Da, stim cu totii - romanul s-a nascut poet. Are, n-are talent, nu e greu sa scrie niste versuri, doua rime - Te sarut si te ador/ Ghita C. Topor.
Ce te faci cand iti dai seama ca romanul nu s-a nascut doar poet? Cand el e si medic. Si analist politic. Si arhitect. Si inginer constructor. Si inca multe alte lucruri, pe care astept sa le spuneti voi.
Azi vreau sa va povestesc despre romanul arhitect, construcotr, proiectant, toate vin la pachet. Nu conteaza varsta, conditia sociala, trasaturile sunt aceleasi.
Ca tot omul, vrea o casa. Primul pas - discutia. Uneori vine cu o revista - asa vreau, casa asta. Alteori, vine cu niste desene facute cu carioca - asa trebuie sa fie. Nu conteaza ca ai facut 6 ani de scoala, doi de stagiu, mai ai si ceva experienta -lui trebuie sa-i desenezi casa aia. Si ce daca in singura baie din casa se intra numai din bucatarie? Si ferestrele nu sunt aliniate? Ce, n-ai auzit de arhitectura neconventionala?
Daca, intr-un final, dupa 10 discutii si 13 variante propuse, accepta ceva, incepe circul cu inginerul de rezistenta, proiectantul de structuri: Dooomle', ce mi-ai pus atata fier? Si ce e cu atatea bari* ? Mi-a zis mie nea Ghita, care-mi face mie casa, ca a facut sute de case la viata lui, da' asa mult fier ca la asta n-a vazut!. Sa-ncerci sa-i spui de norme, normative de proiectare, conditii si diametre minime? N-are rost. Te vei enerva si mai tare, pentru ca iti va da exemplu casa lu' bunicu, facuta din chirpic, fara fundatie, care sta bine-mersi in picioare.
Intr-un final, ia proiectul, da banii (sau nu) si pleaca. Il mai vezi abia dupa un an, cand trebuie sa faca receptie casei, sa o intabuleze. Vine spasit, cu capul plecat, si te cheama sa-i vezi capodopera: pereti strambi, ferestre de orice forma - romb, hexagon, paralelogram - casa in culorile curcubeului (de parca ar fi pictata de un daltonist). Si vrea sa semnezi. Ca el a facut intocmai ca in proiectul tau. Si daca nu vrei, esti afurisit, fi-ti-ar mamitzica &*%$^@.
Astept povestirile voastre. cu siguranta ati intalnit oameni care au apelat la serviciile voastre, pentru ca in final sa spuna ca stiu mai multe decat voi. Turnati aici.
*bari = bare