici credinciosii sai din cetatea Patara nu stiau ca nu se vor mai revedea vreodata... In calatoria ce a urmat, Sfantul Nicolae a savarsit una dintre cele mai mari minuni din indelungata sa viata. Inainte de a ajunge in portul Alexandria, corabia, in care se aflau mai multi oameni, a fost lovita de o puternica furtuna, cu vanturi naprasnice si valuri cat casa. In fata crestinilor inspaimantati, sfantul a ingenuncheat pe punte si s-a rugat, dupa care a vorbit cu glas tare stihiei. Spre uluirea celor de fata, furtuna s-a domolit, cum facuse altadata Insusi Mantuitorul Hristos!

Calea fara intoarcere

Ajuns cu bine la Ierusalim, dupa ce a traversat desertul Sinaiului, sfantul a urcat pe Golgota si a ingenuncheat, plangand la locul Rastignirii lui Iisus. Aici a avut o vedenie suprafireasca, pe care a povestit-o, mai tarziu, Sfantului Metodie, Patriarhul Constantinopolului, iar acesta a scris-o, pentru a ramane spre luare-aminte urmasilor. „Intr-o strafulgerare de lumina, Sfantul Nicolae a vazut aievea pe Mantuitorul nostru intru slava, stand aproape de dansul si dandu-i Sfanta Evanghelie, iar de partea cealalta a vazut pe Sfanta Nascatoare de Dumnezeu, punand pe umerii sai omofor arhieresc. Atunci s-a auzit o voce ca de tunet, ce i-a spus asa: „Mergi inapoi in Lichia, dar calea ta este fara intoarcere, caci sufletele crestinilor din mitropolia Mira au ramas fara pastor. Acolo va fi sfarsitul zilelor tale!”„ Sfantul ierarh Nicolae a ascultat porunca si s-a intors in Cappadocia, calatorind tot pe mare, dar s-a oprit in cetatea Mirei. De cum a sosit acolo, s-a grabit la catedrala mitropolitana, pentru a aprinde o lumanare in semn de multumire Celui de Sus, ca l-a ajutat sa ajunga cu bine pe uscat. Cand a intrat in catedrala, un batran in straie preotesti i-a facut semn sa se apropie. „Care e numele tau, crestine?”, l-a intrebat acela. „Nicolae”, a raspuns sfantul. „Esti preot?”, l-a mai intrebat batranul. „Sunt ierarh din Patara, caci m-am nascut tot aici, in Lichia”. Atunci batranul s-a inchinat si l-a strans in brate pe sfant, cu ochii umeziti de lacrimi. Apoi a marturisit: „Laudat fie numele tau, Doamne, caci necunoscute si minunate sunt caile Tale! Bine ai venit, frate! Eu sunt Ghenadie, arhiereul soborului de preoti. Dupa moartea episcopului nostru, intregul sobor, ca si mine, te-a vazut venind in vis, iar o voce ne-a spus cum te cheama, ce rang preotesc ai si de unde esti. Aceeasi voce mi-a spus ca te voi intalni aici, in sfantul lacas. Te astept de aproape o luna, frate! Vino! Te asteapta si soborul sa te urcam in scaunul episcopal...”

Portretul unui sfant

In lungul sir al anilor ce au urmat, sfantul a mai facut multe si laudate minuni, ducandu-i-se vestea in toata lumea. In timpul Imparatilor Diocletian si Maximian, sfantul a fost chiar intemnitat, dar nu si-a pierdut niciodata curajul si credinta. Dupa aflarea Sfintei Cruci de catre mama sa, Elena, noul imparat Constantin cel Mare a daruit libertate crestinilor pentru totdeauna. El l-a scos din temnita pe Sfantul ierarh Nicolae si l-a chemat la Niceea, la cel dintai Sinod Ecumenic, unde s-a intalnit, pentru prima oara, cu Sfintii Parinti Ioan Gura de Aur si Vasile cel Mare, care i-au pastrat o amintire de nesters. Portretul pe care i l-a zugravit, in putine cuvinte, Sf. Ioan Gura de Aur, a ramas ca un testament pentru urmasi: „Fata lui blanda stralucea cu o putere mai presus de fire. Avea intelepciunea lui Moise, darzenia prorocului Ilie si credinta Sfantului Apostol Petru. Doar vederea lui aducea mult folos celor care priveau spre dansul. Iar cei care se atingeau de vesmintele sale aflau alinare pe loc, din orice obida, si se tamaduiau indata!”
La o varsta foarte inaintata, „marele placut al lui Dumnezeu” - asa cum il numeste „Patericul” - si-a savarsit cu bine vremelnica sa trecere pe acest pamant, mutandu-si sufletul la cele vesnice, in Imparatia Celui pe care L-a slujit ca un adevarat luptator neobosit. In a sasea zi a lunii decembrie, trupul sau a fost depus in catedrala mitropolitana din Mira Lichiei. „Atat de senin si luminos era chipul sau, incat parea ca doarme. Atat de mult mir placut mirositor izvorau vesmintele sale, incat crestinii il adunau in vase si il duceau acasa, unde ii vindecau pe cei bolnavi sau demonizati”, sta scris, spre pomenire, in „Viata celui intre sfinti, Parintele nostru, Sfantul Ierarh Nicolae, Arhiepiscopul Mirelor Lichiei, Facatorul de Minuni”.

Epilog

Sfantul nu a fost inmormantat niciodata, caci atat de mari se dovedeau sfintenia ramasitelor sale pamantesti si minunile pe care le savarseau, incat crestinii nici nu au indraznit sa-i ingroape trupul! La putin timp dupa incetarea sa din viata, Sfantul Ierarh Nicolae a fost canonizat, si astazi, dupa saisprezece veacuri, el este praznuit atat de Biserica Ortodoxa, cat si de cea Catolica. Din pacate, navalirile pagane de mai tarziu au profanat moastele sfantului, sfartecandu-i trupul. In anul 1600, Mihai Viteazul a primit in dar de la Cardinalul din Bari, cu doar cateva luni inainte de uciderea sa, mana dreapta a Sf. Nicolae. Domnitorul a daruit-o cu evlavie Bisericii „Sf. Gheorghe-Nou”, care, pe atunci, era cea mai mare manastire din targul Bucurestilor. De patru sute de ani, aceasta particica din moastele sfantului odihneste in acelasi loc, savarsind nenumarate minuni. Alte parti din nepretuitele moaste ale Sfantului Nicolae se afla risipite acum prin catedrale din Grecia, Italia si Franta, dar sufletul sau se roaga, in Imparatia lui Dumnezeu, pentru crestinii din intreaga lume.

MARIUS PETRESCU

--------------------

Imagine
+Quote Post
lliliana
mesaj 07-12-2006, 07:06 AM
Mesaj #179

Iepuras

07.12.2006

Un om se plimbă într-un sătuc pe o ploaie torențială și vede o casă arzînd. În timp ce se apropie, vede un om înconjurat de flăcări așezat în camera de zi. “Hei, casa ta e în flăcări!” strigă călătorul. “Știu,” răspunse omul. “Atunci de ce nu ieși?” “Pentru că plouă,” spuse. “ Mama mea mi-a spus întotdeauna că pot face pneumonie dacă ies afară în ploaie.”
Comentariul lui Zao Chi la poveste este: “Înțelept e omul care poate abandona o situație atunci cînd e forțat să o facă.”

Coelho...Maktub

--------------------

Imagine
+Quote Post
lliliana
mesaj 09-12-2006, 06:07 PM
Mesaj #180

Iepuras

08.12.2006

Un om pios se trezi într-o zi pe neașteptate deposedat de toate bunurile sale. Știind că Dumnezeu l-ar fi ajutat într-un fel, începu să se roage: “Doamne, ajută-mă să cîștig la loterie,” ceru. Se rugă ani în șir dar rămase sărac. Într-o zi muri iar pentru că fusese foarte devotat, merse direct în paradis. Cînd ajunse acolo, refuză să intre. Spuse că trăise toată viața după învățăturile religioase, dar că Dumnezeu nu I-a permis niciodată să cîștige la loterie. “Tot ce ai promis a fost o minciuna,” spuse omul dezgustat. “Am fost întotdeauna gata să te ajut să cîștigi,” răspunse Domnul. “Dar oricît aș fi vrut să o fac, tu nu ai cumpărat niciodată biletul de loterie.”

Coelho...Maktub

09.12.2006

La un prînz, o persoană sparge un pahar. O alta spuse: “E semn de noroc.” Toți comesenii cunoșteau această credință. Dar un rabin care era acolo întrebă: “De ce este semn de noroc?” “Nu știu,” spuse soția călătorului. “Poate că e un vechi mod de a evita stînjeneala oaspetelui.” “Nu, nu asta este explicația,” spuse rabinul. “Unele tradiții ebraice spun că orice om are o anumită cantitate de noroc pe care-l poate folosi în cursul vieții sale. Fiecare poate cîștiga dobînda la această cotă dacă folosește propriul noroc doar la lucruri care îi servesc cu adevărat – altfel își poate irosi norocul. Noi evreii spunem “Noroc” cînd cineva sparge un pahar. Dar înseamnă: “ E bine că tu nu ți-ai folosit norocul pentru a încerca să eviți să se spargă acel pahar. Acum îl poți folosi pentru lucruri importante.”

Coelho...Maktub

--------------------

Imagine
+Quote Post

17 Pagini V « < 10 11 12 13 14 > » 
Reply to this topic
1 Membri citesc acest subiect (1 Vizitatori si 0 Anonimi)
0 membri:

- Versiunea minimala Discutii aprinse Sitemap Diete Calorii Acum este: 21-11-2008 - 01:20 AM