CITAT(buretel @ 14-11-2007, 09:28 AM)

Cri, multumesc. O sa caut sa vad daca gasesc. Si-asa eu consum f multa sare

deci macar sa fie cea
corecta.
Nu am Saridon

Raman la Panadol

NUUUU
Buretel sarea iodata previne problemele tiroidiene. Atit timp cit NU esti alergic la iod este indicat sa folosesti sare iodata.
Carența de iod în alimentație reprezintă una din problemele majore de sănătate publică în întreaga lume, fiind cea mai importantă și cea mai ușor de prevenit cauză a diminuării capacității intelectuale.
Iodul este un oligoelement care intră în structura hormonilor tiroidieni, care au rol important în procesele eliberatoare de energie. Din cele 30-50 mg de iod existente în organism, în jur de 5-10 mg se concentrează în glanda tiroidă.
Hormonii tiroidieni odată produși sunt eliberați în sânge pe măsura nevoilor organismului. Scăderea nivelului (concentrației) hormonilor tiroidieni alertează glanda hipofiză care prin intermediul hormonului tireotrop stimulează glanda tiroidă să formeze și să elibereze o nouă cantitate de hormoni tiroidieni, restabilind astfel concentrația normală în sânge.
În carența de iod glanda tiroidă își mărește volumul și apare GUȘA.
Deficiența de iod este de fapt o problemă de mediu, datorată solului sărac în iod (regiuni aflate departe de mare, regiuni muntoase). Acolo unde solul este bogat în iod el se impregnează în plantele care sunt folosite în alimentația omului și animalelor.
Alimentele cele mai bogate în iod sunt: peștele oceanic, fructele de mare și legumele cultivate pe soluri bogate în iod.
Produsele de la animale (lapte, carne) au un conținut foarte redus de iod în cazul în care hrana acestora nu a fost suplimentată cu iod.
Unele alimente (varza, conopida, guliile, fasolea) conțin substanțe antitiroidiene, substanțe care scad absorbția de iod la nivelul glandei tiroide deci împiedică acumularea sa .
Deoarece iodul este esențial în timpul dezvoltării fetale, copii născuți de mame care prezintă carență de iod pot avea deficiențe ireversibile: retard mintal sau cretinism, surdo-mutitate, diformități faciale, nanism, rigiditate musculară, dezvoltare incompletă a scheletului, neîndemânare, apatie, dificultăți școlare, tulburări ale funcției de reproducere, gușă.
Riscul de avort spontan, de a naște un copil mort sau prematur crește semnificativ dacă gravida are carență de iod.
Prevenirea tulburărilor datorate deficitului de iod se poate realiza prin utilizarea sării iodate, tabletelor de iodură de potasiu sau a uleiului iodat (în Asia).
Sarea este folosită drept vehicul pentru administrarea iodului deoarece:
sarea este consumată (cu mici excepții) zilnic de populație;
tratarea cu iod este o operație relativ simplă, care necesită utilaje ieftine, ușor de întreținut;
sarea este produsă centralizat în câteva localități;
tratarea cu iod nu dă culoare, gust sau miros sării;
costul sării iodate nu este cu mult mai mare decât al sării neiodate.
Sarea iodată are același gust ca sarea neiodată.
Sarea iodată trebuie să fie consumată în termenul stabilit de producător, concentrația de iod rămânând aceeași doar dacă sarea este păstrată în ambalaje impermeabile, închise, ferite de lumină, căldură excesivă și de umiditate. După expirarea termenului de valabilitate, concentrația de iod din sare scade foarte mult.
Se recomandă adăugarea sării iodate la sfârșitul preparării mâncării, deoarece iodul din sare se pierde treptat în timpul fierberii.
Sarea iodată se folosește doar pentru prevenirea tulburărilor datorate deficitului de iod și nu pentru tratamentul acestora.
Consumul de sare iodată în exces nu duce la creșterea nivelului de inteligență.
Persoanele care prezintă afecțiuni cardiovasculare sau renale, afecțiuni care presupun limitarea sau interzicerea consumului de sare precum și persoanele care au alergie la iod nu sunt obligate să consume sare iodată.
CITAT(buretel @ 14-11-2007, 09:33 AM)

CITAT(peach @ 14-11-2007, 10:30 AM)

Eu tot de la un MRI am aflat ca sunt alergica la nichel ..la mine au folosit substanta contrastanta pe baza de nichel..3 luni corpul mi-a fost o rana..fata, in cap ..pe talpa..brrrrr

Cum asa Sorina?
Eu nu m-am testat niciodata pt alergii sau intolerante. Oare ar trebui s-o fac?
stiam ca inegresc argintul si ca nu pot purta cercei de tinichea mai mult de 2 ore ca-mi fac urechile rana..dar nu m-a dus capul in spital sa scriu asta la alergii. Am aflat a doua zi dupa MRI ca sunt alergica cind au inceput sa-mi apara pete rosii ca la urticarie. O saptamina mai tirziu nu mai aveai undesa pui un deget pe corp fara sa fie rosu si sa ma manince..brrr..si doctorul a facut soc cind ma vazut