In teologia crestina, doctrina despre Fecioara Maria se numeste "mariologie".
Atat ortodocsii cat si catolicii o considera pe Fecioara Maria ca fiind "Maica Domnului" (Theotokos sau Deipare), si inteleg in acelasi fel adormirea si ascensiunea sa in ceruri.
Deasemenea, ambele biserici cred ca Maica Domnului sta acum la picioarele Domnului si intervine pentru cei ce i se roaga.
Catolicii insa, care cred ca toti oamenii se nasc purtand in ei povara pacatului stramosesc, au considerat ca trebuie sa creeze "dogma imaculatei conceptii", pentru a o defini pe Fecioara Maria ca fiind nascuta fara pacat, datorita "meritelor lui Isus".
Aceasta este o dogma introdusa in anul 1854, de Papa Pius IX.
Biserica Ortodoxa, nu accepta ideea ca Fecioara Maria s-a nascut in pacat, la fel cum nu crede ca pacatul stramosesc a fost transmis oamenilor. (Pentru pacatul lui Adam, Dumnezeu a pedepsit pe om o singura data, facandu-l muritor).
De aceea nu exista nici o justificare pentru aceasta dogma inventata de catolicism.
Ambele biserici cred ca Maica Domnului simbolizeaza Sfanta Biserica, deoarece biserica (care este si trupul lui Isus) devine maica noastra prin botez.