Salt la continut


Fotografie

Scurtarea concediului de maternitate


 • Please log in to reply
12 raspuns(uri) in acest subiect

#1 zoridezi0011

zoridezi0011

  Amiba

 • Membri
 • 10 Mesaje:

Postat 07 November 2007 - 01:46 PM

Deputatul Lavinia ªandru, vicepreºedinte PIN, a initiat un proiect legislativ de modificare a OUG 148/2005, privind sustinerea familiei pentru cresterea copilului. PIN nu este de acord cu acordarea sumei de 8 milioane tuturor mãmicilor indiferent de veniturile pe care acestea le obþineau înainte de a intra în concediu de maternitate. Lavinia ªandru propune guvernului un proiect prin care tinerele mame sã poatã sã opteze fie pentru suma de 8 milioane, fie pentru 85\% din veniturile ultimelor 12 luni.

Reprezentanþii PIN sperã ca proiectul lor sã primeascã sprijin din partea societãþii civile, dar ºi din partea mamelor politician, în condiþiile în care opinia executivului ar putea fi una negativã. Majoritatea parlamentarilor de sex feminin din cele mai multe partide, au semnat deja pentru sustinerea acestui proiect. Impreuna cu celelalte femei parlamentare, Lavinia Sandru va face toate demersurile astfel incat proiectul de lege sa treaca de urgenta prin Parlament si de la 1 ianuarie 2008 el sa intre in vigoare, putand sa avantajeze toate tinerele care anul viitor vor deveni mamici. Lavinia ªandru spune cã prin aceastã iniþiativã legislativã doreºte sã încurajeze atat mamele cu venituri mici si foarte mici cat si mamele cu venituri medii si peste medie, acestea din urma fiind total dezavantajate de legea aflata in vigoare la ora actuala. Deputatul PIN ºi-ar dori ca proiectul sã fie adoptat în procedurã de urgenþã.

EXPUNERE DE MOTIVE
la iniþiativa de modificare a Ordonanþei de Urgenþã a Guvernului nr.148/2005
În conformitate cu prevederile Ordonanþei de Urgenþã a Guvernului nr. 148 din 3 noiembrie 2005 privind susþinerea familiei în vederea creºterii copilului, persoanele aflate în concediu post-natal primesc o indemnizaþie lunarã de 600 de RON. Acest ajutor serveºte, parþial, acelor familii care îºi doresc sã aibã un copil, dar, mai ales, acelor familii care nu ºi-ar putea permite întreþinerea unui nou nãscut, dacã ar fi sã accepte concediul post natal fãrã niciun sprijin din partea statului. În ciuda beneficiilor pe care le aduce OUG 148/2005, nu considerãm cã prevederile acesteia contribuie suficient la ajutorarea, dar mai ales la stimularea tinerelor familii de a avea copii. Iniþiatorii acestui proiect de modificare considerã cã OUG 148/2005 nu respectã în totalitate principiul echitãþii sociale.

Aceastã modificare vine sã aducã o respectare realã a principiului mai sus amintit, dar este ºi o mãsurã menitã sã ajute la rezolvarea problemelor majore cu care România se confruntã în ceea ce priveºte sporul negativ al populaþiei. Dupã cum a fost dovedit de o serie de cercetãri recente, disponibilitatea cuplurilor de a avea copii este tot mai micã. Conform datelor statistice, cele mai multe cupluri nu îºi doresc mai mult de doi copii. Dupã cum este cunoscut, în cazul României, media naºterilor ar trebui sã fie de 2,1 copii pentru ca tendinþa de scãdere a numãrului populaþiei sã fie stopatã. Evaluãrile de specialitate aratã însã cã perspectivele sunt mai degrabã negative, în lipsa unei strategii ºi a unor mãsuri care sã stimuleze natalitatea. Propunerea de modificare asupra cãreia solicitãm votul Parlamentului reprezintã o astfel de mãsurã - punctualã ºi probabil insuficientã, dar necesarã.

Piaþa muncii din România a devenit treptat una tot mai dinamicã ºi bazatã pe concurenþã ºi performanþã. Angajaþii cu vârste de sub 40 de ani, care se aflã pe diferite trepte ale carierei lor profesionale, simt cel mai acut acest lucru. Este un mediu în care intri dificil, dar e ºi mai dificil sã te menþii ºi sã avansezi. Aceste dificultãþi, coroborate cu permanenta problemã a nivelului de trai, pun, de cele mai multe ori, cuplurile în faþa dilemei de-a alege intre a avea un copil, sacrificându-ºi astfel cariera profesionalã, sau a se menþine în câmpul muncii, sacrificându-ºi însã viaþa personalã.

Existã în România femei ºi bãrbaþi care, prin prisma studiilor pe care le-au fãcut ºi/sau prin prisma eforturilor pe care le-au depus, au ajuns la un nivel de salarizare care îl depãºeºte pe cel al ajutorului oferit de stat în cazul concediului post-natal. Aceºtia sunt ºi oamenii pentru care opþiunea între viaþa profesionalã ºi cea personalã este tot mai dificilã, pentru cã întreruperea ciclului de muncã este considerat o ameninþare la adresa unui statut câºtigat cu eforturi majore. Pe acest segment, în majoritate format din oameni tineri, este necesarã impunerea unor mãsuri care sã stimuleze disponibilitatea cuplurilor de a avea copii.

În conformitate cu principiul echitãþii sociale, considerãm normal ca indemnizaþia acordatã lunar pentru perioada de concediu post-natal sã fie calculatã, la opþiunea beneficiarului, în funcþie de nivelul veniturilor acestuia. Mãsura solicitatã nu este una discriminatorie, ci dimpotrivã. Calcularea opþionalã a indemnizaþiei este un rãspuns la contribuþiile, de nivel diferit, în taxe ºi impozite, pe care fiecare cetãþean aflat în câmpul muncii le plãteºte în mod legal. Prin urmare, principiul echitãþii sociale devine respectat în mod real, în raport cu eforturile pe care le depune fiecare român plãtitor de taxe.


http://www.petitiono...e/petition.html

#2 Nessie

Nessie

  Crocodil

 • Moderatori
 • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
 • 7976 Mesaje:
 • Din:Bucuresti
 • Dispozitie:Fericita! :D
 • Sex:Feminin

Postat 07 November 2007 - 01:49 PM

Din 2008 se pare ca va fi redus concediul de maternitate de la 2 la 1 singur an. Motvul principal al celor care sustin aceasta lege ar fi ca mamele se "deprofesionalizeaza" in cei 2 ani cat au grija de bebe.

Totusi, se ia in discutie si o masura buna: mamele vor avea dreptul sa aleaga indemnizatia pentru cresterea copilulu sa fie fie 600 lei pentru cele cu salarii mici si foarte mici, fie 85% din media veniturilor realizate în ultimele 12 luni.

Mie nu mi se pare corect sa iti impuna statul sa te duci la serviciu pentru ca "iti iesi din mana". In articol mai e prezentat un motiv, cum ca am fi singura tara din UE care permite femeilor sa stea 2 ani acasa. Mai degraba as inghiti motivul asta decat pe cel invocat de ei. :tease:

Mamici si viitoare maimici, ce parere aveti? Cat ati stat acasa cu bebele sau cat aveti de gand sa stati? Cu banii primiti in prezent pentru cresterea copilului ce va ajunge sa cumparati?

#3 _noni_

_noni_

  Nevastuica

 • Membri
 • PipPipPipPipPipPip
 • 995 Mesaje:
 • Dispozitie:de zana;)
 • Sex:Feminin

Postat 07 November 2007 - 01:57 PM

eu sunt ingrozita! sper sa nu se voteze legea in urmatorii 2 ani! :grin: mi se pare o tampenie sa scurteze perioada in care poti sta langa puiul tau.

macar de s-ar inlocui un an cu un part-time obligatoriu de 4 ore, ca si asa nu se lucreaza prea mult in acea perioada.

iar banii mi se par de nimic (cei 600 ron), la ce contributii platim la stat.

sunt foarte suparata, zau! :devil:

}{

#4 zoridezi0011

zoridezi0011

  Amiba

 • Membri
 • 10 Mesaje:

Postat 07 November 2007 - 02:00 PM

In alte tari europene cam cat se da pentru cresterea copilului? Stie cineva?

#5 nusarich

nusarich

  Hiena

 • Membri
 • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
 • 4437 Mesaje:
 • Din:Bucuresti
 • Sex:Feminin

Postat 07 November 2007 - 02:40 PM

Nici mie nu mi se pare corect deloc ce se intampla, in sensul ca nu e corect nici sa-ti dea 6 milioane pe luna timp de 2 ani de zile, in conditiile in care eu cotizez (destul de "sanatos") de 10 ani la sistemul de protectie sociala, dar nici sa-ti impuna ca dupa un an de zile sa te intorci la serviciu. Am colege care in 2 ani de zile n-au pierdut asa de mult incat sa nu poata recupera in maxim o luna (asta in conditiile trecerii la alte doua versiuni superioare de software), asa ca exprimarea referitor la "deprofesionalizare" mi se pare un pic fortata.
Nu stiu cum e in alte tari din UE, dar atata vreme cat politicienii de la noi aplica si imun legi asa cum le pica lor, degeaba as sti.
Poate si de-asta inca nu am copii (in afara de faptul ca n-ar avea cine sa-i creasca, tata nefiind priceput nicicum la copii, iar socrii (viitorii) nefiind tocmai cea mai buna alegere a mea). Iar bonele ... mai greu de gasit una care sa indeplineasca toate conditiile si nici sa nu-ti ia pielea de pe tine.

Noni, noi avem in contractul colectiv de munca o prevedere ca pana la implinirea varstei de 2 ani a copilului, mama are dreptul la program scurt (6 ore). Asta inseamna ca fie stai 6 ore la job, fie cumulezi orele si iti iei zile libere.

#6 _noni_

_noni_

  Nevastuica

 • Membri
 • PipPipPipPipPipPip
 • 995 Mesaje:
 • Dispozitie:de zana;)
 • Sex:Feminin

Postat 07 November 2007 - 02:45 PM

Nusa, mie si 6 ore mi se pare mult, ca la aglomeraria de la noi, oricum mai pierzi doua ore pana ajungi si pana pleci de la birou, deci tot la program normal ajungi si ziua e pierduta...nici nu stiu ce sa zic, ma gandesc serios la o activitate independenta dupa ce se face bb mai marisor, desi am aici un post si un salariu bun, parca nu e nimic mai important ca bb...

sa ne ajute Dumnezeu sa fim sanatosi si sa trecem cu bine peste toate!

}{

#7 Monic

Monic

  Iepuras

 • Membri
 • PipPipPipPipPipPipPipPip
 • 1866 Mesaje:
 • Dispozitie:bine ca intotdeauna
 • Sex:Feminin

Postat 07 November 2007 - 03:05 PM

in Ungaria parca este 70% din salariul mediu pe economie timp de doi ani(asta ar veni undeva la 1100 ron) , si pe urma timp de un an o suma mai micuta, nu stiu exact cat la % din salariu. Oricum 3 ani o mama este `acoperita` sa zic asa...

#8 May

May

  Yeti

 • Membri
 • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
 • 12300 Mesaje:
 • Din:Madrid
 • Dispozitie:just fine :)
 • Sex:Feminin

Postat 07 November 2007 - 04:44 PM

Sper sa nu vorbesc prostii, dar uitati cum sta treaba in Spania: concediul de maternitate este de doar 4 luni si il poti imparti cu tatal copilului ( adica iti iei tu x luni concediu de maternitate si restul lunilor, pana la cele 4 permise si le poate lua el considerandu-se concediu de paternitate) - nu sunt sigura ca 4 luni dar parca asa am auzit pe la tv. Pt fiecare copil pe care il nasti primesti 2500 de euro si apoi cate 100 de euro pe luna dar nu stiu pt cat timp. Deci, aiurea :wacko:

Am o prietena care a nascut de curand si o sa o intreb pe ea ca sa va spun sigur ce si cum :)

#9 Deea

Deea

  Koala

 • Membri
 • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
 • 2356 Mesaje:
 • Sex:Feminin

Postat 07 November 2007 - 05:30 PM

Cu 800 ron nu te descurci sa asiguri pt. copil un trai decent...unde mai pui ca acesti 800 ron teoretic ar asigura traiul atat al mamei cat si al copilului. Eu am stat 6 luni acasa si apoi am revenit la servici, colega mea a stat 4 luni....etc, etc,... cam toate prietenele mele au ales sa se intoarca mult mai devreme de 2 ani la servici, nu pt. ca isi doreau asta ci pt. ca intr-un fel sau altul asa a fost mai bine. Sa nu mai luam in considerare si faptul ca angajatorul este obligat sa iti pastreze postul dar din momentul in care revii la servici, dupa 6 luni te poate da afara.

May...din ce stiu eu, vorbesc din auzite de la 2 prietene care nu stau in Ro si au bebei, exista crese pt. copii f. mici unde conditiile sunt absolut exceptionale, poti sa fii sigur ca nu pateste nimic copilul ori in Ro nu poti sa duci un copil f. mic la cresa. Eu am fost in 5-6 crese si recunosc ca erau curate.....dar nu ofereau un confor si un spatiu unde sa zici ca un copil poate se dezvolta armonios. Sa nu intelegeti ca eu contest calificarea personalului sau eu mai stiu ce.....oricum eu am fost pusa in situatia ca in 3 zile sa gasesc ori cresa ori bona si din fericire Axe mi-a recomandat pe cineva de care sunt super multumita si nici nu ne ia pielea de pe noi si cel mai important se ocupa de fata exceptional, altfel eram obligata sa merg la o cresa particulara pt. ca la cele de stat nu mai erau locuri. Peturile la o cresa particulara, program complet de la 8 pana la 18 incep de undeva de la 800 ron (in zona in care stau eu, si nici pe departe nu e o zona rezidentiala)

.... m-am intins cam mult dar in fine.... oricum am calcula si orice am face tot avem nevoie de mai mult de 800 ron/luna pt. a creste un copil.

Nessie, tu intrebai ce ne ajuta cei 800/ron sa cumparam pe luna....sincer imi vine sa rad, acum cheltuielole sunt mai mici la mine pt. ca Alexia are 1 an si 3 luni dar la un nou nascut sunt niste cheltuilei fantastice:
Pampersi: 2 baxuri/luna - 50-60 RON baxul ( in primele 2 luni s-ar putea sa fie 2.5 -3 baxuri)
Lapte : 1 cutie la 4 zile pana incepe diversificarea, in medie sa zicem 6/luna (asta ca sa nu va sperii) - 30-40Ron cutia
Servetele umede: 25 RON
Tetine, biberoane, sterilizator sau dezinfectant de biberoane
Creme, ulei de corp, ... un intreg arsenal de creme, cremute, solutii - 25 ron
...... sincer acum nu-mi mai aduc aminte dar am pe undeva prin calculator o lista mare cu ce aveam de cumparat cand era Alexia nou nascuta

Cand incepe diversificarea iar constati ca ai nevoie de tot soiul de ustensile, mancarea pt. ei cel putin pana pe la 1 an se face separat de a noastra.... aruncam la mancare de nu mai stiam de mine.....

sa va mai spun sau va las sa faceti copii linistite :) ?

Acest mesaj a fost editat de Deea: 07 November 2007 - 05:30 PM


#10 May

May

  Yeti

 • Membri
 • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
 • 12300 Mesaje:
 • Din:Madrid
 • Dispozitie:just fine :)
 • Sex:Feminin

Postat 07 November 2007 - 05:49 PM

May...din ce stiu eu, vorbesc din auzite de la 2 prietene care nu stau in Ro si au bebei, exista crese pt. copii f. mici unde conditiile sunt absolut exceptionale, poti sa fii sigur ca nu pateste nimic copilul ori in Ro nu poti sa duci un copil f. mic la cresa.Ai f mare dreptate! Primul meu job aici a fost sa am grija de 2 fetite gemene care aveau aproape 2 ani. Gradinita unde mergeau ele era superba, parca era rupta din povesti si primea de la copii ff mici pana la copii de 3 ani caci dupa 3 ani copiii merg la scoli speciale pt varsta lor. Cand mergeam cu fetele in parc iti dai seama ca era plin de mamici si copii acolo si nu ai cum sa nu intrii in vorba. Majoritatea isi duceau copiii la gradinita de mai sus inca de la 4 luni ( presupun ca faceau asta pt ca li se termina concediul de maternitate) si erau super multumite.

#11 nusarich

nusarich

  Hiena

 • Membri
 • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
 • 4437 Mesaje:
 • Din:Bucuresti
 • Sex:Feminin

Postat 08 November 2007 - 02:31 PM

Nusa, mie si 6 ore mi se pare mult, ca la aglomeraria de la noi, oricum mai pierzi doua ore pana ajungi si pana pleci de la birou, deci tot la program normal ajungi si ziua e pierduta...nici nu stiu ce sa zic, ma gandesc serios la o activitate independenta dupa ce se face bb mai marisor, desi am aici un post si un salariu bun, parca nu e nimic mai important ca bb...

sa ne ajute Dumnezeu sa fim sanatosi si sa trecem cu bine peste toate!

}{


Noni, alternativa (adoptata de colegele mele) este o zi libera pe saptamana. Adica stau 8 ore 4 zile si o zi libera. E mai comod asa, mai ales ca suntem la Otopeni. Iti dai seama cat facem noi pe drum zilnic...

#12 Andrusk

Andrusk

  Amiba

 • Membri
 • 1 Mesaje:

Postat 05 March 2008 - 01:15 PM

Buna!
Ati mai auzit ceva despre acest proiect? Sunt curioasa in ce stadiu este.
Multumesc

#13 Candy

Candy

  T-Rex

 • Membri
 • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
 • 22263 Mesaje:
 • Dispozitie:fatty :D
 • Sex:Neutru

Postat 05 March 2008 - 09:28 PM

Mai nou se pare ca daca te hotarasti ca dupa cele 4 luni statea acasa (cele date obligatoriu de stat) primesti acei 200ron alocatia si daca te intorci la servici in plus 100ron de la primarie.Initial vroiau sa dea 300 ron de la primarie...cica pentru bona dar se pare ca nu sunt bani destui.Stiti ceva despre asta?
Deea ce ai vrut sa spui ca dupa 6 luni te poate da afara?Chiar daca esti angajata la stat?

Acest mesaj a fost editat de bubbles: 05 March 2008 - 09:29 PM

0 useri citesc subiectul

0 membri, 0 vizitatori, 0 utilizatori anonimi