Salt la continut


Fotografie

Intrebari Si Raspunsuri Despre Nutritie Si Alimentatie Sanatoasa


  • Please log in to reply
232 raspuns(uri) in acest subiect

#226 Rosie

Rosie

    Hiena

  • Membri
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 4816 Mesaje:
  • Dispozitie:Activă
  • Sex:Feminin
  • Inaltime (cm):160
  • Greutate maxima:87
  • Greutate curenta:? mister
  • Greutate dorita:64

Postat 14 July 2016 - 03:20 PM

Tipurile de pâine – pros and cons
1. Pâinea albă din grâu (valorile nutriționale sunt pentru 100g)
Pros
• Conține o cantitate nesemnificativă de grăsimi saturate.
• Conține o cantitate nesemnificativă de colesterol.
• Este o sursă bună de acid folic.
Cons
• Indicele său glicemic mare dereglează producția de insulină.
• Conține gluten, care este nerecomandat persoanelor care suferă de boala celiacă.
• Are indice glicemic mare, deci nu este sațioasă.
• Este nerecomandată persoanelor care vor să slăbească.
• Conține făină rafinată, cu aditivi.
• Conține o cantitate mare de sare.
• Având mult amidon, conține multe “calorii goale”, adică, deși este bogată în carbohidrați, nu oferă energie.
Marconutrienți
Kcal Carbohidrați Proteine Grăsimi Indice Glicemic
266 50,6g (din care 4,3g zaharuri; 2,4g fibre; 40,6g amidon) 7,6g 3,3g (din care grăsimi saturate 0,7g; grăsimi polinesaturate 1,4g; grăsimi monosaturate 0,7g; grăsimi trans 0g; colesterol 0mg; acizi grași Omega-3 139mg; acizi grași Omega-6 1216mg) 85

Micronutrienți
Vitamine Minerale
Vit A 0,0 UI Calciu 151 mg
Vit C 0,0 mg Fier 3,7 mg
Vit D 0,0 UI Magneziu 23 mg
Vit E 0,2 mg Fosfor 99 mg
Vit K 3,1 mcg Potasiu 100 mg
Vit B1- Tiamină 0,5 mg Sodiu 681 mg
Vit B2- Riboflavină 0,3 mg Zinc 0,7 mg
Vit B3 - Niacină 4,4 mg Cupru 0,3 mg
Vit B6 0,1 mg Mangan 0,5 mg
Vit B9 – Acid Folic 111 mcg Seleniu 17,3 mcg
Vit B12 0,0 mcg Fluor 48,9 mcg
Vit B5 - Acid Pantotenic 0,2 mg
Vit B8 Colină 14,6 mg

2. Pâinea de secară (valorile nutriționale sunt pentru 100g)
Pros
• Nu are amidon, deci oferă o sursă durabilă de energie.
• Este o sursă bună de fibre și sațietate.
• Nu are grăsimi trans.
• Nu are colesterol.
• Are o cantitate neglijabilă de grăsimi saturate.
• Este o sursă bună de acid folic și seleniu.
Cons
• Indicele său glicemic mare dereglează producția de insulină.
• Conține gluten, chiar mai mult decât cea din grâu, deci este nerecomandată persoanelor care suferă de boala celiacă.
• Are indice glicemic mare, deci nu este recomandată persoanelor care au probleme cu producția de insulină, cum ar fi suferinzii de diabet zaharat.
• Conține o cantitate mare de sare.
Macronutrienți
Kcal Carbohidrați Proteine Grăsimi Indice Glicemic
258 48,3g (din care 3,8g zaharuri; 5,8g fibre; 0g amidon) 8,5g 3,3g (din care grăsimi saturate 0,6g; grăsimi polinesaturate 0,8g; grăsimi monosaturate 1,3g; grăsimi trans 0g; colesterol 0mg; acizi grași Omega-3 60mg; acizi grași Omega-6 739mg) 65

Micronutrienți
Vitamine Minerale
Vit A 7,0 UI Calciu 73 mg
Vit C 0,4 mg Fier 2,8 mg
Vit D 0,0 UI Magneziu 40 mg
Vit E 0,3 mg Fosfor 125 mg
Vit K 1,2 mcg Potasiu 166 mg
Vit B1- Tiamină 0,4 mg Sodiu 660 mg
Vit B2- Riboflavină 0,3 mg Zinc 1,1 mg
Vit B3 - Niacină 3,8 mg Cupru 0,2 mg
Vit B6 0,1 mg Mangan 0,8 mg
Vit B9 – Acid Folic 110 mcg Seleniu 30,9 mcg
Vit B12 0,0 mcg Fluor 51 mcg
Vit B5 - Acid Pantotenic 0,4 mg
Vit B8 Colină 14,6 mg

3. Pâinea graham (valorile nutriționale sunt pentru 100g)
Pros
• Indice glicemic 0, ceea ce face din pâinea graham o alegeră foarte bună pentru suferinzii de diabet.
• Are o cantitate neglijabilă de grăsimi saturate.
• Nu conține colesterol.
• Este o sursă bună de mangan.
• Este o sursă de fibre.
• Este o sursă de acid folic.
• Este o sursă de cupru.
Cons
• Conține o cantitate mare de sare.
• Conține gluten, care este nerecomandat persoanelor care suferă de boala celiacă.

Macronutrienți
Kcal Carbohidrați Proteine Grăsimi Indice Glicemic
248 47,8g (din care 9,7g zaharuri; 4g fibre; 0g amidon) 8,8g 3,4g (din care grăsimi saturate 0,8g; grăsimi polinesaturate 0,6g; grăsimi monosaturate 1,6g; grăsimi trans 0g; colesterol 0mg; acizi grași Omega-3 35mg; acizi grași Omega-6 614mg) 0

Micronutrienți
Vitamine Minerale
Vit A 0,0 UI Calciu 74 mg
Vit C 0,0 mg Fier 3,1 mg
Vit D 0,0 UI Magneziu 81 mg
Vit E 0,3 mg Fosfor 185 mg
Vit K 1,3 mcg Potasiu 227 mg
Vit B1- Tiamină 0,4 mg Sodiu 487 mg
Vit B2- Riboflavină 0,3 mg Zinc 1,3 mg
Vit B3 - Niacină 4,4 mg Cupru 0,2 mg
Vit B6 0,2 mg Mangan 1,7 mg
Vit B9 – Acid Folic 105 mcg Seleniu 31 mcg
Vit B12 0,0 mcg Fluor 0 mcg
Vit B5 - Acid Pantotenic 0,5 mg
Vit B8 Colină 18,7 mg


4. Pâinea integrală (valorile nutriționale sunt pentru 100g)
Pros
• Sursă bună de fibre.
• Nu are amidon, deci oferă o sursă durabilă de energie.
• Are conținut nesemnificativ de grăsimi saturate și colesterol.
• Sursă bună de vitaminele B, E, fier, zinc și selenium.
• Conține hemiceluloză, care scade colesterolul.
Cons
• Conține gluten, în dezavantajul persoanelor care suferă de boala celiacă.
• Indicele său glicemic mediu ridică riscuri asupra celor care au probleme cu producția de insulină.
Macronutrienți
Kcal Carbohidrați Proteine Grăsimi Indice Glicemic
220 39g (din care 5,6g zaharuri; 10,35g fibre; 0g amidon) 13g 1,7g (din care grăsimi saturate 0g; grăsimi polinesaturate 0g; grăsimi monosaturate 0g; grăsimi trans 0g; colesterol 0mg; acizi grași Omega-3 25mg; acizi grași Omega-6 574mg) 45

Micronutrienți
Vitamine Minerale
Vit A 3 UI Calciu 107 mg
Vit C 0,0 mg Fier 2,4 mg
Vit D 0,0 UI Magneziu 139 mg
Vit E 0,5 mg Fosfor 202 mg
Vit K 7,8 mcg Potasiu 444 mg
Vit B1- Tiamină 0,4 mg Sodiu 160 mg
Vit B2- Riboflavină 0,2 mg Zinc 1,8 mg
Vit B3 - Niacină 4,7 mg Cupru 0,4 mg
Vit B6 0,2 mg Mangan 2,1 mg
Vit B9 – Acid Folic 59 mcg Seleniu 40,3 mcg
Vit B12 0,0 mcg Fluor 0 mcg
Vit B5 - Acid Pantotenic 0,2 mg
Vit B8 Colină 26,5 mg


5. Pâinea neagră (valorile nutriționale sunt pentru 100g)
Pros
• Indice glicemic 0, ceea ce face din pâinea neagră alegerea ideală pentru suferinzii de diabet.
• Nu conține amidon.
• Reprezintă o sursă excelentă de fibre.
• Nu conține colesterol.
Cons
• Nu conține acizi grași Omega-3 și Omega-6 deloc.
• Nu conține vitamine deloc.
• Conține multă sare, în rest este săracă în minerale.
• Cea din comerț, de obicei, conține gluten, care este nerecomandat persoanelor care suferă de boala celiacă.

Macronutrienți
Kcal Carbohidrați Proteine Grăsimi Indice Glicemic
228 44,6g (din care 3,5g zaharuri; 7,8g fibre; 0g amidon) 7,8g 1,8g (din care grăsimi saturate 0,3g; grăsimi polinesaturate 0g; grăsimi monosaturate 0g; grăsimi trans 0g; colesterol 0mg; acizi grași Omega-3 0mg; acizi grași Omega-6 0mg) 0

Micronutrienți
Vitamine Minerale
Vit A 0,0 UI Calciu 56,3 mg
Vit C 0,0 mg Fier 2,7 mg
Vit D 0,0 UI Magneziu 0 mg
Vit E 0 mg Fosfor 0 mg
Vit K 0 mcg Potasiu 0 mg
Vit B1- Tiamină 0 mg Sodiu 633 mg
Vit B2- Riboflavină 0 mg Zinc 0 mg
Vit B3 - Niacină 0 mg Cupru 0 mg
Vit B6 0 mg Mangan 0 mg
Vit B9 – Acid Folic 0 mcg Seleniu 0 mcg
Vit B12 0 mcg Fluor 0 mcg
Vit B5 - Acid Pantotenic 0 mg
Vit B8 Colină 0 mg

6. Pâinea cu multicereale
Pros
• Sursă bună de tiamină, acid folic și seleniu.
• Conține o cantitate neglijabilă de grăsimi saturate.
• Nu are colesterol.
• Nu conține amidon.
Cons
• Conține gluten, deci trebuie evitată de persoanele care suferă de boala celiacă.
• Indicele glicemic mare dereglează producția de insulină.
Macronutrienți
Kcal Carbohidrați Proteine Grăsimi Indice Glicemic
265 43,3g (din care 6,4g zaharuri; 7,4g fibre; 0g amidon) 13,4g 4,2g (din care grăsimi saturate 0,9g; grăsimi polinesaturate 1,9g; grăsimi monosaturate 0,8g; grăsimi trans 0g; colesterol 0mg; acizi grași Omega-3 205mg; acizi grași Omega-6 1667mg) 65

Micronutrienți
Vitamine Minerale
Vit A 0,0 UI Calciu 103 mg
Vit C 0,1 mg Fier 2,5 mg
Vit D 0,0 UI Magneziu 78 mg
Vit E 0,4 mg Fosfor 228 mg
Vit K 1,4 mcg Potasiu 230 mg
Vit B1- Tiamină 0,3 mg Sodiu 420 mg
Vit B2- Riboflavină 0,1 mg Zinc 1,7 mg
Vit B3 - Niacină 4 mg Cupru 0,3 mg
Vit B6 0,3 mg Mangan 2 mg
Vit B9 – Acid Folic 75 mcg Seleniu 32,9 mcg
Vit B12 0,0 mcg Fluor 0 mcg
Vit B5 - Acid Pantotenic 0,3 mg
Vit B8 Colină 26,5 mg



7. Pâinea Wasa (Wasabröd) (valorile nutriționale sunt pentru 55g)
Pros
• Sursă foarte bună de fibre.
• Sursă bună de seleniu.
• Sursă excelentă de mangan.
• Nu are amidon.
• Nu are colesterol. Foarte sățioasă, chiar în cantități mici, astfel ajută la slăbit.
Cons
• Ar trebui evitat de cei care au probleme cu producția de insulină, datorită indicelui glicemic mediu.
Macronutrienți
Kcal Carbohidrați Proteine Grăsimi Indice Glicemic
201 45,2g (din care 0.6g zaharuri; 9,1 fibre; 0g amidon) 4,3g 0,7g (din care grăsimi saturate 0,1g; grăsimi polinesaturate 0,3g; grăsimi monosaturate 0,1g; grăsimi trans 0g; colesterol 0mg; acizi grași Omega-3 43,5mg; acizi grași Omega-6 263mg) 50

Micronutrienți
Vitamine Minerale
Vit A 0,0 UI Calciu 17,1 mg
Vit C 0,0 mg Fier 1,3 mg
Vit D 0,0 UI Magneziu 42,9 mg
Vit E 0,4 mg Fosfor 148 mg
Vit K 3,3 mcg Potasiu 175 mg
Vit B1- Tiamină 0,1 mg Sodiu 145 mg
Vit B2- Riboflavină 0,1 mg Zinc 1,3 mg
Vit B3 - Niacină 0,6 mg Cupru 0,1 mg
Vit B6 0,1 mg Mangan 1,4 mg
Vit B9 – Acid Folic 13,7 mcg Seleniu 20,1 mcg
Vit B12 0,0 mcg Fluor 48,9 mcg
Vit B5 - Acid Pantotenic 0,4 mg
Vit B8 Colină 11,1 mg

Concluzie: Mâncați cu moderație, nu în fiecare zi și la fiecare masă. Seriously, există surse de carbs/energie mult mai nutritive și eficiente decât pâinea, de orice fel ar fi ea. Și alegeți pâinea potrivită pentru scopurile și problemele voastre de sănătate. Personalizați în funcție de nevoile voastre :)

P.S. Articolul este încă incomplet, dar voi reveni asupra lui când voi avea timp :) Coming soon to your cinema! :))

#227 ActualaSlabutza

ActualaSlabutza

    Yeti

  • Moderatori
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 13870 Mesaje:
  • Sex:Feminin
  • Inaltime (cm):165
  • Greutate maxima:81
  • Greutate curenta:68
  • Greutate dorita:64

Postat 14 July 2016 - 05:14 PM

Problema e ca ignori cu ce asociezi painea. Daca mananci paine cu fasole, de ex, care are multe fibre, va avea un alt efect fata de paine cu unt si branza.

 

Desi nu vad nicio problema in a manca paine zilnic, sunt de acord cu tine in ce priveste moderatia.



#228 Rosie

Rosie

    Hiena

  • Membri
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 4816 Mesaje:
  • Dispozitie:Activă
  • Sex:Feminin
  • Inaltime (cm):160
  • Greutate maxima:87
  • Greutate curenta:? mister
  • Greutate dorita:64

Postat 14 July 2016 - 05:28 PM

Păi articolul nu-și propune să discute despre asocieri. Însă aș fi vrut să scriu despre mai multe tipuri de pâine și să descriu detaliat toate tipurile de proteine, aminoacizii, alea-alea :))
But txs for the feedback!
Eu am argumentat de ce unele tipuri de pâine sunt alegeri mai bune pt slăbit, iar altele nu. Ideea era să existe aceste informații la un loc pe forum, ca să îi fie mai ușor fiecăruia să facă alegerile mai bune pt sine :)
Aș vrea să adaug și un tabel cu DZR pt fiecare micronutrient, chiar dacă aceste valori sunt estimate pentru un consum zilnic de 2000kcal.

#229 Rosie

Rosie

    Hiena

  • Membri
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 4816 Mesaje:
  • Dispozitie:Activă
  • Sex:Feminin
  • Inaltime (cm):160
  • Greutate maxima:87
  • Greutate curenta:? mister
  • Greutate dorita:64

Postat 05 September 2016 - 09:21 AM

Am citit despre o chestie: aminoacidul L-arginină, care este convertit în oxid nitric, moleculă care ajută vasele de sânge să se relaxeze, astfel asigurând un flux sanguin healthy. Ceea ce reduce stresul asupra inimii, ajută la menținerea presiunii sângelui la nivel normal, îmbunătățește circulația, deci funcționarea per total a sistemului cardiovascular.
Asigură protecție împotriva radicalilor liberi (ca razele soarelui și procesele metabolice proprii organismului) asupra celulelor și a țesuturilor.

Amu', cred că e o idee bună de luat ca și supliment nutritiv. Eu mi-l procur de la o anumită firmă internațională pe care o reprezint. It's scientifically approved, and reliable. If interested, contactați-mă în privat.

Dacă nu, măcar I thought this information should be helpful to you, people. ^_^

#230 Crinutza

Crinutza

    Soparla

  • Membri
  • PipPipPip
  • 200 Mesaje:
  • Din:Sibiu
  • Sex:Feminin

Postat 30 September 2016 - 11:29 AM

Buna, eu as dori sa stiu sursa articolului, nu gasesc nicaieri pe net ca painea graham sau painea neagra are indice glicemic zero.



#231 OldAccount

OldAccount

    Koala

  • Membri
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2211 Mesaje:
  • Sex:Masculin
  • Inaltime (cm):180
  • Greutate maxima:100
  • Greutate curenta:76
  • Greutate dorita:78

Postat 30 September 2016 - 11:45 AM

Normal ca nu are cum, doar apa are IG 0 :)



#232 Crinutza

Crinutza

    Soparla

  • Membri
  • PipPipPip
  • 200 Mesaje:
  • Din:Sibiu
  • Sex:Feminin

Postat 30 September 2016 - 12:04 PM

Si paine de secara are Indice glicemic mediu ( 56-69).  

 

Rye = secara

 

Medium GI (56-69) Whole wheat, rye and pita bread Quick oats Brown, wild or basmati rice, couscous.

 

Sursa:  http://www.diabetes....h.5eWHFlHT.dpuf



#233 manniucu

manniucu

    Koala

  • Membri
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2320 Mesaje:
  • Sex:Feminin
  • Greutate maxima:75.2
  • Greutate curenta:59.4
  • Greutate dorita:55

Postat 30 September 2016 - 09:31 PM

Normal ca nu are cum, doar apa are IG 0 :)

Si Green sugar are IG 0 :)




9 useri citesc subiectul

0 membri, 9 vizitatori, 0 utilizatori anonimi