Salt la continut


Fotografie

Timpul In Bucatarie-oala Sub Presiune


  • Please log in to reply
15 raspuns(uri) in acest subiect

#1 romanitza

romanitza

    Elefant

  • Membri
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 9592 Mesaje:
  • Dispozitie:motivata
  • Sex:Feminin

Postat 04 December 2009 - 02:00 PM

voiam sa impartasesc din experienta mea in a economisi timpul de stat in bucatarie,si cum a venit vorba de oala -minune in jurnal la mine si s-au aratat fete interesate de subiect ,m-am gindit sa pun aici retete pe care eu le fac cu aceasta minunata inventie.

Eu am o oala sub presiune de 5l.
Am sa scriu aici citeva recomandari in a o folosi:
-oala trebuie sa fie curata,cu garniturile integre
-se foloseste la foc mic,diametrul ocgiului sa fie egal sau inferior celui a fundului oalei.
-nu se umple mai mult de 2/3 din capacitate
-nu se foloseste pentru a fierbe cereali,mere,pasta,spaghetti pentru ca fac spuma si pot obstrui forul prin care iese aburul
-inainte de a o deschide se agita usor,asta ca sa nu improste cind se deschide si sa va ustioneze
-nu se foloseste numai cu ulei(pentru fript)
-nu se foloseste pentru alimente bagate in folie,hirtie,sau cirnati sau alte produse invelite in plastic
-terminat timpul de gatit,se acopera cu un servet(ca sa nu imprastie abur in toata casa) si se deschide valvola de abur,pina cind sistemul de siguranta se deschide,depinde de model,nu se incearca sa se deschida capacul pina nu a iesit tot aburul,nu se pune sub apa rece,se ridica doar valvula .
-nu se curata cu abrazivi garniturile de cauciuc,nu se lasa mincarea in oala


Deci ,cind se pune ceva in ea ,se inchide capacul bine,se pune pe foc mai vioi primul minut sau pina incepe sa iasa abur si din acel moment se da focul mic si se calculeaza timpul de gatit.

Am sa scriu aici un pic cit pot azi ,timpul de gatit pentru fiecare aliment in functie de tipul de mincare .



legume uscate:fasole 1/2kg -3pahare de apa-40 minute,mazare uscata 1/2kg- 3 pahare 20-30 minute
alte legume fierb toate intre 5 si 15 minute,depinde daca sint taiate bucatele sau se pun intregi,cu retetele am sa pun si
timpul pentru fiecare in parte.

carnea pentru fiert (in bors de exemplu):vitel 30-35min.,pui 20min,porc 20-22 min,vita 40-45 min.
pentru carne cu sos (stufat ,unde se pune mai putina apa,de exemplu la 1/2 kg de carne se pune un pahar de apa si 2 lunguri de ulei):pui 25 min,miel 20 min,vitel 30-35min,vita 45 min.

pentru fripturi.( unde se pune mai mult ulei si jumatate de pahar de apa la jumatate de kil de carne):vitel 25 min,vita 35 min,pui 15 min,porc 15 min,miel 20 min,roast-beef 25-30 min.

peste:aragosta 10 min,gamberi 5 min,merlucius 15 min,fructe de mare 5-8 min,pastrav intreg 1 min.

Timpul va fi calculat din momentul cind incep sa iasa aburii din valva de siguranta.

Am sa mai scriu timpii si pentru restul legumelor ,dar considerati ca majoritatea ,taiate se fac in max 7 minute.

Orezul simplu se face in circa 5-6 minute ,se pun 3 cesti de apa la ceasca de orez ca sa iasa un pilaf normal.Daca e cu pui ,mai adaug o ceasca de apa si il las mai mult,vreo 10 min, si il agit odata ca sa nu se prinda (desi nu mi s-a prins niciodata de oala nimic)

retete mai pun miine :lol: ,acum ma duc la servici,sa aveti o zi buna si sa va folositi cu succes oalele.Somonul l-am facut deja,miroase in bucatarie a rozmarin...

#2 Ramonel

Ramonel

    Crocodil

  • Membri
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 7593 Mesaje:
  • Dispozitie:Fericita!!!
  • Sex:Feminin

Postat 07 December 2009 - 07:58 PM

Nu am apucat inca sa imi iau oala minune dar cu siguranta trebuie sa o iau Imagine postata Asteptam retete Romanitza si mersi ca te gandesti la noi :hug:

#3 Ramy

Ramy

    Ciocanitoare

  • Membri
  • PipPipPipPip
  • 420 Mesaje:
  • Sex:Neutru

Postat 09 December 2009 - 11:49 AM

Buna Romanitza!

Pfff...ce ma bucur ca ai deschis acest topic ! Astept cu nerabdare sa-ti mai faci timp si sa impartasesti cu noi din secretele ce le detii :floare:

#4 Andreea-Rodica

Andreea-Rodica

    Hiena

  • Membri
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 4925 Mesaje:
  • Din:Suceava
  • Dispozitie:Vine, vine primavara!!!
  • Sex:Feminin

Postat 10 December 2009 - 11:25 AM

Am facut aseara macrou marinat la oala minune (noroc de Crissy, ca eu ma munceam sa-l fac la cuptor). A fost gata intr-o ora si jumatate (la cuptor statea 4-5 ore).

Macrou marinat
1,250 kg macrou
2 morcovi
3 cepe
3 cani de apa
1/2 cana ulei
1/2 cana otet
1 lingura cu sare
2 linguri bulion
boabe piper, foi dafin, boabe ienibahar, boabe mustar
Se pun toate in oala
(eu am mai pus niste apa in plus, dar nu trebuia) si se tine la foc mic cam 90 de minute. Eu nu am scos aburul apoi, deci a mai fiert un pic.
Se poate jongla la cantitati dupa gustul fiecaruia. Data viitoare eu am sa pun mai mult otet si mai putin ulei.


#5 floricica0vesela

floricica0vesela

    Pestisor

  • Membri
  • PipPip
  • 132 Mesaje:
  • Dispozitie:cu capul in nori
  • Sex:Feminin

Postat 11 December 2009 - 04:56 PM

buna fetelor.
si eu am acasa de-a dreptul 2 oale sub presiune, cadou de la mama, si sincer......am incercat o singura data sa fac niste pipote de pui cu rozmarin, si le-am cam prins de fund, de atunci nu am mai incercat nimic.
asa ca dupa sarbatori, cand o sa incerc din nou (dupa ce imi face mama vreo 10 demonstratii in concediu:D) mi-ar prinde si mie enorm de bine niste retete de dieta :hug:

#6 dany

dany

    T-Rex

  • Membri
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 15218 Mesaje:
  • Sex:Feminin

Postat 12 December 2009 - 12:09 AM

Am scris si latine ,Roma,dar mai scriu si aici :mi-au venit oalelesi de abia astept sa le folosesc dar ...nu stiu cum.

Hai cu niste retete pe aici ,te rog ! Si cu sfaturi !

Ce nu inteleg eu : se pun toate ingredientele in oala pentru o ciorba , da ?
Darrrr...la ciorba de perisoare nu pot pune si perisoarele de la inceput . Cel putin asa gandesc eu .Intai trebuie sa fiarba legumele si apoi perisoarele . Ma gandesc ca daca le pun de la inceput au sanse sa se imprastie . Sau nu ?

Ca si la ciorba de burta : pun burta si usturoiul si legumele la fiert , da ? Dar cand sunt ele gata trebuie sa scot carnea ca sa o tai si sa scot legumele ca sa iasa ciorba clara ( ca sa zic asa ) . Si ...doar apoi pun smantana si restul . Sau gandesc eu gresit ?


Ajutooooooor !!!!!! :))

#7 romanitza

romanitza

    Elefant

  • Membri
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 9592 Mesaje:
  • Dispozitie:motivata
  • Sex:Feminin

Postat 13 December 2009 - 11:23 AM

la ciorba de perisoare eu fac asa:pregatesc perisoarele toate intr-un castron si legumele taiate in alt castron,pun in oala perisoarele si adaug apa ,pun sare sau delikat si pun oala sa fiarba.Daca sint perisoare de vita le las cam 20 de minute la foc mic din momentul in care ies aburii,daca sint de porc le las cam 15 de minute, eu mai pun si un os cu maduva de vita sa dea gust la supa care va iesi acolo.)

cind a expirat timpul,scot aburul ridicind valvula oalei,deschid capacul si pun legumele si borsul, eventual mai completez cu apa daca a scazut tare si nu are destula zeama ,inchid la loc,pun la foc (aburii vor incepe imediat ca supa e fierbinte inauntru) si mai las cam 7-8 minute ca sa fiarba legumele si sa termine timpul de fiert la carne.Apoi iar scot aburul ,iar deschid capacul si dreg borsul cu smintina,il ajustez de sare ,pun patrunjelul verde deasupra.


La aia de burta,fierb burta cu sare sau delikat intii asa intreaga cam 10 minute,apoi o scot ,o tai ,o pun inapoi in zeama (si aici pun un os de vita cu maduva ca de multe ori burta e slaba si n-are destula grasime) taiata fidelutza,pun legumele si o mai fierb 7-8 minute.La sfirsit o dreg cu otet,smintina si usturoi dupa gust (dupa ce am scos legumele).


Floricica,s-au prins pipotele pentru ca n-ai pus destula apa.Calculeaza intotdeauna trei sferturi de pahar de apa la juma de kil de carne cind faci fripturi,cind deschizi oala la sfirsit si e prea multa apa ,o mai lasi asa deschisa pe foc sa mai scada apa.(in cartea de retete scrie juma de pahar de apa la juma de kil de carne dar eu prefer sa pun un pic mai mult ca sa fie sigura ca nu se prinde si n-am gresit niciodata)

Macroul marinat suna fantastic,doar ca mie mi se pare tare mult timpul in care a fiert acolo...pestele se face repede,cel putin timpul in cartea asta e maxim 15 minute...pentru pestele greu si bucati mari.

in general,cu cit bucatile de carne ,peste ,legume sint mai mici ,cu atit timpul de fierbere e mai mic si invers.Eu pun direct carnea sau pestele congelate,(cind le pun in congelator in pungi fac exact portii pentru gatit odata).

Azi voi face la prinz tortellini in brodo.Fierb ca la bors carnea de vita cu sare 30 minute,adaug legumele taiate in doua :ceapa,morcov,telina, ardei rosu, adaug tortellini,mai las sa mai fiarba 8 minute ,deschid,scot legumele,servesc brodo cu tortellini presarat cu parmezan ras deasupra in fiecare farfurie.


miine mai vad eu ce combin ,dar cred ca linte cu zampone.

#8 dany

dany

    T-Rex

  • Membri
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 15218 Mesaje:
  • Sex:Feminin

Postat 13 December 2009 - 11:24 PM

Multumesc mult pentru explicatii !!!!!! :give_rose:

Te voi mai bombarda cu intrebari pana ma dumiresc si eu ce-si-cum . Nu am primit carticica cu retete pe langa oale ,doar o lista mica cu timpul de fierbere a catorva feluri de carne / mancaruri .

Sunt un pic cam nedumerita pentru ca eu am aragaz cu inductie ceea ce inseamna ca automat foloseste mult mai putina energie si timp decat un aragaz electric normal . Dar voi incerca intai cu o ciorba de legume luandu-ma dupa timpul dat de tine si voi vedea ce iese .Ciorba de perisoare o fac pentru oaspetii de pe data de 25.12 deci trebuie sa fac o proba intai ,nu ? :)


Inca ceva ce n-am inteles :cum faci tu friptura in oala minune ??? Pui carnea pe chestia aia ca o sita care se adapteaza la oala si sub ea apa , sau cum ? Sper ca nu te deranjeaza ca pun atatea intrebari ...

#9 romanitza

romanitza

    Elefant

  • Membri
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 9592 Mesaje:
  • Dispozitie:motivata
  • Sex:Feminin

Postat 14 December 2009 - 12:48 AM

Dany,nu stiu ce sa zic de aragazul cu inductie ca eu n-am,dar cred ca timpul de fierbere a orice faci in oala incepe din momentul cind incepe sa iasa aburul din valva...

Friptura eu o fac punind bucatile de carne in oala normal cu arome ,ulei si apa putina,de exemplu la jumatae de kil de carne bucati pun jumatate de pahar de apa.Cind e gata ,scot capacul si eventual o mai las 5 minute sa scada apa si sa se rumeneasca,sau o scot intr-un vas yena si o dau la cuptor pe grill,face o frumoasa culoare aurie.

Secretul pentru gust e sa folosesti multe plante aromatice proaspete (sau congelate...nu pulbere cum am mai vazut eu la plic),eu la fripturi folosesc rozmarin,cimbru,salvie,maghiran,piper rosu,usturoi si vin alb.La peste folosesc salvie,busuioc,foi de dafin ,piper negru si vin alb sau lamiie.

#10 Andreea-Rodica

Andreea-Rodica

    Hiena

  • Membri
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 4925 Mesaje:
  • Din:Suceava
  • Dispozitie:Vine, vine primavara!!!
  • Sex:Feminin

Postat 14 December 2009 - 11:16 AM

Nu stiu ce sa zic de timpul pentru peste, la macroul meu marinat se topesc oasele. Cand faceam la cuptor il tineam vreo 4-5 ore.
Pentru ciorbe, eu fierb doar carnea in oala-minune, apoi strecor intr-o oala obisnuita si continui. Dar am sa incerc si eu, ar fi o economie de timp. Dar la perisoare n-am curaj. :blushing:

#11 dany

dany

    T-Rex

  • Membri
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 15218 Mesaje:
  • Sex:Feminin

Postat 16 December 2009 - 10:56 AM

Si mie mi-e cam frica sa nu se imprastie perisoarele ...

#12 romanitza

romanitza

    Elefant

  • Membri
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 9592 Mesaje:
  • Dispozitie:motivata
  • Sex:Feminin

Postat 18 December 2009 - 10:04 PM

ca sa nu se imprastie perisoarele trebuie sa pui oala pe ochiul mic dat la mic...asa scrie in cartea mea de retete la oala sub presiune..eu asa fac si nu se desfac (eu pun ou si orez in compozitie dar uneori mai pun si o lingurita de gris ,leaga bine perisoarele).

eu fac si pirjoale cu sos in ea,adica prajesc pirjoalele intii si apoi fac sos de rosii aromatizat cu piper,foi de dafin,usturoi ulei si o caesca de apa in oala,pun pirjoalele,inchid,din momentul in care incepe sa iasa aburul ,las 5-6 minute ,apoi deschid valva sa iasa aburul,deschid..daca nu e gata,mai las un pic asa in oala sa scada sosul.Unele il fac si cu ceapa prajita intii..eu nu prea suport ceapa prajita.

am sa incep sa pun aici retete din carte ,poate acum de sarbatori cineva se mai inspira.Stiati ca se poate face si dulciuri cu oala minune?

#13 romanitza

romanitza

    Elefant

  • Membri
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 9592 Mesaje:
  • Dispozitie:motivata
  • Sex:Feminin

Postat 19 December 2009 - 01:56 PM

Pilaf cu spanac


in oala pun uleiul (sau unt cui ii place) si ceapa taiata fideluta,las sa se inmoaie ceapa un pic,adaug frunzele de spanac spalate si taiate mare,amestec ,las sa se inmoaie si spanacul,pun orezul spalat (o cescuta de orez pe portie),adaug apa (pentru fiecare cescuta de orez pun 3 de apa,deci la 2 cescute pun 6 cescute de apa...etc..).La cine place poate pune cubuletze de sunca odata cu ceapa.Pun sare sau delikat,patrunjel,si dupa ce ma asigur ca toata compozitia nu depaseste 3/4 din oala,pun capacul.Cind incepe sa se auda aburul iesind inseamna ca a inceput sa fiarba,dau la foc mic si las circa 7 minute.Dupa cele 7 minute ridic valva sa iasa aburul,apoi scot capacul,si daca e prea lichid pilaful ,il mai las asa descoperit pe foc,amestecind mereu pina scade la consistenta dorita.Se serveste cu parmezan ras deasupra.E mai bine sa puneti o cescuta de apa in plus decit sa fie prea putina,ca sa nu se prinda,pentru ca oricum daca e prea zemos pilaful ,il mai puteti scadea pe foc cu oala deschisa.

In acest fel se mai poate face pilaf cu urzici,cu radichio ,cu ciuperci,cu trufe,cu masline,cu pesto,cu fructe de mare.,cu legume..etc,dupa fantezia voastra.

#14 dany

dany

    T-Rex

  • Membri
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 15218 Mesaje:
  • Sex:Feminin

Postat 19 December 2009 - 01:59 PM

Saru-mana pentru indicatiile legate de perisoare si pentru reteta de pilaf :give_rose:

Cand ai timp si chef , pune mai multe retete din ce faci tu .

#15 romanitza

romanitza

    Elefant

  • Membri
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 9592 Mesaje:
  • Dispozitie:motivata
  • Sex:Feminin

Postat 20 December 2009 - 03:14 PM

azi la prinz m-am uitat in frigider si cum am o varza care sta acolo de vreo saptamina...m-am gindit sa fac o reteta specifica zonei in care locuiesc acum,poate sa fie o alternativa la o masa in care nu stiti ce sa faceti rapid garnitura la carne.

VARZA CU CARTOFI

juma de varza mica,doi cartofi o ceapa mica,rozmarin,usturoi.

pun uleiul cu ceapa rasa rondele si varza taiata fidelutza mare in oala sub presiune pe foc mic,adaug cartofii taiati in patru,rozmarinul si catelul de usturoi intreg zdrobit cu ciocanul de snitzele,adaug 400ml apa,inchid capacul,cind incepe aburul sa iasa las 10 minute,inchid focul.Cind a incetat zgomotul aburului ,deschid oala,daca e prea zemoasa,mai las pe foc mare si invirt in ea,pina mai scade zeama.

total:15 minute

eu pun rozmarin crengutza dar e bun si uscat din punga.Se mai poate aromatiza si cu origano.


La reteta asta se mai poate pune sunca afumata feliutze si sos de rosii,si in acest fel devine un fel de mincare unic,timpul de fiert e la fel.




0 useri citesc subiectul

0 membri, 0 vizitatori, 0 utilizatori anonimi