Conform Bibliei, botezul crestin este o modalitate de marturisire publica a ceea ce s-a intamplat deja in interiorul inimii si vietii unui credincios. Credinciosul se identifica prin botez cu moartea, ingroparea si invierea lui Iisus Hristos. Biblia arata ca “Nu stiti ca toti cati am fost botezati in Iisus Hristos, am fost botezati in moartea Lui? Noi deci, prin botezul in moartea Lui, am fost ingropati impreuna cu El, pentru ca, dupa cum Hristos a inviat din morti, prin slava Tatalui, tot asa si noi sa traim o viata noua.” (Romani 6:3-4).
In botezul crestin, scufundarea in apa semnifica ingroparea cu Hristos, iar iesirea din apa semnifica invierea impreuna cu Hristos.
Exista doua cerinte pe care o persoana trebuie sa le indeplineasca pentru a fi botezata:
1) persoana care urmeaza sa se boteze trebuie sa creada in Iisus Hristos ca Mantuitor personal;
2) acea persoana trebuie sa inteleaga ce semnificatie are botezul.
Daca o persoana Il cunoaste pe Domnul Iisus ca Mantuitor, intelege ca botezul crestin este o manifestare publica a supunerii fata de El a credintei personale in Hristos si doreste sa primeasca botezul – atunci nu exista nici un motiv care sa il opreasca pe acel credincios sa fie botezat.