CITAT(daconst @ 11-01-2007, 02:09 AM)

Emu,multumesc mult.
Chiar vroiam sa te intreb cum e sistemul sanitar la voi?Ca am auzit ca platiti cam mult la nastere...peste 2000$,e adevarat?
Povestea o tipa la mamici ca dupa nastere a si plecat acasa ca era prea scump sa mai ramana.Sau depinde de statul in care esti?
Dana asa este, costa, dar asigurarea plateste mare parte din costurile de spitalizare si "manopera"
).gif)
- de exp, cumnata mea a nascut prin cezariana (precizez ca abia se cunoaste) si a spus ca o ajunge cam in jur de $12,000.00, nu stiu ce tip de asigurare are ea, dar in general e acoperire 80 cu 20, adica 80% acopera asigurarea si 20% le suporta ea (adica in jur de $2,400.00, in conditiile in care a stat singura in camera, cu TV, medicamentele necesare n-au lipsit, bandaje etc... schimburi... si poate plati in rate)
- alt plan de asigurare are fi unul de exp de $5,450.00 depozitat in cont pe an, plus plata lunara asigurare,
mai mica decat in cazul anterior al asigurarii, te duci nasti, platesti cei $5,450.00 (sau cat e pe an) si restul cheltuielilor medicale, acoperite de asigurare (nu numai cheltuielile cu nasterea), sunt platite 100% de asigurare pe tot restul anului.
- in cazul nasterii in apa costa in jur de $4,000.00, iar asigurarea nu acopera cheltuielile in cazul asta.
Costurile mari se datoreaza:
- costurilor cu asigurarea suportate de spital, in caz de proceduri de malpraxis,
- faptului ca nu se platesc taxe, ca salariat, ca sa subventioneze guvernul ce crede de cuviinta

ca in europa de exp.
Ca veni vorba de asta, ati intrebat care e motivul pt care mancarea in Ro e mai scumpa, raspunsul meu ar fi: subventiile, care chiar daca sunt, palesc in comparatie cu restul statelor din UE; subventii care pana la urma vin tot din banii contribuabililor;
- vezi taxele mari din tarile din vestul europei, pot sa dau exemplu Danemarca (desi se stie ca tarile scandinave au cele mai mari taxe), impozitele si alte taxe pe venit ajung la un total in jur de 60% (numai tva-ul acolo e de 25%).
- Romania importa pui si oua din grecia, pt ca-i mai ieftina productia la ei, nu din motive de munca eficienta, ci datorita subventiei de la UE (40% din fonduri sunt cheluieli cu agricultura in UE)
- Franta de exp are o regula, pt a pastra costurile mari la vin ii platesc pe fermieri sa verse surplusul de vin ramas la sf anului, cu tonele!! deh, astfel de regulatii protectioniste mai mult incurca decat sa ajute...
- 10% din legile scrise privind taxele, in lume, se refera la sistemul de taxare german
).gif)
(sunt 193 de tari in total in lume)
Parerea mea: cu cat mai multe taxe cu atat mai multi lucratori la guvern, cu cat mai multi lucratori la stat cu atat mai mult cresc taxele si tot asa, e un cerc vicios...
in america a fost propus, acum vreo 2 ani, sa se inlature orice taxa si impozit pe venit si sa se lase doar o taxa de consum (tva), doar mai mare decat de obicei (taxa care variaza in functie de stat, intre 5%-7%); nu s-a pus in practica inca, singurul dezavantaj ar fi fost ca multi contabili si avocati si-ar fi pierdut locul de munca din lipsa de clienti
).gif)
, avantajul fiind ca toti ar fi avut de castigat consumatorul si guvernul, guvernul mai mult, ca nu ar mai fi umblat dupa datornici cum o fac acum
Ati intrebat, eu m-am bagat in vorba, sper ca nu v-am plictisit prea tare