Ajutor - Cauta - Membri - Calendar
Versiune completa: Retete de sarbatori
OneDen.com > Relatia cu mine > Bucataria noastra
Nessie
Nu sunt mare bucatareasa, recunosc blushing.gif , dar mi-as dori sa am timp sa invat sa fac mancaruri deosebite pentru cei dragi, iar de sarbatori mi se pare cea mai potrivita ocazie sa imi incer (anti)talentele culinare pe familie! blum.gif

Voi la ce v-ati gandit sa gatiti de Craciun, de Anul Nou, de Mos Nicolaie? M-ar ajuta niste retete! grin.gif
Nessie
Am un coleg care a venit azi din State si ne-a adus niste prajiturele, snak-uri etc. Mi-au placut la nebunie unele care se cheama "Honey-Mustard Pretzel Snacks" si ma gandeam sa fac acasa.
Am cautat reteta si am gasit asta.

Ingrediente:

• 1/4 ceasca unt
• 1/4 ceasca sos "honey mustard"
• 1 lingurita sos Worcestershire (se gaseste in magazine)
• 1/4 lingurita usturoi granule
• 10 cesti covrigei

Preparare:

1. Topiti untul intr-o tigaie, luati-o de pe foc si adaugati sosurile "honey mustard", Worcestershire si usturoiul.
2. Amestecati intr-un vas covrogeii cu sosul obtinut.
3. Asezati covrigeii intr-o tava, pe o hartie de copt si bagati-i la cuptor 25 de minute la 300 grade (adica la foc mare? huh.gif ),; amestecati din 10 in 10 minute.
4. scoateti covrigeii din tava si lasatii la racit.
5. Puneti-i la pastrare intr-un borban inchis ermetic. Sunt mai buni daca ii mancati peste 3 zile.

Sosul "honey mustard"
8 parti maioneza light
2 parti mustar
1 parte zahar
1 parte miere

Amestecati mustarul, zaharul si mierea dupa care adaugati maioneza si serviti.

Asa arata cei pe care i-am mancat eu, dar sunt din bucati de covrigei.
Imagine
ady_raluk
BOEMA
BLAT:

8 oua, 1 praf de copt, 7 linguri faina, 1 lingura cacao, 8 linguri zahar.
albusul se bate spuma se pune zaharul treptat se amesteca galbenusurile cu praful de copt. dupa ce albusul s-a batut bine amesteca incet cu galbenusurile apoi faina , cacao. se amesteca cu lingura din lemn de sus in jos ca sa nu scada compozitita. se da la cuptor 20-25 minute

CREMA:

0,7 L lapte, 2 budinci caramel, 10 linguri zahar, 250 gr margarina sau unt.
se fierbe laptele cu budinca si zaharul, se amesteca sa nu se form cocoloase si sa nu se prinda. se raceste, margarina(untul) se freaca separat apoi se pune budinca (racita) si se amesteca.

10-12 linguri de zahar se ard, ca si cel de deasupra de la dobos, sa aiba zaharul ars consistenta unei smantani, si se pune pe piscota. se adauga crema.

DEASUPRA

0,5 l frisca (sau frisca la plic - vreo 5 pachete as zice eu), intaritor de frisca (pt fiecare plic un intaritor), 2 capuccino clasic.

se bate frisca se pune intaritorul si apoi capuccino.

pe piscota se pune zahar ars, crema si frisca.
ady_raluk
BUTUCI

6 albuse de ou batute tare. se adauga 300 de grame zahar tos si se mai bate inca 15 minute. se adauga 200 de grame de nuca macinata. se amesteca cu lingura incet de sus in jos. se aseaza cu lingurita ca bezelele pe tava unsa si tapetata cu faina. se coc la foc iute putin pana schimba culoarea.
crema: 200 grame unt se freaca cu 200 grame zahar praf, 2 pachetele vanilie, 2 lingurite cacao si celel 6 galbenuse. (la rece)
partea de deasupra a bezelei sa fie spre interior , crema urmatoarea bezea pusa la fel :sa arate ca un tub. se ruleaza prin nuca macinata

PS: pare gretoasa crema dar nu e! parca ar fi crema de inghetata..aia la plic.. e FOARTE BUNA!
Nessie
O intrebare despre crema butucilor: plicurile de vanilie sunt plicuri pentru inghetata de vanilie? huh.gif
daconst
CITAT(Nessie @ 28-11-2006, 01:44 PM) *

O intrebare despre crema butucilor: plicurile de vanilie sunt plicuri pentru inghetata de vanilie? huh.gif

Nu cred,e zahar vanilat...doar ca in zona noastra asa se zice:vanilie. grin.gif
uka
BILUTE

2-3 linguri cacao, 300 gr biscuiti, 1 pah zahar, 1 pahar nuci, 200 gr unt, zahar vanilinat, esenta rom. Biscuitii se dau prin masina d tocat, nucile la fel, se amesteca totul, se fac bilute, se umplu cu visine si se dau prn zahar tos

Deserturi

RULADA CU CASACVAL SAU CIUPERCI ( EU PUN AMBELE )

05 l lapte, 1 pachet margarina, putina sare
se pun p foc intr-o craticioara, dupa c s-a topit margarina se adauga 5 linguri de faina cu varf si se amesteca bine, dupa c s-a racit se adauga 5 oua intregi, se amesteca bine pana s eface o ciulama groasa, separat se unge tava de la cuptor si se tapeteaza apoi se toarna compozitia, se baga la cuptor circa 30 min pana s ruemneste putzin. dupa c s-a copt se rastoarna peste un servet stropit cu putina apa apoi se adauga peste rulada 300 gr cascaval ras si rulam cu serevtul. se lasa pution in servet apoi o lasam la rece ptr a doua zi.
ptr amestecul cu ciuperci: 1 cutie ciuperci sau 300 gr ciup proaspete, 1 ceapa, 1 lingura unt sau amragrina. s inabuse pe foc+ condimente si s toarna peste rulada.
eu am spus k le pun p amandoua.
asta am sa gatesc eu d craciun
d revelion am sa fac un tort diplomat, salata d fructe si mai vad eu ce...
bineinteles+ sarmale si salata boef si salata d peste afumat, si probabil k si o ciorbitza ceva
cozonac nu fac, cumpar..
am sa pun si reteta d tort dar nu acum
Sexymom
Meniu de Craciun
Nu vreau sa mai aud de salata boeuf, sarmale si oua umplute.
Voi face urmatoarele :

Antreuri :
-crochete de peste cu cascaval
-empanadilla de peste si branza sarata (sunt un fel de pliculete in foietaj de pateuri)
-salata de varza rosie cu mere si maioneza
-paste cu legume, piept de pui si sfecla
Felurile consistente
-peste in folie de aluminiu (reteta lui Nessie)
-rata cu portocale si orez 3 delicii
-vita la cuptor cu ciuperci
Desert
-un tort
-salata de fructe cu coniac si frisca
cecilia
CITAT(Sexymom @ 02-12-2006, 05:52 PM) *

Meniu de Craciun
Nu vreau sa mai aud de salata boeuf, sarmale si oua umplute.
Voi face urmatoarele :

Antreuri :
-crochete de peste cu cascaval
-empanadilla de peste si branza sarata (sunt un fel de pliculete in foietaj de pateuri)
-salata de varza rosie cu mere si maioneza
-paste cu legume, piept de pui si sfecla
Felurile consistente
-peste in folie de aluminiu (reteta lui Nessie)
-rata cu portocale si orez 3 delicii
-vita la cuptor cu ciuperci
Desert
-un tort
-salata de fructe cu coniac si frisca

Sexymom
Cecilia sa inteleg ca iti place meniul meu sau nu? ma citezi dar nu spui nimic despre el )).gif
himere2005
eu am zis ca vreau anul asta masa exotica, calamari alte lighioane ca n-am mincat niciodata , bine o sa fac si altceva mai pamintesc pe linga smile.gif
Sexymom
Himere daca vrei ceva sugesti despre cum sa gatesti calamari, caracatita, langostine,pulpite de crab, gambas sau alte fructe de mare iti scriu cu placere.
danyhoney
Sexy....bine suna meniul tau !!!!!!
Himere...super !!!! Sper sa iti iasa totul asa cum iti doresti !!!!

Eu....fiind departe de casa si mancand tot anul doar mancare nemteasca ( sau aproape ) si ca pe 25 Decembrie avem invitati nemti la"mancare traditionala romaneasca de Craciun ".....va insemna :ciorba perisoare,salata boeuf,oua umplute,rosii umplute,ardei umpluti cu branza,chiftelute cu usturoi( ei le mananca cu ceapa ),fasole verde cu usturoi,pasta de peste,sarmale cu mamaliga si carnaciori si ...cozonac. Asta e !!! Nu le pot oferi peste,melci,scoici,caracatita & Co ca ...asta mancam aici in fiecare luna cel putin 1 data...
emu
Cozonac

Aluatul de cozonac
Ingrediente:
1 lingurita de drojdie uscata (3 gr.)
1/4 cana de apa calduta (50 ml.)
1/4 cana de zahar (4-5 linguri de zahar)
Un praf de sare
3 galbenuse (pastrati albusul la frigider)
1/2 cana de smantana (8 linguri rase de smantana)
8 Linguri de unt (110 gr.)
3 1/2 cani de faina (500 gr.)
Vanilie, Coaja rasa de lamiie sau portocala

Mod de preparare:
Se topeste drojdia in apa calduta.

Intr-un castron mai marisor se pune faina la care se adauga zahar, sare, galbenusurile, smantana, vanilia si coaja de fructe impreuna cu drojdia inmuiata. Se framanta un aluat potrivit de tare. La inceput va fi lipicios pe mana dar incet incet adaugati unt in timp ce framantati. Pina ce aluatul se desprinde de pe mana si de pe castron. Cam 20-30 minute. Ca sa fiti siguri de consistenta aluatului, jucati-va cu lobul urechii si daca aluatul are aceasi consistenta ca lobul urechii atunci sunteti pe calea cea buna. Daca e prea moale sau prea tare atunci adaugati un pic de lichid sau faina, putin cite putin (cate o lingurita o data) si mestecati pana revine la punctul in care nu se mai lipeste.

Se unge castronul cu unt si se aseaza aluatul in el, se stropeste cu apa sau se unge cu unt si se acopera, se lasa la loc caldut pana isi dubleaza volumul (20-30 minute).

Cand volumul s-a dublat se taie aluatul in 4.

Se intinde o bucata de aluat cu palma incetisor pana se face un dreptunghi de lungimea tavii in care se va coace. Se umple cu umplutura dorita si se ruleaza.
Se face la fel cu alta bucata de aluat dupa care se iau cele doua roluri si se impletesc capetele se intorc sub impletitura si se apasa usor.
Se unge tava cu unt si se aseaza cozonacul in ea. Se lasa la cald sa dospeasca. (30 minute)
De obicei cand cozonacul a crescut pina la marginea de sus a tavii e bun de bagat la cuptor. Inainte de a baga cozonacul la cuptor se bate un ou cu 1 lingura de lapte si se unge cozonacul, peste ou se presara zahar. Se coc la 180°C sau 350°(F) 30 - 35 minute. Sau pana arata inchisi la culoare. Cind bateti cu degetul deasupra sa sune a doaga.

Umpluturi:
Nuca: Albusul se bate spuma, se adauga nuca pisata si se amesteca foarte usor, zahar, cacao, vanilie si putin rom dupa gust. Se pune nuca pana devine ca o crema groasa. Se intinde pe suprafata fiecarui dreptunghi dupa care se ruleaza.

Branza: Se ia branza Philadelphia si se freaca cu un galbenus de ou, zahar si esenta de migdale dupa gust. Se inmoaie fructe uscate ca, merisor, stafide, ananas zaharisit sau orice alt fruct zaharisit taiat foarte marunt. Deci se intinde aluatul se pune un strat subtire de branza pe care se presara fructe. Se ruleaza. Se repeta cu a doua foaie de aluat si se impletesc.

Rahat: Se taie rahat cuburi mici. Se intinde foaia de aluat, se unge cu putin unt, se presara cu zahar putin, se presara rahatul taiat in cubulete mici, dupa care se ruleaza. Se repeta cu a doua foaie de aluat si se impletesc.

Scortisoara cu stafide: Se inmoaie stafidele cu rom sau alta esenta. Se intinde foaia de cozonac se unge usor cu unt, se presara scortisoara cu zahar, dupa care se presara stafide. Se ruleaza. Se repeta cu a doua foaie de aluat si se impletesc.

Pofta buna!
cecilia
CITAT(Sexymom @ 04-12-2006, 10:55 AM) *

Cecilia sa inteleg ca iti place meniul meu sau nu? ma citezi dar nu spui nimic despre el )).gif

scuze ca nu am raspuns ,dar sa sti ca meniul tau este super, pot sa spun ca mi-ai dat si mie cateva idei.oricum multumesc. give_rose.gif
Sexymom
S-a ales praful de meniul meu super lejer pt. ca majoritatea nu mancau peste si nici fructe de mare. Asa ca am bagat sarmale, salate cu maioneza, cartofi prajiti pe langa toate tipurile de carne. sad.gif se vede la cantar sad.gif
emu
*reteta specifica statelor din sud-estul SUA
*buna ca side dish

Southern Hushpuppies

Portii: 24 bucati

2 cani malai
1 lingurita salvie
1 lingurita sare
1/2 lingurita ardei rosu
1/2 lingurita piper negru
1 ceapa mica tocata
3/4 cana lapte
1 ou batut

Se incalzeste uleiul intr-o oala, la 370F.

Intr-un castron se combina malaiul, salvia, sarea, piperul, praful de ardei rosu, ceapa.
Se adauga laptele si oul si se amesteca pana e totul bine incorporat.

Se toarna coca cu lingura in uleiul incins. Se prajesc pana capata culoare aurie.

Se scot pe prosoape de hartie/servetele si se lasa sa se scurga de ulei si apoi se servesc.

Imagine
Andreea-Rodica
Poate ar fi bine sa scoatem de la naftalina acest subiect si sa vedem ce gatim de Sarbatori. Eu nu am inca idee ce voi face, dar e sigur ca vreau sa fac ceva bun si sa se faca destul de repede, sa nu stau mult in bucatarie.
Am sa fac chiftelute si cu maioneza si ceapa ( mai mult pentru El) si cremsnit. Dar alte idei nu am deocamdata. Va astept cu sugestii. hug.gif
Nessie
CITAT(Andreea-Rodica @ 17-12-2007, 08:29 PM) *
Am sa fac chiftelute si cu maioneza si ceapa ( mai mult pentru El)
unsure.gif Eu le fac cu usturoi, verdeturi si carne de pui... Cu maioneza cum sunt?
Andreea-Rodica
Fac chiftelutele din carne tocata, ceapa, usturoi, verdeata (eventual un cartof ras - sa lege bine compozitia), oua, le prajesc in ulei (anul asta vreau sa incerc sa le fac la cuptor) si apoi le amestec cu maioneza si ceapa taiata solzisori si oparita in apa sarata cu putin otet. Al meu e innebunit dupa ele, sunt bune ce-i drept dar nu-s dietetice deloc.
romanitza
fetele...stie vreuna cum se fac icrele?ca eu n-am facut niciodata ,da tare imi plac )).gif ,am cumparat icre sarate ...stiu ca se fac cu gris...da exact cum... sorry.gif
Nessie
CITAT(romanitza @ 20-12-2007, 01:07 PM) *

fetele...stie vreuna cum se fac icrele?ca eu n-am facut niciodata ,da tare imi plac )).gif ,am cumparat icre sarate ...stiu ca se fac cu gris...da exact cum... sorry.gif

Eu imi aduc aminte de vremurile cand nu se gaseau gata preparate ca mama le freca bine cu ulei, ca pe maioneza, cu o lingura de lemn si pe cat posibil, sparge toate ouale. Parca mai punea miezul unei felii de paine muiat in apa si stors apoi, dar de gris nu stiu nimic. unsure.gif
amalia0701
CITAT(romanitza @ 20-12-2007, 01:07 PM) *

Pune-le la desarat in lapte, eventual peste noapte.
Apoi le scurgi si le poti freca cu mixerul, adaugi ceapa rasa( cat mai fin) cu ulei si zeama de lamaie.
Acu depinde cate ai si cat sunt de sarate.
Daca nu se leaga, pune un cartof fiert in coaja, racit si zdrobit bine sau gris fiert in apa si racit.
Cele mai bune sunt fara adaus, dar trebuie sa fie mai multe.
Am mancat servite pe feliutze de portocala w00t.gif

Am un curcan imens.
Cum sa-l gatesc?
As face la cuptor ca si americanii de Ziua recunostiintei. Helppppppppppp!
nusarich
Amalia, pusese Emi o reteta de curcan umplut uite aici. Daca il incerci, sa pui poze, macar de inspiratie si pentru lenesi...
Sexymom
Fetelor ce mai gatiti de Revelion?
Eu nu mai vreau sa fac piftie, salata de boeuf si friptura de porc sau pui, mi se apleaca numai gandindu-ma la ele.Si nici sarmale nu fac.Ma gandesc sa fac peste la cuptor dupa reteta lui Nessie, ala invelit in folie de aluminiu cu legume si multa lamaie,sa iau niste muschi de vita sa il fac la gratar impreuna cu legume, sparanghel(cred ca asa se spune pe romaneste), rosii taiate felii groase, vinete si brocolii cu branza rasa.
Pt. pranz fac o ciorba de zarzavat acrita cu zeama de varza.
Voi la ce va ganditi?
nusarich
CITAT(Sexymom @ 28-12-2007, 02:08 PM) *

Fetelor ce mai gatiti de Revelion?
Eu nu mai vreau sa fac piftie, salata de boeuf si friptura de porc sau pui, mi se apleaca numai gandindu-ma la ele.Si nici sarmale nu fac.Ma gandesc sa fac peste la cuptor dupa reteta lui Nessie, ala invelit in folie de aluminiu cu legume si multa lamaie,sa iau niste muschi de vita sa il fac la gratar impreuna cu legume, sparanghel(cred ca asa se spune pe romaneste), rosii taiate felii groase, vinete si brocolii cu branza rasa.
Pt. pranz fac o ciorba de zarzavat acrita cu zeama de varza.
Voi la ce va ganditi?

Si eu renunt la sarmale si salata de boeuf, dar probabil voi avea piftie (de curcan) si friptura. De-astea n-am avut de Craciun. In rest, fructe cat cuprinde. De dulciuri ne-am saturat, incercam sa scapam de ele cat mai repede ca nu ne (mai) plac. Ati auzit-o pe-asta? Sa nu ne mai placa dulciurile... blink.gif
Aceasta este versiunea minimala. Pentru a vizualiza versiunea completa cu mai multe informatii, formatari si imagini, te rogclick aici.