Hai sa adunam cateva idei de salate, eu marturisesc ca imi plac la nebunie.Majoritatea sunt pline de vitamine, fibre si...nu ingrasa.Ce ne-am mai putea dori?
Hai sa pun cateva din colectia mea de salate.(adunate de pe alte forumuri)
1.Salata cu piept de pui
1 rosie
1 salata verde
1/4 ardei rosu
100 g. branza feta
200 g. piept de pui la gratar, taiat cubulete ( il condimentez cu cimbru si piper, dar in cantitati f. mici).
Se amesteca, se poste manca cu graham sau paine prajita.
2.Salata cu branza si masline
300g branza taiata cubulete
6 ridichi
1 rosie
1 salata verde
100g masline
3.Salata cu paste si sunca
O reteta cu multe calorii dar f. gustoasa:
Farfalle ( paste in forma de fundita,din grau dur, aprox. 200 de g., fierte potrivit instructiunilor).
Le amestec cu urmatoarele:
-3 castraveciori murati, taiati cubulete
- 1/2 conserva porumb dulce ( adica aprox. 150-200 g)
- 200 g. sunca presata ( preferabil de pui)
- 2 sau 3 linguri de maioneza ( depinde de gust)
- putina sare, putin piper
4.salata greceasca
- 3 rosii;
- 1 castravete;
- 200 gr. branza feta;
- 10 masline negre;
- 1 lingura zeama lamaie;
- 2 linguri ulei masline;
- 1 ceapa;
- oregano, sare, piper;
castravetele se taie in cubulete iar rosiile felii mai groase, ceapa se taie marunt.
se pun toate legumele intr-un castron, se sareaza, se pipereaza si se amesteca cu grija.
se adauga branza taiata cubulete si maslinele fara samburi.
se presara oregano si se lasa 10 minute la rece.
in momentul servirii se adauga zeama de lamaie sau iaurtul amestecate cu uleiul de masline.
5.Alte salate
1: felii de ou fiert, conopida cruda, tulpini telina, ceapa, avocado, zeama lamaie, sare, piper.
2: ton, alune de padure crude, ciuperci, morcovi, catravete, ridichi, salata verde, zeama de lamaie, sare, piper
6.salata poloneza
rosii
castraveti
frunze de salata
crutoane din paine
branza feta
masline
Toate ingredientele astea se amesteca intr-un vas cu un sos pregatit din: smantana, maioneza si usturoi pisat.
7.Salata orientala cu orez
Ingrediente
o ceasca orez cu bobul lung
o ceasca mazare din cutie
cateva masline taiate sferturi(fara sambure)
fasii de ardei gras copt sau gogosar din otet
capere din conserva(capers engl.)
doua trei fire ceapa verde
buchetele de patrunjel
Dresssing(sos)
3-4 linguri ulei de masline
1 lingura otet (vezi nota)
piper pisat
Mod de preparare
Se pune o oala pe foc iute cu apa pe jumatate si sare. Cand da in clocot se pune orezul.(Orezul cu bobul lung e indicat pentru aceasta salata)Se lasa la foc iute si neacoperit sa fiarba cca 15 min. mestecand din cand in cand. Se strecoara si spala in mai multe ape reci.Se strecoara bine si pune in castronul de salata.Se amesteca mazarea. Se garniseste cu maslinele taiate, caperele, ardeiul rosu.Se presara ceapa taiata marunt si patrunjelul desfacut in buchetele mici.
Se toarna sosul si amesteca salata. Se lasa la temperatura camerei intre 15 si 30 de min.