Ajutor - Cauta - Membri - Calendar
Versiune completa: Codul muncii
OneDen.com > Relatia cu oficialitatile > Legislatie
2peu
Am o nelemurire si poate ma ajuta cineva.

In ce conditii te poate da afara un angajator? Se mai desface cartea de munca?
Nessie
Uite ce am gasit in Legea nr. 53/2003 Codul muncii:
CITAT
SECTIUNEA a 3-a
Concedierea pentru motive care tin de persoana salariatului
Art. 61.
Angajatorul poate dispune concedierea pentru motive care tin de persoana salariatului in urmatoarele situatii:
a. in cazul in care salariatul a savarsit o abatere grava sau abateri repetate de la regulile de disciplina a muncii ori de la cele stabilite prin contractul individual de munca, contractul colectiv de munca aplicabil sau regulamentul intern, ca sanctiune disciplinara;
b. in cazul in care salariatul este arestat preventiv pentru o perioada mai mare de 60 de zile, in conditiile Codului de procedura penala;
c. in cazul in care, prin decizie a organelor competente de expertiza medicala, se constata inaptitudinea fizica si/sau psihica a salariatului, fapt ce nu permite acestuia sa isi indeplineasca atributiile corespunzatoare locului de munca ocupat;
d. in cazul in care salariatul nu corespunde profesional locului de munca in care este incadrat.
2peu
Multumesc Nessie, dar ce inseamna "in cazul in care salariatul nu corespunde profesional locului de munca in care este incadrat"? Mi se pare ca poate fi interpreta oricum asta si pana la urma tot la mana lor esti. sad.gif
avocatul
CITAT(2peu @ 21-06-2006, 12:40 PM) *

Multumesc Nessie, dar ce inseamna "in cazul in care salariatul nu corespunde profesional locului de munca in care este incadrat"? Mi se pare ca poate fi interpreta oricum asta si pana la urma tot la mana lor esti. sad.gif

"in cazul in care salariatul nu corespunde profesional locului de munca in care este incadrat" - Este valabil numai pentru periada de proba. Daca perioada de proba a trecut numai poti fi concediat pentru acest motiv. Acest lucru a intrat in vigoare incepand cu anul 2005. smile.gif
2peu
daaaa?? huh.gif Pe mine cu asta ma ameninta! cry.gif Nici macar nu stiu motivul pentru care vor sa ma dea afara (cu exceptia celui "ca au datorii mari la impozite" - asa se aude prin firma).

Mi-au dat un motiv de toata jena: dupa 1 an de munca mi-au zis ca trebuie sa "incetam colaborarea" pentru ca nu ma adaptez! mad.gif Dupa 1 an de zile???? Din punct de vedere legal, ce ar putea sa-mi faca daca refuz sa-mi dau demisia, pentru ca ei asa mi-au propus. Mi-au dat sa ma gandesc 2 saptamani.

Multumesc mult pentru raspuns, avocatule! (chiar esti avocat de meserie? smile.gif )
avocatul
hm... smile.gif daca nu iti dai demisia te pot concedia pe motiv de neprezentare la locul de munca timp de 3 zile (asta in cazul in ca nu poti face rost de o adeverinta pt concediu medical). Daca ar exista si o condica de prezenta care este semnata zilnic salut.gif pot sa isi la revedere!!!!
Oricum toata treaba este sa nu te convinga sa iti dai demisia!!!!!
2peu
Concediu medical pot sa fac rost pe 1 saptamana (legal), iar apoi intentionez sa ma duc la serviciu in continuare. Nu exista condica, dar sigur am martori colegii.

Sefii tipa si ma ameninta ca nu o sa ma mai angajeze nimeni nicodata, ca ma tarasc prin tribunale. cry.gif Nici nu stiu ce sa fac. Ma gandeam ca legal nu au ce face, dar tot imi e teama...eu nici de avocat nu am bani.

Poti sa-mi mai spui te rog ce actiuni pot lua ei impotriva mea? Adica la ce sa ma astept? Te rog mult! pray.gif
Aceasta este versiunea minimala. Pentru a vizualiza versiunea completa cu mai multe informatii, formatari si imagini, te rogclick aici.