Salt la continut


Fotografie

Aloe vera - un miracol al naturii


 • Please log in to reply
10 raspuns(uri) in acest subiect

#1 lliliana

lliliana

  Koala

 • Membri
 • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
 • 2005 Mesaje:
 • Din:Vest
 • Dispozitie:Ce anotimp e? Sunt confuza!
 • Sex:Feminin

Postat 15 February 2007 - 09:00 AM

ALOE VERA - MIRACOLUL NATURII

Cine este Aloe Vera?

Aloe barbadensis Miller supranumită Aloe Vera este o plantă subtropicală din familia liliaceelor (ca și usturoiul, ceapa, crinul, laleaua, etc.). Ea este una din cele peste 250 de specii de aloe, binecunoscută în multe țări pentru efectul său terapeutic extraordinar, fiind considerată de aceea ca un veritabil medicament natural. Denumirea de „aloe” provine de la cuvântul arab „aloeh” care înseamnă în limba arabă „sevă cristalină și amară”, iar planta a fost utilizată încă din antichitate, fiind renumită pentru virtuțile sale curative.
Numele de Aloe barbadensis Miller 1-a primit după botanistul Miller care a descris pentru prima dată planta aloe din insulele Barbados. Alți botaniști i-au dat numele de Aloe Vera Linne, Aloe Vera Lemarck. În comerț Aloe barbadensis Miller este cunoscută sub numele de Aloe Vera, „Vera” fiind cuvântul latin care înseamnă „adevărată”, denumire ce se datorează efectului terapeutic foarte puternic. Deși nu este singura specie de aloe cu efecte curative, conform cu ultimele cercetări medicale în domeniu, Aloe Vera este specia cu cele mai puternice rezultate medicale.

Aloe - Un secret străvechi

Vechii egipteni o numeau „planta nemuririi” și o puneau printre darurile funerare înmormântate împreună cu faraonii, pentru a asigura, chiar și după moarte, sănătate spiritului faraonului. Cu sute de ani în urmă africanii agățau planta în mănunchiuri deasupra ușii pentru a alunga spiritele malefice. Medici celebri ai antichității și personalități istorice remarcabile au fost fascinate de puterea curativă a acestei plante.
Prima atestare „documentară” a plantei miracol o găsim încrustată în piatră pe o plăcuță descoperită într-un mormânt egiptean de acum 3.500 de ani.
Primul tratat medical antic care menționează planta de aloe și efectele ei vindecătoare se numește „Papyrus Ebers” și se estimează că a fost redactat în jurul datei 1553-1550 î.d.H.

Aloe - O istorie care se repetă... din negura timpului

De la descoperirea plantei aloe în urmă cu mii de ani, planta a fost folosită cu succes în scopuri terapeutice. Efectele plantei erau cunoscute de marile civilizații antice, de la persani și egipteni în Est, greci și romani în Europa, până la popoarele de pe continentul african și subcontinentul indian. Planta era răspândită în Asia și zona Pacificului, regăsindu-se și în folclorul japonez, filipinez și hawaiian. Vă oferim în continuare câteva date importante din îndelungata istorie medicală a plantei aloe.
1. 333 î.d.H. În antichitate planta a fost considerată atât de importantă, încât Aristotel 1-a sfătuit pe Alexandru cel Mare să ocupe insula Socotra, renumită pentru plantațiile mari de aloe de acolo, aloe fiind folosită la tratarea rănilor soldaților.
2. Însuși Alexandru cel Mare a fost rănit de o săgeată și vindecat de către un preot care a folosit gel stors din frunzele plantei de aloe.
3. 1000 - 1300 d.H. Planta uscată devine un medicament de răspândire largă în toată Europa.
4. 1300 - 1500. Planta prelucrată uscată intră în medicina engleză pe post de laxativ și ca un tratament al bolilor și rănilor exterioare. Planta uscată se importa din Africa, mai ales de pe insula Socotra.
5. Printre multe minunății menționate de Marco Polo în urma călătoriilor sale în Orient se află și descrierea numeroaselor aplicații terapeutice ale plantei de aloe Vera.
6. 1500 - 1600. Conchistadorii spanioli au descoperit că la baza multor remedii medicale aztece se afla aloe Vera, cunoscută ca un agent curativ de mare efect. Cultivată apoi în vecinătatea bisericilor catolice, a fost folosită intens de misionari și populație ca un medicament universal, mai ales în regiunea insulelor Caraibe, America de Sud și Centrală.
7. 1600 - 1700. Fermierii spanioli și olandezi au întemeiat primele plantații comerciale pe insulele Barbados și Curacao. O soluție obținută prin fierberea frunzelor de aloe se exporta în principal în Europa.
8. 1700 - 1900. Carl Von Linne în 1720 folosește pentru prima dată denumirea de Aloe Vera Linne pentru descrierea plantei. Apar sute de articole și referințe medicale în toată lumea, descriind varietatea aplicațiilor aloei în diferite tratamente. În 1820, Aloe Vera a fost amintită oficial ca laxativ și protector al pielii în lucrarea United States Pharmacopoeia (U.S.P.).
9. 1900. Datorită efectelor terapeutice, planta se cultivă pe scară largă în regiunile calde. Frunza proaspătă sau deshidratată se vinde pentru tratarea rănilor și afecțiunilor pielii, incluzând ulcerul, arsurile, dermatita și altele. În 1912, colonelul H.W. Johnston fondează prima plantație comercială americană de aloe în Florida.

O familie numeroasă

În botanică sunt enumerate până acum peste 250 de specii de aloe. Dintre acestea, printre cele mai importante amintim:
1. Aloe socotrina: Planta cu originea de pe insula Socotra, Yemenul de Sud, a fost mult timp cea mai răspândită specie de aloe. Datorită efectelor terapeutice considerate magice, negustorii arabi au comercializat-o peste tot, timp de secole, de pe malurile Mării Mediterane, până în China.
2. Aloe africana: Aloe Africana a fost cultivată de fermierii olandezi și, până la apariția Aloei Vera, a fost cea mai căutată specie de aloe din lume. A fost comercializată sub formă de praf sau gel uscat.
3. Aloe Vera: (Linne / Barbadensis Miller / Vulgaris). În secolul al XVII-lea, negustorii britanici au derulat un comerț de amploare, profitabil, bazat pe planta sălbatică de pe insula Barbados. Efectul laxativ al frunzelor uscate era foarte apreciat.
Există două specii de Aloe barbadensis, cea verde și cea albastră. Specia verde poate fi folosită în scopuri terapeutice doar după 4-5 ani, cea albastră, crescând mai repede, ajunge la maturitate la sfârșitul anului al treilea. Amândouă speciile au aproape aceleași efecte terapeutice.
4. Aloe ferox: împreună cu Aloe saponaria, este cea mai agreată specie de aloe a Estului îndepărtat. Consumarea aloei în viziunea japonezilor, chinezilor și taivanezilor este o plăcere deosebită. Se mănâncă crudă sau fiartă, miezul strecurat și condimentat se bea și se folosește în scopuri terapeutice. Azi, japonezii sunt cei mai mari consumatori de aloe, în special de aloe Vera și aloe ferox.
5. Aloe arborescens: În regiunile sudice, deșertice ale fostei Uniuni Sovietice crește această specie sălbatică de aloe, care a fost în atenția cercetătorilor ruși și a pionierilor medicinei naturiste. Efectele terapeutice au fost descrise de profesorul oftalmolog Vladimir Filatov și de biologul Israel Bekhman.

Aloe Vera - schiță de portret

Planta are frunze cărnoase în formă de lance care cresc direct din pământ, cu marginile în formă de dinte de fierăstrău. În mijloc prezintă o tulpină care se termină în flori de culoare galben roșie de formă cilindrică.
Planta cultivată are înălțimea de 75 – 120 cm, are 12 - 15 frunze late, cărnoase, greutatea unei frunze fiind între 700 - 1500 grame. Mărimea frunzelor depinde de calitatea solului și condițiile climaterice. Planta atinge maturitatea după 3 - 4 ani, abia atunci poate începe perioada de recoltare.
Planta Aloe Vera crește natural în Africa de Nord, Est și Sud, în țările din jurul Mării Mediterane, Mării Roșii, în India, China și insulele Oceanului Indian. Este cultivată în insulele din Marea Caraibelor, în țări ca Republica Dominicană, Barbados, Jamaica, Puerto Rico. Mari plantații se găsesc în Texas, California, Arizona și Mexic.
În general planta nu crește în zonele geografice unde temperatura coboară pentru mult timp sub zero grade.
Firma Forever Living Products cultivă Aloe Vera pe mai multe plantații în insulele Barbados, în insulele Dominicane și pe plantațiile din Texas - Rio Grande Valley. Plantele aloe sunt plantate pe rânduri la o distanță de 60 - 70 cm una de alta, sistem de cultivare impus de mecanizarea procesului agronomic. Frunzele se recoltează numai manual, se detașează sub așa-numita „linie de gel” și, astfel, întreaga cantitate de gel rămâne în frunze, prevenindu-se procesul de oxidare. Se recoltează frunzele exterioare, 3 - 5 frunze de pe fiecare plantă matură la 5 - 8 săptămâni.

O minune care durează numai două ore

Aloe Vera conține un complex extraordinar de bogat de substanțe dar, pentru început, putem spune că două sunt cele mai importante:
1. „aloina”, situată imediat sub coaja frunzei, un lichid galben lăptos cu gust amar, folosit de secole ca laxativ (utilizat sub formă de praf);
2. gelul de aloe, un lichid vâscos situat în interiorul frunzelor.
Principalul dezavantaj care a făcut ca folosirea aloei să nu fie atât de răspândită pe cât este de eficientă în tratarea atâtor afecțiuni, a fost instabilitatea accentuată a gelului extras din frunze. După tăierea unei frunze, sucul obținut prin stoarcerea acesteia se oxidează foarte rapid (dacă nu este prelucrat în decurs de două ore), pierzându-și drastic din calitățile curative (aproximativ 95% din principiile active sunt oxidate și atacate de microorganisme).
Acest fapt a făcut ca utilizarea aloei sa fie limitată numai la zonele unde planta crește în mod natural.
Cu toate acestea, tradițiile diferitelor popoare menționează efectul vindecător extraordinar al plantei de aloe și oferă metode empirice de conservare a principiilor active conținute în plantă. Dintre acestea menționăm medicina populară românească care cunoaște un remediu naturist din aloe (varianta care crește în regiunea temperată) macerată în miere și vin, remediu folosit cu succes în numeroase afecțiuni digestive și ca revitalizant în diferite tipuri de convalescențe.

De la numai 2 ore la... patru ani!

Gelul din interiorul frunzei este componenta cea mai activă și mai eficientă din punct de vedere medical a plantei, dar, în ciuda efectelor sale atât de spectaculoase, acest dar al naturii nu putea fi folosit decât de către cei care aveau acces la aloe în stare proaspătă, pentru că nu se cunoștea un procedeu eficient de conservare pentru o perioadă mare de timp.
În urma a numeroase cercetări în mari institute ale lumii s-a constatat ca stoparea procesului oxidării (și în consecință păstrarea tuturor principiilor active din plantă) se poate face prin adăugarea unor antioxidanți naturali, cum ar fi vitaminele naturale A, C și E. Gelul este astfel stabilizat și rezistă o perioadă lungă de timp după recoltarea frunzei, păstrându-și intacte toate calitățile terapeutice.
Înțelegându-se importanța terapeutică a gelului de aloe, oamenii de știință din secolul nostru au urmărit în ultimele decenii realizarea stabilizării gelului de Aloe Vera, astfel ca el să poată fi folosit pe scară largă de cât mai mulți oameni.
Cercetările în vederea obținerii metodei de stabilizare a gelului au fost încununate de succes la sfârșitul anilor 1940 - începutul anilor 1950 și, în consecință, acesta a devenit din acel moment un bun de larg consum.

Depășește cele mai optimiste estimări

Substanțele enumerate în cele ce urmează au fost identificate în ultimii 50 de ani. Componentele active cele mai importante, ale plantei Aloe Vera au fost descoperite în ultimii 10 ani. De exemplu, recent a fost identificată componenta acemanan, cu rol în întărirea sistemului imunitar. Cu siguranță viitorul ne mai rezervă încă multe și minunate surprize în ceea ce privește compoziția Aloei Vera și efectele sale benefice asupra sănătății omului.
Iată în continuare lista componentelor identificate și studiate din gelul de Aloe Vera:

1. Lignina - penetrează cu ușurință straturile superficiale ale pielii și are rolul foarte important de purtător a celorlalte componente binefăcătoare ale gelului de Aloe Vera. Proprietățile ei terapeutice nu sunt în totalitate cunoscute.

2. Saponinele - cu efect dezinfectant - au fost descoperite în gelul de aloe în 1951 de Waicky și Hoehne.

3. Antrachinone - tradițional ele sunt cunoscute sub denumirea de laxative. Gelul conține 12 antrachinone (laxative). Împreună cu celelalte componente din gel asigură un efect analgezic, antibacterial, antifungic și antiviral.

4. Aloina - efect laxativ, emetic.

5. Barbaloina - analgezic, efect laxativ slab.

6. Izobarbaloina - antibiotic, analgezic.

7. Acidul aloetic - antibiotic, antialgic (acid aloetic).

8. Aloe emodină - antibacterial, laxativ.

9. Acid antilenic - antivirotic.

10. Esterii acidului antilenic - sedativi.

11. Uleiuri volatile - analgezice, anestezice. Acestea sunt: antranolul și artrazenul, rezinotanol.

12. Vitamina A - sintetizată de organism din beta-caroten - contribuie esențial la creșterea în înălțime și greutate, la formarea oaselor și a dentiției la copii, vederea. Este un important antioxidant, protejează celulele, menține sănătatea pielii și a părului, stimulează sistemul imunitar. Contribuie la buna funcționare a rinichilor, a aparatului respirator și a tubului digestiv.

13. Vitamina Bl (Tiamina) ia parte la procesele care includ funcționarea inimii, a nervilor și a mușchilor. Este esențială în formarea ADN-ului și ARN-ului și în procesul de convertire a hidraților de carbon în energie. Este regenerator tisular. Are efecte benefice asupra psihicului și a sistemului nervos.

14. Vitamina B2 (Riboflavina) împreună cu vitamina B6 are efect în stări carențiale. Ajută la folosirea hidrocarbonaților, este catalizator la o serie de procese chimice care au loc în corp, este esențială pentru o piele sănătoasă, pentru păr și unghii, pentru formarea celulelor roșii (hematiilor) și pentru acuitatea vederii.

15. Vitamina B3 (PP sau Niacina) ajută în detoxifiere și reglarea metabolismului. Este esențială în respirația tisulară și în asimilarea vitaminei C, previne dermatozele.

16. Vitamina B5 (Acid pantotenic) este esențială în sinteza proteinelor și în creșterea normală. Carența ei determină tulburări neurologice.

17. Vitamina B6 (Piridoxina) are acțiune asemănătoare cu aceea a vitaminei B2, întărește sistemul imunitar. Deficiența acestei vitamine determină scăderea unei proteine a sistemului imunitar (conform studiilor dr. Ranjit Kumar Chandra de la Memorial University din Newfoundland - Canada) numită interleukina-2 precum și scăderea limfocitelor care se opun agresiunii agenților patogeni veniți din exterior. Vitamina B6 ajută la menținerea sănătății pielii și la procesul de metabolizare a proteinelor. Lipsa ei duce la astenie, nervozitate, insomnii, apariția dermatitei seboreice și a anemiei.

18. Vitamina B8 stimulează sistemul imunitar. Carența ei în organism duce la descuamarea pielii, căderea părului, scăderea hemoglobinei și oboseală cronică.

19. Vitamina B9 (Acid folic) are un rol important în promovarea sintezei ADN-ARN, replicarea celulelor, creștere și reproducere. Este foarte utilă în anemii, tulburări nervoase, scăderea memoriei.

20. Vitamina B12 (Cianocobalamina) este indispensabilă în funcționarea celulei nervoase, în hematopoeză (formarea de globule roșii), în metabolismul intermediar. Dr. Arnold Fox din Beverly Hills în revista Total Health a demonstrat recent prezența vitaminei B12 în Aloe Vera, deși lumea științifică susținea că vitamina B12 nu există în plante! Vitamina B12 joacă un rol important în procesele biologice dependente de enzime și în funcționarea sistemului nervos.

21. Vitamina C are un rol foarte important în metabolismul intermediar, în procesul de cicatrizare, este stabilizator de membrană celulară și antioxidant. Participă la răspunsul sistemului imunitar față de infecții, la vindecarea accelerată a rănilor și la absorbția fierului din tubul digestiv. Favorizează depunerea calciului în oase, intervine în metabolismul glucidelor, proteinelor și grăsimilor, etc.

22. Vitamina D - stimulează absorbția intestinală a calciului și implicit a fosforului. În exces mobilizează calciul din oase, eliminându-l sau depunându-1 fie sub formă de calculi (renali sau biliari) fie anarhic. Lipsa vitaminei D din organism favorizează rahitism, carii severe și osteoporoză.

23. Vitamina E (Tocoferol) este stabilizator de membrană celulară împreună cu vitamina C și este, de asemenea, un puternic antioxidant. Protejează globulele roșii de „stresul oxidativ”, mărește durata de viață a acestora. Favorizează creșterea „colesterolului bun” HDL și scăderea celui „rău” protejând astfel împotriva bolilor cardiovasculare. Fortifică musculatura și țesutul conjunctiv. Stabilizează și întărește funcția sexuală. Îmbunătățește performanțele mentale, menține activitatea anumitor enzime, încetinește procesul de îmbătrânire. Prezintă rol protector pentru vitaminele A și F.
24. Colina este un stimulator al nervului vag și are rol important în metabolism.

25. Substanțe minerale - Aloe Vera conține 20 de substanțe minerale de importanță vitală. Dintre acestea enumerăm:
a) Calciu - indispensabil în osteogeneză împreună cu fosforul. Asimilarea lui este dependentă de vitamina C și aminoacizi.
B) Fosfor - ca mai sus.
c) Potasiu - indispensabil activității musculare.
d) Fier - componenta esențială a hemoglobinei implicată în transportul oxigenului.
e) Sodiu - indispensabil în schimbul normal de apă-săruri.
f) Clor - are rol în echilibrul hidro-mineral al organismului.
g) Mangan - ajută în funcționarea sistemului muscular și nervos împreună cu magneziul.
h) Magneziu - are rol în modularea excitabilității neuromusculare, are efect sedativ și anticonvulsivant.
i) Cupru - rol în metabolismul celular și în formarea globulelor roșii.
j) Crom - înlesnește activitatea enzimelor, scade acizii grași, potențează efectul insulinei și este implicat în maturarea globulelor roșii.
k) Iod - intră în structura hormonilor tiroidieni.
l) Seleniu - efect antioxidant, încetinește îmbătrânirea, intervine asupra sistemului imunitar prin producerea de imunoglobuline.
m) Zinc - rol în metabolismul protidic, concură la efectele insulinei și la efectul procreativ masculin.

38. Mono- și polizaharide - mucopolizaharidele sunt substanțe nutriționale cheie care fac din Aloe Vera o plantă excepțională. Ele sunt carbohidrați cu lanțuri lungi care au o abilitate remarcabilă de a penetra pereții celulelor, îndeosebi în tractul digestiv și în sistemul circulator fără a fi atacați de acidul gastric sau enzimele digestive. Prin procesul de endocitoză aceste mucopolizaharide contribuie la stimularea sistemului imunitar, producerea energiei, oxigenarea celulară.
a) Celuloza, glucoza, manoza, aldopentoza;
B) Acemannan - rol în întărirea sistemului imunitar.

39. Hormoni, auxine, gibereline - efect antiinflamator și stimulează refacerea țesuturilor.

40. Acid salicilic - componentă tip Aspirină cu efect analgezic.

41. Aminoacizi - sunt niște proteine care furnizează energie, au rol de catalizator (mai ales în cadrul hidrolizei), reglează echilibrul chimic și contribuie la regenerarea tisulară. Organismul uman conține 22 de aminoacizi dintre care 8 sunt esențiali funcționării organismului, care nu îi poate produce. Necesarul de aminoacizi este asigurat prin alimentație. Aloe Vera conține 7 din cei 8 aminoacizi esențiali și 11 din cei neesențiali!
a) Aminoacizii esențiali prezenți în gelul de Aloe Vera: izoleucina, leucina, lizina, metionina, fenilalanina, threonina, valina.
B) Aminoacizii neesențiali: acid aspartic, acid glutamic, alanina, arginina, cistina, glicina, histidina, hidroxiprolina, prolina, tirozina, serina.

42. Enzimele din Aloe Vera și mecanismul lor de acțiune
a) Amilaza - catalizează hidroliza amidonului în dextroză și maltoză.
B) Bradichinaza - analgezic, antiinflamator, stimulator al sistemului imunitar.
c) Catalaza - împiedică acumularea superoxidului de hidrogen în țesuturi.
d) Celulaza - rol în degradarea celulozei.
e) Creatinfosfochinaza - rol în activitatea musculară.
f) Lipaza - rol în degradarea acizilor grași.
g) Nucleotidaza - accelerează hidroliza nucleotidelor în nucleozide.
h) Fosfataza - alcalină ce reglează funcționarea ficatului.
i) Proteaza - rol în hidroliza proteinelor.

43. Steroizi - dintre care enumerăm: colesterina, campestrina, beta-sitosterina - efect antiinflamator; lupeol - efect antiseptic și analgezic.

Cu toate că descrierea făcută mai sus are darul de a consolida ideea că Aloe Vera este o adevărată farmacie verde, să vedem în continuare alte câteva date uimitoare.

Aloe Vera „o farmacie într-o plantă”

În Aloe Vera se găsesc și substanțe cu efect dezinfectant: lupeol, acid salicilic, nitrogen-carbamidă și sulf. Toate aceste componente au efect dezinfectant cunoscut, distrugând bacteriile, ciupercile și virușii. Combinația lor asigură un efect antibacterian, antivirotic și antifungic care explică rezultatele foarte bune în infecții externe și interne. Lupeolul și acidul salicilic au efect analgezic, ceea ce explică eficiența ridicată în calmarea durerilor.
Aloe Vera conține cel puțin 3 acizi grași cu efect antiinflamator: colesterina, campestrina și beta-sitosterina - sterine de origine vegetală. Aceste componente explică rezultatele deosebite ale Aloei Vera în arsuri, plăgi tăiate, escoriațiuni, reacții alergice, reumatism, artrite acute și cronice, ulcer gastro-duodenal și alte inflamații ale sistemului digestiv și a celorlalte organe interne: stomac, intestinul subțire și gros, rinichi și pancreas, beta-sitosterina este un puternic agent anticolesterolic, scăzând nivelul colesterolului.
Cercetătorii japonezi au identificat recent 3 agenți anti-tumorali: emodina, manosa și lectina, ajungând la concluzia că: „Rezultatul analizelor arată că aloe previne carcinogeneza pulmonară umană (cancerul pulmonar)”, și, în plus, „aloe are un puternic efect de prevenire sau inhibare a dezvoltării altor tipuri de cancer”, (din „Japanese Journal of Cancer Research”).
Dacă mai adăugăm că aloe conține cel puțin 23 polipeptide (imunostimulatori), înțelegem de ce gelul aloe controlează un spectru larg de disfuncționalități ale sistemului imunitar, incluzând virusul HIV. Polipeptidele împreună cu agenții anti-tumorali aloe-emodina și aloe-lectina explică capacitatea aloei de a încetini considerabil înmulțirea celulelor canceroase.
Faptul că Aloe Vera este capabilă să amelioreze sau chiar să vindece o listă impresionantă de afecțiuni, rezultat care a fost observat, de altfel, atât de către medici cât și de către consumatori, a făcut ca planta să fie denumită semnificativ „planta vindecătoare”.
Toate componentele descrise mai sus se regăsesc în stare naturală în gelul de Aloe Vera, astfel că asimilarea lor și realizarea efectelor medicale extraordinare prezentate se face în mod natural, fără efecte secundare asupra organismului uman. De altfel, în această direcție, trebuie subliniat ca modul în care acționează componentele active din gelul de Aloe Vera asupra ființei umane este unul sinergic și „blând” (adică organismul asimilează exact atât cât este nevoie și folosește precis ceea ce îi este necesar dintre substanțele bio-active ale gelului de Aloe Vera, restul fiind eliminat pe cale normală).

Cinci lucruri importante pentru organismul uman

Pentru a face mai accesibilă înțelegerea valorii excepționale pe care o are Aloe Vera pentru fiecare dintre noi, am sintetizat în continuare, efectele principale ale gelului de aloe grupate în cinci direcții principale de acțiune:

1. Detoxifierea: aloe normalizează metabolismul și detoxifică organismul. Prin acțiunea componentelor active care ajung la nivel celular se obține o purificare deosebită prin eliminarea toxinelor stocate la toate nivelurile organismului, fapt care duce la înlăturarea uneia dintre cele mai importante cauze ale îmbolnăvirilor.
2. Stimularea regenerării celulare: Aloe Vera stimulează regenerarea țesuturilor și apariția celor noi, sănătoase. Dr. Ivan Danhoff a demonstrat foarte clar faptul că sub influența gelului de aloe creșterea celulară este stimulată de 6-8 ori.
3. Penetrația: aloe, prin agenții săi activi, are așa cum am văzut anterior, capacitatea de a pătrunde, de a penetra țesuturile umane până în profunzime. Cele mai multe substanțe, inclusiv apa, pătrund în piele numai două straturi. Prin comparație, Aloe Vera reușește să pătrundă mult mai profund și poate vehicula astfel componentele sale active sau ale substanțelor cu care este asociată, până la nivelul la care se află afecțiunea.
4. Stimularea sistemului imunitar, ceea ce conferă eficiență în reacția naturală a organismului de a se apăra de agresiunile externe și de a se auto-vindeca. Chiar numai după câteva zile de cură cu gel de Aloe Vera eficiența celulelor numite macrofage (un anumit tip de leucocite cu rol de a lupta împotriva agenților patogeni) crește de circa 10 ori asigurând eliminarea rapidă a agresiunilor externe.
5. Efect puternic, sinergic: antibacterian, antiviral, antifungic, sedativ, analgezic.

Aloe Vera si acțiunea asupra stomacului si intestinelor

Studii efectuate de-a lungul anilor în laboratoare (pe animale) au arătat că gelul extras din planta de aloe determină o reducere cu 80% a numărului de ulcere în formare, iar dacă este administrată ulcerului deja format duce la o vindecare de trei ori mai rapidă (cf. Galal, 1975).
Alte studii de laborator au evidențiat faptul că tratamentul cu Aloe Vera Gel determină prevenirea a peste 85% din leziunile stomacale și dă o rată de succes de peste 50% în vindecarea ulcerațiilor gastrice (cf. Kandil și Gobran, 1979).
Studii efectuate pe 12 pacienți între 24-84 ani - bolnavi de ulcer duodenal - tratați cu Aloe Vera Gel, au arătat o vindecare completă a acestora, fără recidive (cf. Blitz, 1963).
Dr. J. Bland de la „Institutul de Știință și Medicină” din California a testat acțiunea gelului de Aloe Vera administrat oral cu privire la neutralizarea acizilor în organism. El a verificat astfel proprietățile benefice ale plantei în ceea ce privește reglarea acidității și a constatat totodată că Aloe Vera ajută și la dizolvarea grăsimilor dure. Urmărind pe cei 10 pacienți ai săi eventuale efecte adverse ale gelului, el a constatat ca acesta a fost foarte bine tolerat de tot grupul.
Conform altor cercetări s-a demonstrat că Aloe Vera Gel poate fi folosit cu succes în tratarea afecțiunilor intestinale inflamatorii (cf. Journal of Alternativ Medicine), combaterea diareei, regularizarea tranzitului intestinal, regularizarea pH-ului intestinal, eliminarea toxinelor stocate la nivelul colonului (care, după cum este bine cunoscut, constituie cauza multor afecțiuni ale omului modern, aceasta corelată desigur și cu constipația), înlăturarea constipației și microorganismelor dăunătoare de la nivelul tubului digestiv.

Aloe Vera și bolile de inimă

Conform statisticilor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) principala cauză de deces din zilele noastre o reprezintă bolile de inimă asociate cu depunerea plăcilor de aterom (formate datorită colesterolului crescut) pe pereții vaselor sanguine. Aceasta conduce la micșorarea secțiunii active a arterelor, și implicit mărirea efortului inimii de a pompa sânge prin respectivele vase. În timp rezultă oboseala cronică a mușchiului cardiac și de aici un întreg spectru de cardiopatii.
Mai multe studii efectuate atât pe animale cât și pe oameni au evidențiat faptul că administrarea regulată, internă, a gelului de Aloe Vera poate avea efecte benefice substanțiale în ceea ce privește micșorarea colesterolului, a trigliceridelor și a fosfolipidelor (în momentul în care crește cantitatea acestor elemente în organism, are loc o creștere semnificativă a grăsimilor din artere).
Într-un studiu de laborator, un grup de animale cu un nivel ridicat al colesterolului a fost tratat cu glucomanan (polizaharidă derivată din planta de aloe). Experimentul realizat pe acest grup a demonstrat efectul puternic pe care substanțele active din Aloe Vera îl au în ceea ce privește scăderea colesterolului, a trigliceridelor, fosfolipidelor și a acizilor grași, precum și în creșterea colesterolului HDL (așa-zisul „colesterol bun”).
Alt studiu medical realizat în anul 1985, a pornit de la 5000 de pacienți suferinzi de angină pectorală cărora li s-a administrat Aloe Vera Gel și o plantă indiană ce conține multe fibre alimentare. Cazurile au fost urmărite pe parcursul a cinci ani de zile. S-au evidențiat rezultate importante în trei mari domenii, și anume:
1. efectul asupra grăsimilor dure - scăderea colesterolului și a trigliceridelor și o creștere a colesterolului HDL (benefic).
2. efectul asupra carbohidraților - descreșterea nivelului de zahăr din sânge în ceea ce privește atât oamenii sănătoși cât și cei bolnavi de diabet.
3. efectul asupra anginei pectorale (durere acută a pieptului datorată oxigenării insuficiente a inimii) - scăderea atacurilor de acest fel (cf. Joshi și Dixit,1986).


Aloe Vera și efectele sale asupra tumorilor

Un model de cercetare experimentală a cancerului a constituit-o studiul asupra sarcomei 180. Cercetările făcute au arătat o stopare a tumorii prin tratamentul cu acest gel (cf. Soeda,1969; Suzuki, 1979).
În mod similar, s-a descoperit că o moleculă specifică derivată din Aloe Vera - Alexin B - are efecte anticancerigene asupra leucemiei limfocitice {cf. Suzuki, 1979).
Cercetările făcute de Ph.D. imunolog Ian Tizard împreună cu Ph. D. virusolog Maurice Kemp, din Texas A&M, au dezvăluit un fapt extraordinar și anume ca mucopolizaharidele din planta de Aloe Vera sunt preluate imediat după absorbția lor de niște leucocite speciale din sânge numite „macrofage”, iar acestea sunt astfel stimulate să producă moleculele numite „citocine”: interferoni, interleucine, prostaglandine, factori de necroză tumorală și factori de stimulare a creșterii și regenerării celulelor normale. Dar aspectul cel mai uluitor este că tumorile în dezvoltare eliberează anumite substanțe chimice care atrag circulația intensă a sângelui în zona lor, astfel că celulele maligne vor înmagazina din sângele îmbogățit de principiile active din Aloe Vera un supliment de factori de necroză tumorală. Aceste efecte de modulare imunologică a organismului datorate plantei aloe face ca ea să devină extrem de importantă în ceea ce privește prevenirea și vindecarea tumorilor maligne sau benigne.
Alte cercetări recente (1994) publicate de specialiștii japonezi în revista „Yakhak Hoeji” arată că, în cazul unui lot de șoareci bolnavi de cancer cărora li s-a administrat pe cale orală gel de Aloe Vera timp de numai 14 zile, durata de viață a acestor șoareci a crescut cu 22%, în cazul celor cărora li s-a administrat zilnic o doză de 50 ml/kg corp și cu 32%, în cazul celor cărora li s-a administrat o doză de 100 ml/kg corp.
Un experiment efectuat in vitro pe celule canceroase umane a pus în evidență faptul că Aloe Vera încetinește considerabil înmulțirea celulelor canceroase.
Într-un articol din revista „Immunology and Immunotherapy” se arată ca o substanță activă din aloe - lectina - injectată direct într-o tumoare are drept efect stimularea sistemului imunitar împotriva proliferării celulelor canceroase.
Astfel sistemul imunitar produce mult mai multe celule T-killer (responsabile de distrugerea celulelor străine din organism) care încep să atace celulele canceroase injectate cu lectină.
În plus față de toate aceste efecte remarcabile, cercetătorii afirmă un fapt extraordinar și anume că Aloe Vera stimulează dezvoltarea celulelor sănătoase în detrimentul celor canceroase.
Efectele pozitive remarcate în cancerul pulmonar, de asemenea, au fost confirmate într-un studiu realizat pe 673 pacienți suferind de această maladie gravă, într-un spital tot în Japonia. Rezultatele studiului au fost publicate în „Japanese Journal of Cancer Research”.
Acest studiu a urmărit pe o perioadă de cinci ani efectele asupra cancerului pulmonar în cazul folosirii în alimentație a diferitelor plante comestibile. Dintre cele 17 plante deosebite studiate, Aloe Vera (consumată sub formă de gel) a fost singura cu efecte remarcabile împotriva cancerului pulmonar.
În finalul studiului medicii au afirmat: „Rezultatele analizelor confirmă că aloe previne carcinogeneza pulmonară umană. În plus are un puternic efect de prevenire sau inhibare a dezvoltării altor tipuri de cancer”.

Aloe Vera și sistemul imunitar

Sistemul imunitar uman a devenit foarte celebru în epoca modernă datorită problemelor pe care le ridică proasta sa funcționare. Protecția exercitată de sistemul nostru imunitar se bazează pe crearea de fagocite și anticorpi, care să lupte împotriva bolilor. Cercetările științifice au arătat că gelul de Aloe Vera conține substanțe care stimulează tocmai formarea de fagocite și anticorpi. În felul acesta, cu ajutorul extraordinar al gelului de Aloe Vera, organismul este sprijinit în lupta împotriva agresiunii externe care poate surveni atât prin germeni patogeni, cât și prin degenerarea celulară produsă de radicalii liberi (factori de oxidare). Se explică astfel capacitatea gelului de Aloe Vera (luat în cură internă) de a preveni viroze, infecții bacteriene sau cu alți germeni, precum și stimularea vindecării rapide în cazul când ele s-au produs.
Pe de altă parte, dr. Akiar Yagi (Statele Unite), efectuând o serie de teste, a confirmat faptul ca Forever Bee Jelly (lăptișorul de matcă produs de albine din plantele de aloe și din flora spontană a deșertului) conține o substanță (plasmokinină) numită „glicoproteina”, ce are rol în distrugerea bradikininei, cu efect în activarea sistemului imunitar. De asemenea, el a constatat că planta de aloe are o buna acțiune în a induce starea metabolică celulară optimă necesară în sintetizarea și replicarea corectă a ADN-ului, ceea ce duce la multiplicarea celulară corectă. „Mai este, de asemenea, cert”, a spus dr. Yagi, „că Aloe Vera are un rol foarte important în tratamentul leucemiei, al tumorilor sau al arsurilor”.

Aloe Vera și afecțiunile stomatologice

După cum am arătat anterior, Aloe Vera întărește sistemul imunitar și că, prin componentele sale, ajută la combaterea parodontopatiilor, ceea ce reprezintă un aspect remarcabil de o importanță cu totul excepțională. Un studiu extrem de vast efectuat de către medici stomatologi de renume, de a lungul a 14 ani pe 6000 de pacienți, a dus la următoarele concluzii: Aloe Vera are un efect de vindecare remarcabil în ceea ce privește afecțiunile mucoasei bucale, reducerea edemului și calmarea durerii. Există mai multe utilizări importante ale gelului plantei de aloe în practica dentară:

1. Aplicarea directă pe locul inciziei.
2. Aplicarea pe țesutul gingiilor care au fost traumatizate sau zgâriate prin utilizarea necorespunzătoare a periuței, în urma extracțiilor dentare, a mâncării, etc.
3. Calmarea rapidă a arsurilor din zona gurii.
4. În cazul extracțiilor dentare se constată vindecarea rapidă a țesutului, fără inflamații.

Dr. Ronald King și Dr. Thomas Caroll au efectuat mai multe studii despre utilizarea pastei de dinți „Forever Bright Sparkling Aloe Vera Toothgel”, și au ajuns la concluzia că aceasta conține componente care acționează ca niște detergenți asupra dinților. Pasta, ce conține gel de Aloe Vera și clorofilă, este utilă în prevenirea gingivitelor, în controlul asupra plăcii dentare (eliminarea tartrului) și în stimularea creșterii unui țesut gingival nou, odată cu reducerea pericolului de contaminare bacteriană. Utilizarea pastei cu aloe face ca în 10-14 zile să dispară sângerările la pacienții suferinzi de gingivită.
În gură „Forever Bright Sparkling Aloe Vera Toothgel” are de asemenea un rol protector, întărește gingiile, nu atacă smalțul dentar, împiedică formarea tartrului și albește dinții.

Aloe Vera și micro-organismele

În anul 1970, dr. Ruth Simms și dr. E.R. Zimmermann au efectuat la Institutul de Microbiologie din Dallas o serie de teste pentru a determina potențialul pozitiv al Aloei Vera asupra bacteriilor. Testând efectul gelului de aloe asupra organismelor micotice (fungi), Simms și Zimmermann au descoperit că gelul de aloe în procent de 80-90% distruge „Tinea pedia” și „Tinea ungium” în aproximativ cinci ore. În timpul aceluiași an, Simms și Zimmermann au testat citopatologia gelului de Aloe Vera împotriva a 100 de culturi de țesuturi cu viruși de tip „Herpes simplex” și „Herpes zoster strains”. Testul - făcut pe hamsteri de cultură - a arătat că Aloe Vera a distrus virușii de ambele tipuri în mai puțin de 72 de ore, în toate cele 100 de mostre cu țesut.
Aceiași doctori au efectuat teste privind efectul plantei de Aloe Vera asupra „Staphylococcului aureus” (unul dintre cei mai virulenți germeni patogeni în ceea ce privește infecțiile stafilococice), asupra „Streptococcului viridans” și asupra „Candidei albicans” (răspunzătoare de inflamarea membranei mucoasei, mai ales în cavitatea bucală, în gât și în zona vaginală). Pe lângă aceste cercetări, s-a mai testat efectul plantei și pe bacteria „Corynebacterium xerosis” a cărei prezență în piele determină seboreea (mătreața).
În urma testelor efectuate s-au putut sintetiza importante concluzii semnificative:

1. Gelul de Aloe Vera având o concentrație de 70% (așa cum putem găsi în majoritatea cremelor de uz medical ale firmei Forever Living Products) este foarte eficient în ceea ce privește vindecarea țesutului contaminat cu Staphylococcus aureus, Streptococcus viridans și Corynebacterium xerosis (seboreea sau mătreața).
2. o concentrație chiar și mai mică a gelului, de numai 50%, este suficientă pentru o diminuare drastică a Candidei albicans (în candidoze bucale sau vaginale).

Conform „The Journal of Pharmaceutical Sciences”, vol. 53, pag. 1287 - în 1963, dr. Lorma Lorenzetti a descoperit că gelul proaspăt sau stabilizat de Aloe Vera are proprietăți bacteriostatice împotriva „Stafilococului 209”, a „Stafilococului pyogenes” și a diferitelor forme de „Salmonella” și bacterii „Shigella”.
Într-un alt studiu, efectuat în anul 1971, de către dr. Ruth Simms la „Microbiology Assay Service” din Dallas, s-au urmărit efectele gelului de Aloe Vera de concentrație foarte mare (în produsul FLP numit Activator concentrația este aproape de 100%) asupra lui „Trichomonas vaginalis”. Acest germen, cunoscut în general sub denumirea de „trichomona”, este parazitul care determină cele mai frecvente infecții vaginale cunoscute în zilele noastre. Testele au arătat că, într un timp de 72 ore, Aloe Vera gel a avut o eficiență de 100% în ceea ce privește distrugerea parazitului „trichomona” în țesuturile de probă.
Dr. Kathleen Shupe, biolog și profesor la Universitatea din Dallas, a efectuat în anul 1994 o serie de cercetări extraordinare privind efectele Aloei Vera asupra bacteriei ce produce acneea, așa numita „proprionibacterium acnes”. Testele efectuate in vitro cu procentaje diferite ale concentrației de Aloe Vera gel au arătat, că acesta are un efect de 100% în ceea ce privește distrugerea bacteriei, și asta în mai puțin de 24 de ore, aceasta la procentaje chiar mai mici ale concentrației de Aloe Vera.

Aloe Vera și afecțiunile reumatismale

Artrita reumatoidă este o boală dureroasă, nevindecabilă și din păcate destul de răspândită în zilele noastre. În anul 1986, prof. D.H. Davis, de la „Medical College on Pediatry”, din Pennsylvania, a descoperit că Aloe Vera conține antrachinone și acid antranilic, amândouă fiind foarte eficiente împotriva artritei și a reumatismului articular. Aceste două substanțe active ale plantei restricționează funcția biosintetică a bradichininei - o substanță ce cauzează binecunoscutele dureri reumatice și favorizează apariția inflamațiilor.
Prof. Davis a adăugat că în momentul în care se folosește Aloe Vera împreună cu vitamina C (pe care o regăsim în produsele FLP Absorbent-C, Forever Kids, Fields of Greens) și cu ARN (Forever Bee Jelly), se poate ajunge la un rezultat nemaipomenit în combaterea acestor afecțiuni.

Aloe Vera în vindecarea arsurilor

Un fapt uluitor a descoperit în anul 1959, Dr. E.P. Pendergrass: gelul extras din frunzele plantei de aloe are rezultate excelente în tratarea arsurilor. După mai multe teste efectuate pe pacienți cu diferite arsuri, el a afirmat că Aloe Vera este cu 50% mai eficientă în tratamentul arsurilor decât toate celelalte trei remedii cunoscute până la acea vreme ca fiind cele mai avantajoase.
Mulți ani mai târziu, într-un studiu efectuat la Secția de Chirurgie a Facultății de Medicină din Thailanda asupra a 27 de pacienți cu diferite răni provocate de arsuri, s-a testat capacitatea de vindecare a plantei de aloe comparativ cu cea a tifonului cu vaselină. S-a constatat că gelul de Aloe Vera a tratat leziunile mult mai rapid decât vaselina: timpul de însănătoșire prin tratamentul cu aloe a fost de 11 zile, iar prin cel cu vaselină a fost de 18 zile. De asemenea, studiul histologic a arătat epitelizarea mult mai rapidă cu ajutorul gelului de aloe.
Dr. A. Burger si Dr. M. Grubert de la „Frederick Cancer Research Center” USA, au condus un studiu făcut pe 12 voluntari pentru a examina eficiența și toleranța gelului de Aloe Vera în ceea ce privește vindecarea rănilor.
Eficiența tratamentului cu acest gel asupra unor leziuni superficiale ale pielii sau asupra unor eritemuri datorate razelor ultraviolete, a fost evaluată prin descrierea statutului clinic și prin măsurători colorimetrice (a culorii pielii). Rezultatele obținute au arătat că Aloe Vera gel reprezintă o alternativă naturală a medicamentelor obișnuite pentru tratarea arsurilor și a diferitelor leziuni ale pielii, cu efecte rapide și spectaculoase (diminuarea cicatricilor).


Aloe Vera în tratarea psoriazisului

În anul 1996, la „Malmo University Hospital”, Dr. S.A. Ahmad și Dr. A.H. Hoit au testat eficiența clinică a unei creme conținând extract de Aloe Vera în procent de numai 0.5% în vindecarea bolnavilor cu „psoriazis vulgaris”. Testul s-a efectuat în paralel (tratament cu Aloe Vera față de tratamentul obișnuit) asupra a 60 de pacienți cu vârste cuprinse între 18- 50 ani, ce sufereau de această boală în medie de 8.5 ani. Pacienții au primit un tub de cremă de 100 g cu extract de aloe în procent de numai 0.5% pe care l-au utilizat de 3 ori pe zi, timp de 5 zile la rând (durata tratamentului activ a fost de maxim 4 săptămâni).
Examinarea săptămânală a pacienților a arătat o reducere progresivă a leziunilor, descuamare urmată de micșorarea eritemului.
Studiul a fost programat să dureze o perioada de 16 săptămâni, iar pacienții au fost ținuți sub observație timp de încă 12 luni după aceea. S-a constatat că această cremă nu are efecte toxice și că a fost bine tolerată de către pacienți, fără să apară efecte adverse. La sfârșitul studiului, crema cu aloe vindecase 25 de pacienți din cei 30 (83.3%), spre deosebire de rata de vindecare prin efectul „Placebo” (care au folosit o cremă neutră): 2 pacienți din 30 (6,6%). Concluzia a fost că Aloe Vera reprezintă un tratament sigur și eficient în ceea ce privește vindecarea bolnavilor suferinzi de psoriazis.

Aloe Vera și acțiunea sa antidiabetică

Planta aloe reprezintă unul dintre cele mai vechi remedii împotriva diabetului cunoscut în peninsula Arabică. Cercetările medicale, efectuate în anul 1986, de către Dr. N. Ghannam, Dr. N. Woodhouse și alții, pe un lot de pacienți voluntari suferind de diabet ne-insulino-dependent au arătat că la o administrare zilnică de numai jumătate de lingură de gel de Aloe Vera de trei ori pe zi, înainte de mese, timp de 4 până la 14 săptămâni, nivelul glucozei din sânge a scăzut la fiecare pacient de la 273 +/-25 mg/dl, la 151 +/-23 mg/dl.
În ceea ce privește greutatea pacienților, aceasta a rămas neschimbată. Medicii au concluzionat că Aloe Vera conține agenți hipo-glicemici care determină scăderea masivă a nivelului de glucoză din sânge prin mecanisme necunoscute încă.
Un alt studiu medical cu privire la efectul plantei de aloe asupra normalizării nivelului de glucoză din sânge s-a efectuat, în anul 1992, la „Fujita Health Institute”, Japonia. S-au colectat mostre de sânge de la mai mulți pacienți de vârstă mijlocie cu diabet ne-insulino-dependent și cu diabet insulino-dependent și s-au injectat unor șoareci de laborator. După injecții cu Aloe Vera, în mai puțin de 12 ore nivelul glucozei din sânge s-a normalizat complet la toți șoarecii din grup, ceea ce demonstrează efectele certe antidiabetice.
Prof. Ghannam împreună cu colectivul său de cercetători a vrut să verifice efectul Aloei Vera cu privire la stimularea secreției de insulină în organism. Studiile făcute de el atât pe pacienți cât și pe animale de laborator au dus la concluzia că gelul de Aloe Vera stimulează secreția insulinei și micșorează semnificativ nivelul de zahăr din sânge.
Tot aici putem menționa că gelul de Aloe Vera, prin substanțele active biologic pe care le conține, acționează antiinflamator asupra sistemului digestiv și în particular asupra pancreasului. Ne referim la steroizii din plantă: colesterol, campestrol și sitosterol (care modifică și raportul dintre colesterolul «bun» HDL și cel «rău» LDL), controlând astfel nivelele circulante și contribuind la rezolvarea în timp a hiperlipidemiei și a aterosclerozei care însoțesc, de obicei, diabetul. Alături de Aloe Vera Gel, Forever Living Products mai oferă suplimente nutritive deosebite ale căror efecte coroborate cu gelul realizează ameliorări spectaculoase ale cazurilor de diabet (recomandăm și consultarea capitolului despre Diabet și produsele FLP).

Aloe Vera și vindecarea rănilor

Gelul de Aloe Vera în care au fost identificate mai mult de 75 substanțe active, aplicat pe răni (în stare naturală, stabilizat sau în cremele care conțin procent semnificativ de gel stabilizat cum ar fi Aloe Vera Gelly, Aloe Lotion, Aloe Propolis Creme, Aloe First), are efect anestezic, calmează mâncărimile, umflăturile și durerea. După cum am mai menționat gelul de Aloe Vera are proprietăți antibacteriene și antimicotice, stimulează circulația sanguină, stimulează fibroblastele (celulele pielii responsabile de vindecarea rănilor).
Un studiu efectuat pe două loturi de animale, publicat de „Journal of Pediatric Medical Association” a arătat că atât preparatele pentru uz extern pe bază de gel de aloe cât și administrarea orală a gelului, accelerează vindecarea rănilor, viteză de regenerare celulară crescând de 6-8 ori. Este de menționat, de asemenea, procesul de cicatrizare care, sub influența gelului de aloe, este foarte rapid și aproape fără urme.
„Journal of Dermatologic Surgery and Oncology” arată într-un articol semnat de Dr. James Fulton specialist în dermatologie în Newport Beach, California, că: „Orice rană pe care o tratăm, fie că e vorba de suturarea unei tăieturi sau extirparea unei tumori a pielii, se vindecă mult mai repede dacă se aplică Aloe Vera Gel”. De altfel, Dr. Fulton mărturisește că folosește în practica sa de zi cu zi Aloe Vera Gel (conținut în produsele specifice de uz extern) în aplicare locală pentru a accelera vindecarea rănilor.
Un studiu publicat de „Annals of Emergency Medicine” arată că Aloe Vera este eficientă și în cazul degerăturilor. Cercetătorii au aplicat un tratament standard pe un lot de 154 pacienți cu degerături medii sau grave. Dintre pacienți, numai unora li s-a aplicat extern un tratament cu cremă conținând Aloe Vera Gel. În final 70% dintre aceștia s-au vindecat fără pierdere de țesuturi, față de doar 32,7% de pacienți din grupul martor. Cercetătorii au ajuns la concluzia că substanțele active din aloe au împiedicat scăderea fluxului sanguin în țesuturile afectate, scădere ce provoacă, de regulă, pierderea de țesut în cazul degerăturilor.

Aloe Vera și efectele asupra radiațiilor

Potrivit cercetătorilor de la Universitatea Hoshi din Japonia care și-au publicat rezultatele în „Yakugaku Zasshi” substanțele active din Aloe Vera protejează pielea de efectele nocive ale razelor X. Ei au constatat că Aloe Vera acționează ca un antioxidant neutralizând efectul nociv al radicalilor liberi produși de radiații și stimulând substanțele care apără organismul.

Aloe Vera și afecțiunile oculare

Efectul benefic în tratamentul și prevenirea afecțiunilor oculare este cunoscut din antichitate. Dioscorides în lucrarea „De Materia Medica” amintește pentru prima dată efectul terapeutic al plantei în afecțiunile oculare. Acest lucru a fost confirmat de Francois Respail în lucrarea „Le manuel de la Sante”, în sec. XIX.
Profesorul oftalmolog rus V.P. Filatov a obținut rezultate deosebite în afecțiunile kerato-conjunctivale prin utilizarea gelului de Aloe Vera.
Dr. Jerry Lawrence scria în prestigiosul „New England Journal of Medicine”: „Gelul de Aloe Vera transparent (filtrat și purificat) obținut din frunza de aloe are efect dezinfectant și calmant. Câteva picături de gel scad aproape instantaneu simptomatologia și în scurt timp duc la vindecarea anumitor afecțiuni oculare.”
Dr. Neville Baron, oftalmolog la New Jersey Secaucus Hospital afirmă că „Aloe Vera va fi picătura de ochi a secolului XXI.” S-a demonstrat că gelul de Aloe Vera este deosebit de eficace împotriva microbilor ce afectează ochii. Dr. Baron afirmă că Aloe Vera absoarbe radiațiile ultraviolete nocive realizând protecția ochiului, pentru că aceste radiații au un rol important în formarea cataractei și în degenerescența retinei. Utilizarea gelului de Aloe Vera în formă foarte concentrată previne acțiunea nocivă a acestor radiații.

În loc de... concluzii

Toate aceste rezultate prezentate aici pentru a fi un exemplu, cât și mult mai multe altele pe care din lipsă de spațiu nu le-am putut prezenta, sunt de natură să-i convingă chiar și pe cei mai sceptici oameni de știință.
Așa se face că la ora actuală există în lume mai multe clinici și laboratoare care studiază planta Aloe Vera și miraculoasele sale efecte. Nu va trece mult timp și vom asista, cu siguranță, la o adevărată revoluție a Aloei Vera în medicina clasică, iar rezultatele științifice prezentate mai sus ne susțin din plin afirmațiile.

#2 Amazoana

Amazoana

  Lama

 • Membri
 • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
 • 5140 Mesaje:
 • Din:Constanta
 • Dispozitie:Happy!
 • Sex:Feminin

Postat 16 February 2007 - 09:32 AM

Neata
Multumim Lilliana. Eu am folosit destul de mult timp produse FLP si va pot asigura ca au efectele descrise de tine aici. Din cate stiu eu, aceast planta este mentionata si in Biblie...
Sanatate!


#3 dany

dany

  T-Rex

 • Membri
 • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
 • 15218 Mesaje:
 • Sex:Feminin

Postat 16 February 2007 - 06:10 PM

Multumim pentru informatii , Liliana !

Am pus aici cateva poze cu planta mea de aloe - vera . O am de 6 ani si tot creste :)) .A fost doar un firicel cand am adus-o din Ro . Tocmai ce i-am schimbat azi ghiveciul ca nu mai avea loc .

Acest mesaj a fost editat de danyhoney: 16 February 2007 - 06:10 PM


#4 artefactul

artefactul

  Amiba

 • Membri
 • 3 Mesaje:
 • Dispozitie:bine
 • Sex:Masculin

Postat 08 August 2007 - 09:26 AM

Cautand pe internet informatii despre aloe vera am dat peste site-ul http://www.flpaloevera.ro/aloevera.php.Am mai folosit si eu gelul de aloe pentru ca eu am o mare incredere in planta aceasta.Dar fiind medic ma cam doare inima sa o mai recomand la cineva cel putin in forma stabilizata de celebra firma FLP.Mi-am dat seama ca la mijloc este o conspiratie la nivel mondial,firma are o imagine impecabila, in spatele unei plante renumite, dar de fapt in spatele acestei fatade stau interesele meschine, banii, castigul de pe urma oamenilor creduli, prost informati, inocenti. Sunt foarte dezamagit despre aceasta descoperire.

M-am intristat de cand am descoperit ca si aloe vera gel are E-uri si inca unele foarte daunatoare organismului care sunt interzise in multe tari.
Daca studiati compozitia gelului veti vedea ca are:
E420 (sorbitol si sirop de sorbitol) este un indulcitor artificial si umectant care se obtine din glucoza sau prin sinteza; se foloseste in dulciuri, fructe uscate, hrana saraca in calorii, siropuri farmaceutice si este printre primii sapte conservanti utilizati la produsele cosmetice; nu este permis in hrana pentru sugari si copii mici deoarece poate provoca tulburari gastrice. Este permis in Romania .
E211 (benzoatul de sodiu) este folosit ca antiseptic, conservant alimentar si pentru a masca gustul unor alimente de calitate slaba; bauturile racoritoare cu aroma de citrice contin o cantitate mare de benzoat de sodiu (pana la 25 mg/250 ml); se mai adauga in lapte si produse din carne, produse de brutarie si dulciuri, este de asemenea prezent in multe medicamente; se cunoaste ca provoaca urticarie si agraveaza astmul. Asociatia consumatorilor din Piata Comuna Europeana il considera cancerigen, insa este permis in Romania .
E210 (acidul benzoic) se adauga la bauturi alcoolice, produse de brutarie, branzeturi, condimente, dulciuri, medicamente. Poate provoca crize de astm, in special la persoane dependente de medicatie, si poate reactiona, provocand hiperaciditate la copii. In urma testarii pe animale de laborator, a fost asociat si cu cancerul.

E330 - acid citric (sarea de lamaie), produce afectiuni ale cavitatii bucale si are actiune cancerigena puternica. Se gaseste in aproape toate sucurile din comert.Se găseşte în Schweppes, muştar (sub formă de arome), ciuperci conservate;

Afirmatia cum ca gelul de aloe vera stabilizat nu contine conservanti este o minciuna! si inainte de a consuma astfel de produse trebuie sa pui in balanta efectele benefice ale plantei cu cele daunatoare a stabilizatorilor...Cancerul este o enigma a noii civilizatii...Aditivii alimentari daunatori ar putea fi o explicatie la faptul ca strabunicul a trait 95 ani iar eu poate voi muri la 50 ani...bineinteles conservat ca o muratura

#5 dany

dany

  T-Rex

 • Membri
 • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
 • 15218 Mesaje:
 • Sex:Feminin

Postat 09 August 2007 - 02:14 AM

Din cate am inteles eu ...lliliana a vorbit despre PLANTA de aloe-vera !!!! Nicidecum despre produse derivate .....

Si......va spuneam ca am o planta ( care m-a si ajutat dpdv medical ) de aloe .....Ei , mi-a murit !!!! Asta e !!! Probabil din cauza de schimbare de spatiu , mediu ....nu stiu !


Cert e ca sunt convinsa ca planta e ffff buna pentru multe afectiuni !!!!

Acest mesaj a fost editat de danyhoney: 09 August 2007 - 02:15 AM


#6 Diana

Diana

  Amiba

 • Membri
 • 1 Mesaje:
 • Sex:Masculin

Postat 17 August 2007 - 02:52 AM

Medic fiind nu cunosti ca toate acele E-uri enumerate de tine se pot gasi de fapt si in mod natural in plante, nu sunt doar de sinteza!!!
Spui ca doar in Romania sunt permise si ca acidul citric este cancerigen, te invit deci sa dai o cautare pe Wikipedia pentru a te lumina un pic....

Citric acid
From Wikipedia, the free encyclopedia

Cancer claims
There have been erroneous reports that E330 is a major cause of cancer. It is thought that this has been brought about by misunderstanding and confusion over the word Krebs. In this case, it refers to Sir Hans Adolf Krebs, discoverer of the Krebs cycle, and not the German word for cancer. Citric acid is not known to be harmful to the body when taken alone.

Studiu placut!

#7 artefactul

artefactul

  Amiba

 • Membri
 • 3 Mesaje:
 • Dispozitie:bine
 • Sex:Masculin

Postat 17 August 2007 - 10:13 AM

Nu am apucat sa citesc decat prima propozitie din comentariul tau si mi-am dat seama ca esti....mai rau se poate ...dar e grav cum esti tu...In primul rand daca tu ai ca referinte Wikipedia nici nu are rost sa vorbesc cu tine pentru ca este cea mai proasta idee de enciclopedie online pe care cineva a putut-o s-o conceapa....acolo oricine poate sa scrie, inclusiv tu si altii ca tine asa ca...eu spun sa-ti vezi de spalat rufe...ca se pare ca de acolo te-am deranjat...Iar daca tu crezi ca acidul citric este bun...eu spun sa-l consumi in continuare, daca vrei poti sa-ti faci si tu suc cu acid citric(iti dau o reteta daca vrei:intr-un pahar cu apa pui o lingura de sare de lamaie si o lingura de zahar, apoi amesteci...ai sa vezi ce bun e, sanatate curata...sau mai usor bea helas)...iar acidul benzoic si derivatii lui la fel poti sa faci, ai putea sa-i presari pe paine....
FLP spun ei ca au patru brevete de stabilizare a gelului de aloe prin metode strict naturale, fara aditivi sau conservanti chimici de sinteza dar cu conservanti extrasi din plante…..Ei inceraca sa ascunda conservantii folositi pentru stabilizare in spatele unor plante, dar substanta chimica are aceeasi structura si aceleasi proprietati indiferent ca este extrasa din plante sau este sintetizata chimic . Faptul ca acele substante sunt extrase din plante nu inseamna ca sunt bune si nu exista nici o scuza pentru folosirea lor.In natura sunt si plante otravitoare, mortale chiar cum sunt: bulbii de ghiocel, care se pot confunda cu cei de arpagic, provoaca vomitaturi si diaree ca urmare a stimularii mucoasei digestive.
Iris pseudocorus – stanjenelul de balta-este frecvent prin locurile mlastinoase la marginea lacurilor si in lungul raurilor.Planta este toxica atat in stare verde cat si uscata.La animalele care consuma planta, toxinele patrund in sange si dupa o perioada provoaca moartea.
Sarahum bicolor cunoscut sub numele de sorg sau mei tataresc este o specie cultivata pentru seminte, maturi, extragerea din tulpina a unui suc dulce si ca planta furajera.Se apreciaza ca in perioada de toxicitate ma-xima, un kg de frunze de sorg provoaca o intoxi-catie mortala la o bovina de 500 kg.....
gasiti pe internet o multime de exemplificari.....
Intradevar referitor la acidul benzoic si derivatii sai parerile sunt impartite,unii il considera benefic organismului...Dar benzoatul de Na este principalul conservant care se foloseste pentru depozitatrea muraturilor, compoturilor, este substanta cu care bunica opreste mustul sa fermenteze ca sa aiba suc pt iarna…nu are cum sa fie buna din moment ce este interzisa in atatea tari inclusiv in Rusia...Iar acidul citric(sarea de lamaie) nu are nici o scuza si sorbitolul, sorbatul de Na.....De ce trebuie sa bage acid citric in aloe ca sa o acreasca nu inteleg?
Bineinteles ca FLP vine cu o replica si-mi spune ca si acidul citric este extras din cirese:) sau alte fructe dar pana la urma substanta chimica are aceeasi structura indiferent ca e extrasa din plante sau sintetizata artificial...pentru ca si o planta te poate omora la fel de usor ca o substanta chimica.
JUSTIFICARE:
Otravuri pentru copii
Fabricantii de guma de mestecat, destinata in special copiilor, folosesc nu mai putin de sapte-opt tipuri de substante chimice, multe fiind pe lista celor suspecte sau nocive. Cine mesteca regulat guma se expune colesterolului (E320), unor boli ale aparatului bucal (E330, acid citric) si cancerului (950 si E951). Si bauturile racoritoare mustesc de aditivi nocivi, cel mai folosit fiind acidul citric (E330) sau sarea de lamaie. Bauturile cu aroma de citrice sunt dintre cele mai daunatoare. Colorantii folositi, E102 si E110, sunt foarte periculosi. Nici mare parte din gemuri sau alte dulciuri nu sunt ceea ce par a fi, chiar daca unii le aplica eticheta "produs natural". Minciuna poate fi dovedita chiar de eticheta unde, la ingrediente, apare mentionat acidul citric, nelipsit din borcanele de gem. La fel de periculoase sunt bomboanele intens colorate si, in general, tot ce contine coloranti. Chiar si zaharul obtinut din sfecla sau trestie este controversat. El lezeaza organele digestive, pe care le obliga sa prelucreze o cantitate de energie ce nu o pot suporta. Producatorii au inventat si substituienti ai zaharului, dintre care cel mai nociv este aspartamul (E950 si E951), care provoaca peste 70 de tipuri de boli mortale.

Mini-dictionar de E-uri

Adaosuri cancerigene:
E 110, E 123, E 131, E 142, E 210,E 211 (foarte nociv), E 213,
E 214, E 215, E216, E 217, E218, E 230, E239, E330, E 621 (glutamatul de sodiu).

E123 (amaranthul) este obtinut din planta cu acelasi nume; este folosit in amestecuri pentru prajituri, umpluturi cu aroma de fructe, cristale pentru jeleuri, poate provoca astm, eczema si hiperaciditate; in teste pe animale a provocat defecte neonatale si moarte fetala. Este interzis in SUA si in fostele state sovietice. Se gaseste in bomboane, jeleuri, dropsuri mentolate, branzeturi topite si creme de branza. Este considerat cel mai puternic cancerigen dintre aditivi. In aceeasi categorie face parte si E110, care intra in componenta dulciurilor (mai ales a prafurilor de budinca), colorandu-le in acel galben de "apus de soare", de care vorbeam ceva mai sus. E-123 (interzis în SUA pentru adãugarea în alimente): care se gãseºte în ursuleþi de gumã, Smarties, Mamba, Haribo, batoane de peºte, budincã de vanilie, sosuri gata preparate.


E 621 - glutamat de sodiu , se gaseste in supele instant concentrate, mezeluri, si unele condimente. Are efecte neurotoxice si poate provoca migrene si crampe
Glutamatul este toxic nervoas. Glutamatul se vinde producatorilor sub forma de cristale albe, fara gust, si se combina intotdeauna cu alti aditivi chimici, aromatizanti. El se foloseste si pentru conservarea laptelui, branzeturilor, mezelurilor si ciupercilor. Organizatiile de profil din UE duc o intensa campanie de interzicere a glutamatului de sodiu. Ministerul Alimentatiei din SUA i-a informat public pe oameni ca glutamatul de sodiu este unul dintre principalii factori care produc Alzheimer si Parkinson.Cancer la plic Supele concentrate contin in exces glutamat de sodiu, E 621, considerat de specialisti
ca una dintre cele mai cancerigene substante. Concentratul se obtine prin deshidratarea supelor si a ciorbelor, preparate normal, dar in cantitati industriale. Rezulta un praf, care este ulterior amestecat cu chimicale (coloranti, aromatizanti, conservanti si glutamat de sodiu)

E330 - acid citric(sarea de lamaie, helasul), produce afectiuni ale cavitatii bucale si are actiune cancerigena puternica. Se gaseste in aproape toate sucurile din comert.Se gãseºte în Schweppes, muºtar (sub formã de arome), ciuperci conservate;

E102 - este un alt colorant galben care se gaseste in dulciuri, mai ales in budinci. Are actiune cancerigena poate genera tumori tiroidiene sau crize de astm bronsic Atentie - colorantii din sucuri si dulciuri produc cancer
Dulciurile si produsele racoritoare sunt destinate in special copiilor si, pentru a fi mai ispititoare, au nevoie de coloranti cat mai atragatori. Acestia, desi valorosi prin proprietatile lor intrinsece, sunt vatamatori pentru sanatate, determinand deficiente in vitamina B6 si zinc si chiar aparitia, in timp, a unor tumori. Un astfel de colorant este tartrazina - E102, acceptat de legislatia romaneasca, dar interzis pentru produse alimentare in Suedia, Elvetia, Marea Britanie si Olanda.
Conform unui studiu al Asociatiei pentru Protectia Consumatorilor (APC) din Romania, s-a constatat ca pe piata romaneasca exista anumite produse, destinate in special copiilor, care contin acest colorant: bomboanele Ciclete cu aroma de zmeura (producator C.M. Chimica Daily Bucuresti), bauturile racoritoare Kick de portocale (sub licenta Royal Crown Company), Prigat Orange Light (Sigat Beverage Company), Fanta Exotic (SC Coca-Cola HBS Rom) si Mirinda Orange (imbuteliata la Quadrant-AMRoQ Beverages), bomboanele Kathy Lemon (Confiseue Kathy, Bruges), budinca cu gust de vanilie (Euro Food Prod), bomboanele gumate Sugus Exotic (Kraft Foods Romania), acadelele Chupa Chups (Elkeka Romania), Bega - baton cu spuma si jeleu de lamaie (Kandia Timisoara Romania) si Kroky Mania (jeleuri Silvana drajate de caise, zmeura sau portocale, produse de Kraft Jacobs Suchard Romania). Acest colorant determina o reactie de intoleranta la aproximativ zece oameni din o mie, care se manifesta prin edeme ale buzelor, urticarie, rinite, astm, purpura si chiar soc anafilactic. Persoanele alergice la aspirina sunt alergice si la tartrazina. Acest colorant se elimina preponderent prin bila, deci persoanele cu afectiuni la nivelul acestui organ pot avea probleme cu sanatatea din cauza consumului unor produse colorate cu tartrazina. Consumul acestor produse determina deficiente in vitamina B6 si zinc, ceea ce declanseaza probleme mai ales femeilor. S-a constatat ca vitamina B6 este implicata in metabolismul progesteronului, care la randul sau are un rol in procesarea excesului de estrogen. In acest fel, femeile cu probleme hormonale (hipersecretii de estrogeni) pot sa dezvolte in timp diferite tipuri de tumori (fibroame etc.).
Doza maxima admisa
APC Romania solicita autoritatilor de resort interzicerea folosirii acestui compus, cel putin pentru produsele frecvent consumate de copii, deoarece s-a constatat ca dozele mari de tartrazina determina modificari histologice ireversibile ale ficatului. Tinand cont ca acest compus este frecvent folosit in bauturile racoritoare pe perioada verii, problemele cauzate de tartrazina pot deveni extrem de grave. Doza maxima admisa pentru consum este de 0,75 mg/kg corp, iar in produsele alimentare 70 mg/kg (echivalent litru), cu exceptia rahatului, unde doza admisa este de 30 mg/kg. Cu alte cuvinte, daca un producator introduce in bauturi racoritoare cantitatea maxima de colorant - 70 mg/kg (echivalent litru) - atunci o persoana de 30 kg care bea doi litri de suc va ingera 140 mg colorant, in timp ce doza maxima admisa pentru o persoana de 30 kg este de 22,5 mg.

E211 (benzoatul de sodiu) este folosit ca antiseptic, conservant alimentar si pentru a masca gustul unor alimente de calitate slaba; bauturile racoritoare cu aroma de citrice contin o cantitate mare de benzoat de sodiu (pana la 25 mg/250 ml); se mai adauga in lapte si produse din carne, produse de brutarie si dulciuri, este de asemenea prezent in multe medicamente; se cunoaste ca provoaca urticarie si agraveaza astmul. Asociatia consumatorilor din Piata Comuna Europeana il considera cancerigen, insa este permis in Romania .

E210 (acidul benzoic) se adauga la bauturi alcoolice, produse de brutarie, branzeturi, condimente, dulciuri, medicamente. Poate provoca crize de astm, in special la persoane dependente de medicatie, si poate reactiona, provocand hiperaciditate la copii. In urma testarii pe animale de laborator, a fost asociat si cu cancerul.

E555 (silicatul de aluminiu si potasiu) este folosit in sare, lapte praf si faina. Desi se cunoaste ca aluminiul este cauza unor probleme placentare in timpul sarcinii si ca este asociat cu boala Alzheimer, este permis in Romania .

E132 (indigotina) este un colorant care se adauga in tablete si capsule, inghetata, dulciuri, produse de patiserie, biscuiti; poate provoca greata, voma, hipertensiune arteriala, urticarie, probleme de respiratie si alte reactii alergice. Este permis in Romania .

E122 (azorubina) este un colorant rosu, obtinut din gudron, care se adauga la dulciuri, martipan, cristale pentru jeleuri, peltea. Poate produce reactii adverse la persoanele astmatice si la cele alergice la aspirina. Este interzis in Japonia, Suedia, SUA, Austria si Norvegia. Este permis in Romania .

E155 (brun HT) este utilizat in ciocolata si prajituri. Poate produce reactii adverse la persoanele alergice la aspirina si la cele astmatice. Se cunoaste, de asemenea, ca poate produce sensibilitate dermica. Este interzis in Danemarca, Belgia, Franta, Germania, Elvetia, Suedia , Austria , SUA, Norvegia. Este permis in Romania .

E952 (ciclamat) este un indulcitor artificial care poate produce migrene si alte reactii adverse; unele testari au aratat ca poate fi cancerigen; este interzis in SUA (din 1970) si Anglia din cauza potentialului cancerigen. Este permis in Romania .

E312 (galat de dodecil) se foloseste pentru a preveni rancezirea alimentelor grase; poate provoca iritatie gastrica sau cutanata; nu este permis in alimente pentru sugari si copii mici deoarece provoaca tulburari hematologice; este asociat, de asemenea, cu tulburari nervoase; se foloseste in uleiuri, margarina, untura, sosuri de salate. Este permis in Romania .

E420 (sorbitol si sirop de sorbitol) este un indulcitor artificial si umectant care se obtine din glucoza sau prin sinteza; se foloseste in dulciuri, fructe uscate, hrana saraca in calorii, siropuri farmaceutice si este printre primii sapte conservanti utilizati la produsele cosmetice; nu este permis in hrana pentru sugari si copii mici deoarece poate provoca tulburari gastrice. Este permis in Romania .

E 130, bleu de antrachinona, produs chimic interzis pe pietele Uniunii Europene dupa 1977, suspectat ca produce boli foarte grave

E 321 cunoscut ca butilhidroxitoluen (BHT), un produs chimic, antioxidant, care este periculos, deoarece creste colesterolemia. Un alt produs, din aceeasi clasa, este butilhidroxia-nisol (BHA), care este un antioxidant fenolic folosit pentru a impiedica oxidarea (rancezirea) lipidelor din alimentele bogate in grasimi animale. Din 1987 s-a dovedit efectul lui cancerigen la animalele de laborator, dar nu s-a putut proba ca acest efect se manifesta si la om, astfel incat este si acum mentinut pe lista GRAS a US-FDA. Acest lucru a fost facut cunoscut opiniei publice, efectul fiind evitarea produselor care contineau acest component si, mai mult, a dus la scaderea de sase ori a utilizarii BHA-ului in Statele Unite ale Americii in urmatorii ani. Produsul este folosit acum pe piata romaneasca si se gaseste in margarine, creme sau maioneze.

E 954 zaharina, dovedita ca fiind cancerigena dupa ce animalele de laborator pe care s-au facut testele s-au imbolnavit de cancer la vezica. Desi nu s-a putut proba ca are efect asupra organismului uman, in acord cu clauza Delaney, iar FDA a propus Congresului American interzicerea folosirii ei inca din 1977, dar decizia finala fiind inca asteptata
sulfitii (conservantii), care pot produce reactii alergice la unele persoane si, in plus, sunt folositi de multe ori in produsele din carne, in scopul de a reface culoarea rosie a alimentelor, dand astfel o falsa impresie de prospetime. Practica de asemenea interzisa in SUA

E250 (nitritul de sodiu) este utilizat in stabilizarea culorii rosietice a carnii conservate (fara nitrit, hot dogs si bacon ar arata gri) si da o aroma caracteristica. Adaugarea de nitriti in alimente poate duce la formarea de cantitati mici de substante cu potential cancerigen, in special in bacon. Companiile care proceseaza carnea adauga acum, pe langa nitrit, acid ascorbic sau izoascorbic pentru a impiedica formarea de nitrozamine. Industria carnii justifica utilizarea nitritilor pentru efectul lor inhibitor asupra dezvoltarii bacteriilor producatoare de toxina botulinica. afecteaza vasele de sange E250 ºi E 251 (nitriþi, respectiv nitraþi din mezeluri),
E251 - nitrat de sodiu, cancerigen

E252 - nitrat de potasiu, cancerigen, nitritii care, in principiu, nu au efecte toxice directe, dar in combinatie cu unele substante existente in alimente (amine), produc nitrozamine, familie din care fac parte multe substante dovedite cancerigene. Pentru a impiedica aceste reactii se pot adauga alti aditivi, ducand la un lant vicios al folosirii lor. Lista alimentelor care ar trebui evitate, pentru ca au in componenta acesti aditivi alimentari este atat de mare, incat ar necesita pagini intregi pentru enumerarea lor. Printre alimentele de baza inalt procesate chimic, ce contin aceste substante, se numara: mezelurile, margarinele, supele instant, sucurile, branza topita, maionezele, dressingurile pentru salate, sosurile si o gama larga de dulciuri. Prin mediile care se ocupa de cercetare circula o lista cu toate „E"-urile cu un risc foarte ridicat, publicata de Clinica de Oncologie Infantila din Düsseldorf. Aici sunt trecuti aditivii suspecti a fi toxici, periculosi, cancerigeni sau care pot produce boli grave

E127 - eritrozina, colorant rosu pentru compoturi si alte alimente, provoaca mutatii genetice

Am uitat sa spun despre branza topita...EVITATI-O !Spalare placuta!

#8 Nessie

Nessie

  Crocodil

 • Moderatori
 • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
 • 7976 Mesaje:
 • Din:Bucuresti
 • Dispozitie:Fericita! :D
 • Sex:Feminin

Postat 17 August 2007 - 10:43 AM

Va rugam sa nu va abateti de la subiectul discutiei (planta Aloe Vera) si sa pastrati discutia informativa, eliminand tonul jignitor. :floare:

#9 dannay

dannay

  Amiba

 • Membri
 • 2 Mesaje:

Postat 05 October 2007 - 03:10 PM

Va rugam sa nu va abateti de la subiectul discutiei (planta Aloe Vera) si sa pastrati discutia informativa, eliminand tonul jignitor. :floare:

Buna , sunt noua pe forum si am citit cu mare drag informatiile despre Aloe Vera .Sunt o sustinatoare a acestei plante fiindca am vazut ce minuni poate face.O folosim de vreo 3 ani in familie in tratarea multor probleme de sanatate.
Vor exista intotdeauna carcotasi.Ideea este ca vindeca multe boli.Oamenilor le este mai usor sa creada in sfaturile medicilor si in medicamentele alopate, sintetice.Acestea elimina efectul bolii dar nu si cauza acestoraAloe Vera este compatibila cu multe din componentele sangelui uman deci este recunoscuta ca fiind a sa

#10 lauranic

lauranic

  Amiba

 • Membri
 • 1 Mesaje:

Postat 11 March 2010 - 02:50 PM

Sustin cu tarie ceea ce s-a scris despre aceasta planta...si vorbesc din experienta proprie..momentan urmez tratament cu frunze de aloe (dupa ce am consumat 3 luni gel de aloe), gelul pur de aloe vera luat direct din frunzele proaspete.

De 3 saptamani mananc in fiecare dimineata acel gel luat direct din frunza. Pot sa marturisesc ca nu mai am dureri puternice de colon, pot sa merg linistita la serviciu, am scapat si de balonari si constipatie, si ma bucur din nou de viata.

FRUNZELE DE ALOE VERA ,in stare proaspata asa cum ni le ofera natura, au o putere de purificare si efecte terapeutice mult mai puternice. Datorita acestor calitati deosebite doza zilnica recomandata pentru curele de intretinere este de 30 ml.


Multa Sanatate!

#11 artefactul

artefactul

  Amiba

 • Membri
 • 3 Mesaje:
 • Dispozitie:bine
 • Sex:Masculin

Postat 13 July 2017 - 12:43 AM

Daca tu crezi ca acidul citric este bun...eu spun sa-l consumi in continuare, daca vrei poti sa-ti faci si tu suc cu acid citric (intr-un pahar cu apa pui o lingura de sare de lamaie si o lingura de zahar, apoi amesteci...ai sa vezi ce bun e, sanatate curata)...iar acidul benzoic si derivatii lui la fel poti sa faci, ai putea sa-i presari pe paine....FLP spun ei ca au patru brevete de stabilizare a gelului de aloe prin metode strict naturale, fara aditivi sau conservanti chimici de sinteza dar cu conservanti extrasi din plante
..Ei inceraca sa ascunda conservantii folositi pentru stabilizare in spatele unor plante, dar substanta chimica are aceeasi structura si aceleasi proprietati indiferent ca este extrasa din plante sau este sintetizata chimic . Faptul ca acele substante sunt extrase din plante nu inseamna ca sunt bune[/b] si nu exista nici o scuza pentru folosirea lor. In natura sunt si plante otravitoare, mortale: bulbii de ghiocel, care se pot confunda cu cei de arpagic, provoaca vomitaturi si diaree ca urmare a stimularii mucoasei digestive. Iris pseudocorus – stanjenelul de balta-este frecvent prin locurile mlastinoase la marginea lacurilor si in lungul raurilor.Planta este toxica atat in stare verde cat si uscata. La animalele care consuma planta, toxinele patrund in sange si dupa o perioada provoaca moartea. Sarahum bicolor cunoscut sub numele de sorg sau mei tataresc este o specie cultivata pentru seminte, maturi, extragerea din tulpina a unui suc dulce si ca planta furajera. Se apreciaza ca in perioada de toxicitate ma-xima, un kg de frunze de sorg provoaca o intoxi-catie mortala la o bovina de 500 kg.....gasiti pe internet o multime de exemplificari.....Intradevar referitor la acidul benzoic si derivatii sai parerile sunt impartite, unii il considera benefic organismului...Dar benzoatul de Na este principalul conservant care se foloseste pentru depozitatrea muraturilor, compoturilor, este substanta cu care bunica opreste mustul sa fermenteze ca sa aiba suc pt iarna
nu are cum sa fie buna din moment ce este interzisa in atatea tari inclusiv in Rusia...Iar acidul citric(sarea de lamaie) nu are nici o scuza si sorbitolul, sorbatul de Na.....De ce trebuie sa bage acid citric in aloe ca sa o acreasca nu inteleg? Bineinteles ca FLP vine cu o replica si-mi spune ca si acidul citric este extras din cirese:) sau alte fructe dar pana la urma substanta chimica are aceeasi structura indiferent ca e extrasa din plante sau sintetizata artificial...pentru ca si o planta te poate omora la fel de usor ca o substanta chimica.JUSTIFICARE: Otravuri pentru copiiFabricantii de guma de mestecat, destinata in special copiilor, folosesc nu mai putin de sapte-opt tipuri de substante chimice, multe fiind pe lista celor suspecte sau nocive. Cine mesteca regulat guma se expune colesterolului (E320), unor boli ale aparatului bucal (E330, acid citric) si cancerului (950 si E951). Si bauturile racoritoare mustesc de aditivi nocivi, cel mai folosit fiind acidul citric (E330) sau sarea de lamaie. Bauturile cu aroma de citrice sunt dintre cele mai daunatoare. Colorantii folositi, E102 si E110, sunt foarte periculosi. Nici mare parte din gemuri sau alte dulciuri nu sunt ceea ce par a fi, chiar daca unii le aplica eticheta "produs natural". Minciuna poate fi dovedita chiar de eticheta unde, la ingrediente, apare mentionat acidul citric, nelipsit din borcanele de gem. La fel de periculoase sunt bomboanele intens colorate si, in general, tot ce contine coloranti. Chiar si zaharul obtinut din sfecla sau trestie este controversat. El lezeaza organele digestive, pe care le obliga sa prelucreze o cantitate de energie ce nu o pot suporta. Producatorii au inventat si substituienti ai zaharului, dintre care cel mai nociv este aspartamul (E950 si E951), care provoaca peste 70 de tipuri de boli mortale.Mini-dictionar de E-uriAdaosuri cancerigene:E 110, E 123, E 131, E 142, E 210,E 211 (foarte nociv), E 213,E 214, E 215, E216, E 217, E218, E 230, E239, E330, E 621 (glutamatul de sodiu). E123 (amaranthul) este obtinut din planta cu acelasi nume; este folosit in amestecuri pentru prajituri, umpluturi cu aroma de fructe, cristale pentru jeleuri, poate provoca astm, eczema si hiperaciditate; in teste pe animale a provocat defecte neonatale si moarte fetala. Este interzis in SUA si in fostele state sovietice. Se gaseste in bomboane, jeleuri, dropsuri mentolate, branzeturi topite si creme de branza. Este considerat cel mai puternic cancerigen dintre aditivi. In aceeasi categorie face parte si E110, care intra in componenta dulciurilor (mai ales a prafurilor de budinca), colorandu-le in acel galben de "apus de soare", de care vorbeam ceva mai sus. E-123 (interzis ïżœn SUA pentru adĂŁugarea ïżœn alimente): care se gĂŁseÂște ïżœn ursuleĂŸi de gumĂŁ, Smarties, Mamba, Haribo, batoane de peÂște, budincĂŁ de vanilie, sosuri gata preparate.E 621 - glutamat de sodiu , se gaseste in supele instant concentrate, mezeluri, si unele condimente. Are efecte neurotoxice si poate provoca migrene si crampe Glutamatul este toxic nervoas. Glutamatul se vinde producatorilor sub forma de cristale albe, fara gust, si se combina intotdeauna cu alti aditivi chimici, aromatizanti. El se foloseste si pentru conservarea laptelui, branzeturilor, mezelurilor si ciupercilor. Organizatiile de profil din UE duc o intensa campanie de interzicere a glutamatului de sodiu. Ministerul Alimentatiei din SUA i-a informat public pe oameni ca glutamatul de sodiu este unul dintre principalii factori care produc Alzheimer si Parkinson.Cancer la plic Supele concentrate contin in exces glutamat de sodiu, E 621, considerat de specialistica una dintre cele mai cancerigene substante. Concentratul se obtine prin deshidratarea supelor si a ciorbelor, preparate normal, dar in cantitati industriale. Rezulta un praf, care este ulterior amestecat cu chimicale (coloranti, aromatizanti, conservanti si glutamat de sodiu)E330 - acid citric(sarea de lamaie, helasul), produce afectiuni ale cavitatii bucale si are actiune cancerigena puternica. Se gaseste in aproape toate sucurile din comert.Se gĂŁseÂște ïżœn Schweppes, muÂștar (sub formĂŁ de arome), ciuperci conservate;E102 - este un alt colorant galben care se gaseste in dulciuri, mai ales in budinci. Are actiune cancerigena poate genera tumori tiroidiene sau crize de astm bronsic Atentie - colorantii din sucuri si dulciuri produc cancerDulciurile si produsele racoritoare sunt destinate in special copiilor si, pentru a fi mai ispititoare, au nevoie de coloranti cat mai atragatori. Acestia, desi valorosi prin proprietatile lor intrinsece, sunt vatamatori pentru sanatate, determinand deficiente in vitamina B6 si zinc si chiar aparitia, in timp, a unor tumori. Un astfel de colorant este tartrazina - E102, acceptat de legislatia romaneasca, dar interzis pentru produse alimentare in Suedia, Elvetia, Marea Britanie si Olanda.Conform unui studiu al Asociatiei pentru Protectia Consumatorilor (APC) din Romania, s-a constatat ca pe piata romaneasca exista anumite produse, destinate in special copiilor, care contin acest colorant: bomboanele Ciclete cu aroma de zmeura (producator C.M. Chimica Daily Bucuresti), bauturile racoritoare Kick de portocale (sub licenta Royal Crown Company), Prigat Orange Light (Sigat Beverage Company), Fanta Exotic (SC Coca-Cola HBS Rom) si Mirinda Orange (imbuteliata la Quadrant-AMRoQ Beverages), bomboanele Kathy Lemon (Confiseue Kathy, Bruges), budinca cu gust de vanilie (Euro Food Prod), bomboanele gumate Sugus Exotic (Kraft Foods Romania), acadelele Chupa Chups (Elkeka Romania), Bega - baton cu spuma si jeleu de lamaie (Kandia Timisoara Romania) si Kroky Mania (jeleuri Silvana drajate de caise, zmeura sau portocale, produse de Kraft Jacobs Suchard Romania). Acest colorant determina o reactie de intoleranta la aproximativ zece oameni din o mie, care se manifesta prin edeme ale buzelor, urticarie, rinite, astm, purpura si chiar soc anafilactic. Persoanele alergice la aspirina sunt alergice si la tartrazina. Acest colorant se elimina preponderent prin bila, deci persoanele cu afectiuni la nivelul acestui organ pot avea probleme cu sanatatea din cauza consumului unor produse colorate cu tartrazina. Consumul acestor produse determina deficiente in vitamina B6 si zinc, ceea ce declanseaza probleme mai ales femeilor. S-a constatat ca vitamina B6 este implicata in metabolismul progesteronului, care la randul sau are un rol in procesarea excesului de estrogen. In acest fel, femeile cu probleme hormonale (hipersecretii de estrogeni) pot sa dezvolte in timp diferite tipuri de tumori (fibroame etc.).Doza maxima admisaAPC Romania solicita autoritatilor de resort interzicerea folosirii acestui compus, cel putin pentru produsele frecvent consumate de copii, deoarece s-a constatat ca dozele mari de tartrazina determina modificari histologice ireversibile ale ficatului. Tinand cont ca acest compus este frecvent folosit in bauturile racoritoare pe perioada verii, problemele cauzate de tartrazina pot deveni extrem de grave. Doza maxima admisa pentru consum este de 0,75 mg/kg corp, iar in produsele alimentare 70 mg/kg (echivalent litru), cu exceptia rahatului, unde doza admisa este de 30 mg/kg. Cu alte cuvinte, daca un producator introduce in bauturi racoritoare cantitatea maxima de colorant - 70 mg/kg (echivalent litru) - atunci o persoana de 30 kg care bea doi litri de suc va ingera 140 mg colorant, in timp ce doza maxima admisa pentru o persoana de 30 kg este de 22,5 mg.E211 (benzoatul de sodiu) este folosit ca antiseptic, conservant alimentar si pentru a masca gustul unor alimente de calitate slaba; bauturile racoritoare cu aroma de citrice contin o cantitate mare de benzoat de sodiu (pana la 25 mg/250 ml); se mai adauga in lapte si produse din carne, produse de brutarie si dulciuri, este de asemenea prezent in multe medicamente; se cunoaste ca provoaca urticarie si agraveaza astmul. Asociatia consumatorilor din Piata Comuna Europeana il considera cancerigen, insa este permis in Romania .E210 (acidul benzoic) se adauga la bauturi alcoolice, produse de brutarie, branzeturi, condimente, dulciuri, medicamente. Poate provoca crize de astm, in special la persoane dependente de medicatie, si poate reactiona, provocand hiperaciditate la copii. In urma testarii pe animale de laborator, a fost asociat si cu cancerul. E555 (silicatul de aluminiu si potasiu) este folosit in sare, lapte praf si faina. Desi se cunoaste ca aluminiul este cauza unor probleme placentare in timpul sarcinii si ca este asociat cu boala Alzheimer, este permis in Romania . E132 (indigotina) este un colorant care se adauga in tablete si capsule, inghetata, dulciuri, produse de patiserie, biscuiti; poate provoca greata, voma, hipertensiune arteriala, urticarie, probleme de respiratie si alte reactii alergice. Este permis in Romania .E122 (azorubina) este un colorant rosu, obtinut din gudron, care se adauga la dulciuri, martipan, cristale pentru jeleuri, peltea. Poate produce reactii adverse la persoanele astmatice si la cele alergice la aspirina. Este interzis in Japonia, Suedia, SUA, Austria si Norvegia. Este permis in Romania .E155 (brun HT) este utilizat in ciocolata si prajituri. Poate produce reactii adverse la persoanele alergice la aspirina si la cele astmatice. Se cunoaste, de asemenea, ca poate produce sensibilitate dermica. Este interzis in Danemarca, Belgia, Franta, Germania, Elvetia, Suedia , Austria , SUA, Norvegia. Este permis in Romania .E952 (ciclamat) este un indulcitor artificial care poate produce migrene si alte reactii adverse; unele testari au aratat ca poate fi cancerigen; este interzis in SUA (din 1970) si Anglia din cauza potentialului cancerigen. Este permis in Romania .E312 (galat de dodecil) se foloseste pentru a preveni rancezirea alimentelor grase; poate provoca iritatie gastrica sau cutanata; nu este permis in alimente pentru sugari si copii mici deoarece provoaca tulburari hematologice; este asociat, de asemenea, cu tulburari nervoase; se foloseste in uleiuri, margarina, untura, sosuri de salate. Este permis in Romania .E420 (sorbitol si sirop de sorbitol) este un indulcitor artificial si umectant care se obtine din glucoza sau prin sinteza; se foloseste in dulciuri, fructe uscate, hrana saraca in calorii, siropuri farmaceutice si este printre primii sapte conservanti utilizati la produsele cosmetice; nu este permis in hrana pentru sugari si copii mici deoarece poate provoca tulburari gastrice. Este permis in Romania . E 130, bleu de antrachinona, produs chimic interzis pe pietele Uniunii Europene dupa 1977, suspectat ca produce boli foarte graveE 321 cunoscut ca butilhidroxitoluen (BHT), un produs chimic, antioxidant, care este periculos, deoarece creste colesterolemia. Un alt produs, din aceeasi clasa, este butilhidroxia-nisol (BHA), care este un antioxidant fenolic folosit pentru a impiedica oxidarea (rancezirea) lipidelor din alimentele bogate in grasimi animale. Din 1987 s-a dovedit efectul lui cancerigen la animalele de laborator, dar nu s-a putut proba ca acest efect se manifesta si la om, astfel incat este si acum mentinut pe lista GRAS a US-FDA. Acest lucru a fost facut cunoscut opiniei publice, efectul fiind evitarea produselor care contineau acest component si, mai mult, a dus la scaderea de sase ori a utilizarii BHA-ului in Statele Unite ale Americii in urmatorii ani. Produsul este folosit acum pe piata romaneasca si se gaseste in margarine, creme sau maioneze.E 954 zaharina, dovedita ca fiind cancerigena dupa ce animalele de laborator pe care s-au facut testele s-au imbolnavit de cancer la vezica. Desi nu s-a putut proba ca are efect asupra organismului uman, in acord cu clauza Delaney, iar FDA a propus Congresului American interzicerea folosirii ei inca din 1977, dar decizia finala fiind inca asteptatasulfitii (conservantii), care pot produce reactii alergice la unele persoane si, in plus, sunt folositi de multe ori in produsele din carne, in scopul de a reface culoarea rosie a alimentelor, dand astfel o falsa impresie de prospetime. Practica de asemenea interzisa in SUA E250 (nitritul de sodiu) este utilizat in stabilizarea culorii rosietice a carnii conservate (fara nitrit, hot dogs si bacon ar arata gri) si da o aroma caracteristica. Adaugarea de nitriti in alimente poate duce la formarea de cantitati mici de substante cu potential cancerigen, in special in bacon. Companiile care proceseaza carnea adauga acum, pe langa nitrit, acid ascorbic sau izoascorbic pentru a impiedica formarea de nitrozamine. Industria carnii justifica utilizarea nitritilor pentru efectul lor inhibitor asupra dezvoltarii bacteriilor producatoare de toxina botulinica. afecteaza vasele de sange E250 Âși E 251 (nitriĂŸi, respectiv nitraĂŸi din mezeluri),E251 - nitrat de sodiu, cancerigenE252 - nitrat de potasiu, cancerigen, nitritii care, in principiu, nu au efecte toxice directe, dar in combinatie cu unele substante existente in alimente (amine), produc nitrozamine, familie din care fac parte multe substante dovedite cancerigene. Pentru a impiedica aceste reactii se pot adauga alti aditivi, ducand la un lant vicios al folosirii lor. Lista alimentelor care ar trebui evitate, pentru ca au in componenta acesti aditivi alimentari este atat de mare, incat ar necesita pagini intregi pentru enumerarea lor. Printre alimentele de baza inalt procesate chimic, ce contin aceste substante, se numara: mezelurile, margarinele, supele instant, sucurile, branza topita, maionezele, dressingurile pentru salate, sosurile si o gama larga de dulciuri. Prin mediile care se ocupa de cercetare circula o lista cu toate „E"-urile cu un risc foarte ridicat, publicata de Clinica de Oncologie Infantila din Dïżœsseldorf. Aici sunt trecuti aditivii suspecti a fi toxici, periculosi, cancerigeni sau care pot produce boli graveE127 - eritrozina, colorant rosu pentru compoturi si alte alimente, provoaca mutatii geneticeAm uitat sa spun despre branza topita...EVITATI-O !Spalare placuta!


Daca tu crezi ca acidul citric este bun...eu spun sa-l consumi in continuare, daca vrei poti sa-ti faci si tu suc cu acid citric (intr-un pahar cu apa pui o lingura de sare de lamaie si o lingura de zahar, apoi amesteci...ai sa vezi ce bun e, sanatate curata)...iar acidul benzoic si derivatii lui la fel poti sa faci, ai putea sa-i presari pe paine....FLP spun ei ca au patru brevete de stabilizare a gelului de aloe prin metode strict naturale, fara aditivi sau conservanti chimici de sinteza dar cu conservanti extrasi din plante
..Ei inceraca sa ascunda conservantii folositi pentru stabilizare in spatele unor plante, dar substanta chimica are aceeasi structura si aceleasi proprietati indiferent ca este extrasa din plante sau este sintetizata chimic . Faptul ca acele substante sunt extrase din plante nu inseamna ca sunt bune[/b] si nu exista nici o scuza pentru folosirea lor. In natura sunt si plante otravitoare, mortale: bulbii de ghiocel, care se pot confunda cu cei de arpagic, provoaca vomitaturi si diaree ca urmare a stimularii mucoasei digestive. Iris pseudocorus – stanjenelul de balta-este frecvent prin locurile mlastinoase la marginea lacurilor si in lungul raurilor.Planta este toxica atat in stare verde cat si uscata. La animalele care consuma planta, toxinele patrund in sange si dupa o perioada provoaca moartea. Sarahum bicolor cunoscut sub numele de sorg sau mei tataresc este o specie cultivata pentru seminte, maturi, extragerea din tulpina a unui suc dulce si ca planta furajera. Se apreciaza ca in perioada de toxicitate ma-xima, un kg de frunze de sorg provoaca o intoxi-catie mortala la o bovina de 500 kg.....gasiti pe internet o multime de exemplificari.....Intradevar referitor la acidul benzoic si derivatii sai parerile sunt impartite, unii il considera benefic organismului...Dar benzoatul de Na este principalul conservant care se foloseste pentru depozitatrea muraturilor, compoturilor, este substanta cu care bunica opreste mustul sa fermenteze ca sa aiba suc pt iarna
nu are cum sa fie buna din moment ce este interzisa in atatea tari inclusiv in Rusia...Iar acidul citric(sarea de lamaie) nu are nici o scuza si sorbitolul, sorbatul de Na.....De ce trebuie sa bage acid citric in aloe ca sa o acreasca nu inteleg? Bineinteles ca FLP vine cu o replica si-mi spune ca si acidul citric este extras din cirese:) sau alte fructe dar pana la urma substanta chimica are aceeasi structura indiferent ca e extrasa din plante sau sintetizata artificial...pentru ca si o planta te poate omora la fel de usor ca o substanta chimica.JUSTIFICARE: Otravuri pentru copiiFabricantii de guma de mestecat, destinata in special copiilor, folosesc nu mai putin de sapte-opt tipuri de substante chimice, multe fiind pe lista celor suspecte sau nocive. Cine mesteca regulat guma se expune colesterolului (E320), unor boli ale aparatului bucal (E330, acid citric) si cancerului (950 si E951). Si bauturile racoritoare mustesc de aditivi nocivi, cel mai folosit fiind acidul citric (E330) sau sarea de lamaie. Bauturile cu aroma de citrice sunt dintre cele mai daunatoare. Colorantii folositi, E102 si E110, sunt foarte periculosi. Nici mare parte din gemuri sau alte dulciuri nu sunt ceea ce par a fi, chiar daca unii le aplica eticheta "produs natural". Minciuna poate fi dovedita chiar de eticheta unde, la ingrediente, apare mentionat acidul citric, nelipsit din borcanele de gem. La fel de periculoase sunt bomboanele intens colorate si, in general, tot ce contine coloranti. Chiar si zaharul obtinut din sfecla sau trestie este controversat. El lezeaza organele digestive, pe care le obliga sa prelucreze o cantitate de energie ce nu o pot suporta. Producatorii au inventat si substituienti ai zaharului, dintre care cel mai nociv este aspartamul (E950 si E951), care provoaca peste 70 de tipuri de boli mortale.Mini-dictionar de E-uriAdaosuri cancerigene:E 110, E 123, E 131, E 142, E 210,E 211 (foarte nociv), E 213,E 214, E 215, E216, E 217, E218, E 230, E239, E330, E 621 (glutamatul de sodiu). E123 (amaranthul) este obtinut din planta cu acelasi nume; este folosit in amestecuri pentru prajituri, umpluturi cu aroma de fructe, cristale pentru jeleuri, poate provoca astm, eczema si hiperaciditate; in teste pe animale a provocat defecte neonatale si moarte fetala. Este interzis in SUA si in fostele state sovietice. Se gaseste in bomboane, jeleuri, dropsuri mentolate, branzeturi topite si creme de branza. Este considerat cel mai puternic cancerigen dintre aditivi. In aceeasi categorie face parte si E110, care intra in componenta dulciurilor (mai ales a prafurilor de budinca), colorandu-le in acel galben de "apus de soare", de care vorbeam ceva mai sus. E-123 (interzis ïżœn SUA pentru adĂŁugarea ïżœn alimente): care se gĂŁseÂște ïżœn ursuleĂŸi de gumĂŁ, Smarties, Mamba, Haribo, batoane de peÂște, budincĂŁ de vanilie, sosuri gata preparate.E 621 - glutamat de sodiu , se gaseste in supele instant concentrate, mezeluri, si unele condimente. Are efecte neurotoxice si poate provoca migrene si crampe Glutamatul este toxic nervoas. Glutamatul se vinde producatorilor sub forma de cristale albe, fara gust, si se combina intotdeauna cu alti aditivi chimici, aromatizanti. El se foloseste si pentru conservarea laptelui, branzeturilor, mezelurilor si ciupercilor. Organizatiile de profil din UE duc o intensa campanie de interzicere a glutamatului de sodiu. Ministerul Alimentatiei din SUA i-a informat public pe oameni ca glutamatul de sodiu este unul dintre principalii factori care produc Alzheimer si Parkinson.Cancer la plic Supele concentrate contin in exces glutamat de sodiu, E 621, considerat de specialistica una dintre cele mai cancerigene substante. Concentratul se obtine prin deshidratarea supelor si a ciorbelor, preparate normal, dar in cantitati industriale. Rezulta un praf, care este ulterior amestecat cu chimicale (coloranti, aromatizanti, conservanti si glutamat de sodiu)E330 - acid citric(sarea de lamaie, helasul), produce afectiuni ale cavitatii bucale si are actiune cancerigena puternica. Se gaseste in aproape toate sucurile din comert.Se gĂŁseÂște ïżœn Schweppes, muÂștar (sub formĂŁ de arome), ciuperci conservate;E102 - este un alt colorant galben care se gaseste in dulciuri, mai ales in budinci. Are actiune cancerigena poate genera tumori tiroidiene sau crize de astm bronsic Atentie - colorantii din sucuri si dulciuri produc cancerDulciurile si produsele racoritoare sunt destinate in special copiilor si, pentru a fi mai ispititoare, au nevoie de coloranti cat mai atragatori. Acestia, desi valorosi prin proprietatile lor intrinsece, sunt vatamatori pentru sanatate, determinand deficiente in vitamina B6 si zinc si chiar aparitia, in timp, a unor tumori. Un astfel de colorant este tartrazina - E102, acceptat de legislatia romaneasca, dar interzis pentru produse alimentare in Suedia, Elvetia, Marea Britanie si Olanda.Conform unui studiu al Asociatiei pentru Protectia Consumatorilor (APC) din Romania, s-a constatat ca pe piata romaneasca exista anumite produse, destinate in special copiilor, care contin acest colorant: bomboanele Ciclete cu aroma de zmeura (producator C.M. Chimica Daily Bucuresti), bauturile racoritoare Kick de portocale (sub licenta Royal Crown Company), Prigat Orange Light (Sigat Beverage Company), Fanta Exotic (SC Coca-Cola HBS Rom) si Mirinda Orange (imbuteliata la Quadrant-AMRoQ Beverages), bomboanele Kathy Lemon (Confiseue Kathy, Bruges), budinca cu gust de vanilie (Euro Food Prod), bomboanele gumate Sugus Exotic (Kraft Foods Romania), acadelele Chupa Chups (Elkeka Romania), Bega - baton cu spuma si jeleu de lamaie (Kandia Timisoara Romania) si Kroky Mania (jeleuri Silvana drajate de caise, zmeura sau portocale, produse de Kraft Jacobs Suchard Romania). Acest colorant determina o reactie de intoleranta la aproximativ zece oameni din o mie, care se manifesta prin edeme ale buzelor, urticarie, rinite, astm, purpura si chiar soc anafilactic. Persoanele alergice la aspirina sunt alergice si la tartrazina. Acest colorant se elimina preponderent prin bila, deci persoanele cu afectiuni la nivelul acestui organ pot avea probleme cu sanatatea din cauza consumului unor produse colorate cu tartrazina. Consumul acestor produse determina deficiente in vitamina B6 si zinc, ceea ce declanseaza probleme mai ales femeilor. S-a constatat ca vitamina B6 este implicata in metabolismul progesteronului, care la randul sau are un rol in procesarea excesului de estrogen. In acest fel, femeile cu probleme hormonale (hipersecretii de estrogeni) pot sa dezvolte in timp diferite tipuri de tumori (fibroame etc.).Doza maxima admisaAPC Romania solicita autoritatilor de resort interzicerea folosirii acestui compus, cel putin pentru produsele frecvent consumate de copii, deoarece s-a constatat ca dozele mari de tartrazina determina modificari histologice ireversibile ale ficatului. Tinand cont ca acest compus este frecvent folosit in bauturile racoritoare pe perioada verii, problemele cauzate de tartrazina pot deveni extrem de grave. Doza maxima admisa pentru consum este de 0,75 mg/kg corp, iar in produsele alimentare 70 mg/kg (echivalent litru), cu exceptia rahatului, unde doza admisa este de 30 mg/kg. Cu alte cuvinte, daca un producator introduce in bauturi racoritoare cantitatea maxima de colorant - 70 mg/kg (echivalent litru) - atunci o persoana de 30 kg care bea doi litri de suc va ingera 140 mg colorant, in timp ce doza maxima admisa pentru o persoana de 30 kg este de 22,5 mg.E211 (benzoatul de sodiu) este folosit ca antiseptic, conservant alimentar si pentru a masca gustul unor alimente de calitate slaba; bauturile racoritoare cu aroma de citrice contin o cantitate mare de benzoat de sodiu (pana la 25 mg/250 ml); se mai adauga in lapte si produse din carne, produse de brutarie si dulciuri, este de asemenea prezent in multe medicamente; se cunoaste ca provoaca urticarie si agraveaza astmul. Asociatia consumatorilor din Piata Comuna Europeana il considera cancerigen, insa este permis in Romania .E210 (acidul benzoic) se adauga la bauturi alcoolice, produse de brutarie, branzeturi, condimente, dulciuri, medicamente. Poate provoca crize de astm, in special la persoane dependente de medicatie, si poate reactiona, provocand hiperaciditate la copii. In urma testarii pe animale de laborator, a fost asociat si cu cancerul. E555 (silicatul de aluminiu si potasiu) este folosit in sare, lapte praf si faina. Desi se cunoaste ca aluminiul este cauza unor probleme placentare in timpul sarcinii si ca este asociat cu boala Alzheimer, este permis in Romania . E132 (indigotina) este un colorant care se adauga in tablete si capsule, inghetata, dulciuri, produse de patiserie, biscuiti; poate provoca greata, voma, hipertensiune arteriala, urticarie, probleme de respiratie si alte reactii alergice. Este permis in Romania .E122 (azorubina) este un colorant rosu, obtinut din gudron, care se adauga la dulciuri, martipan, cristale pentru jeleuri, peltea. Poate produce reactii adverse la persoanele astmatice si la cele alergice la aspirina. Este interzis in Japonia, Suedia, SUA, Austria si Norvegia. Este permis in Romania .E155 (brun HT) este utilizat in ciocolata si prajituri. Poate produce reactii adverse la persoanele alergice la aspirina si la cele astmatice. Se cunoaste, de asemenea, ca poate produce sensibilitate dermica. Este interzis in Danemarca, Belgia, Franta, Germania, Elvetia, Suedia , Austria , SUA, Norvegia. Este permis in Romania .E952 (ciclamat) este un indulcitor artificial care poate produce migrene si alte reactii adverse; unele testari au aratat ca poate fi cancerigen; este interzis in SUA (din 1970) si Anglia din cauza potentialului cancerigen. Este permis in Romania .E312 (galat de dodecil) se foloseste pentru a preveni rancezirea alimentelor grase; poate provoca iritatie gastrica sau cutanata; nu este permis in alimente pentru sugari si copii mici deoarece provoaca tulburari hematologice; este asociat, de asemenea, cu tulburari nervoase; se foloseste in uleiuri, margarina, untura, sosuri de salate. Este permis in Romania .E420 (sorbitol si sirop de sorbitol) este un indulcitor artificial si umectant care se obtine din glucoza sau prin sinteza; se foloseste in dulciuri, fructe uscate, hrana saraca in calorii, siropuri farmaceutice si este printre primii sapte conservanti utilizati la produsele cosmetice; nu este permis in hrana pentru sugari si copii mici deoarece poate provoca tulburari gastrice. Este permis in Romania . E 130, bleu de antrachinona, produs chimic interzis pe pietele Uniunii Europene dupa 1977, suspectat ca produce boli foarte graveE 321 cunoscut ca butilhidroxitoluen (BHT), un produs chimic, antioxidant, care este periculos, deoarece creste colesterolemia. Un alt produs, din aceeasi clasa, este butilhidroxia-nisol (BHA), care este un antioxidant fenolic folosit pentru a impiedica oxidarea (rancezirea) lipidelor din alimentele bogate in grasimi animale. Din 1987 s-a dovedit efectul lui cancerigen la animalele de laborator, dar nu s-a putut proba ca acest efect se manifesta si la om, astfel incat este si acum mentinut pe lista GRAS a US-FDA. Acest lucru a fost facut cunoscut opiniei publice, efectul fiind evitarea produselor care contineau acest component si, mai mult, a dus la scaderea de sase ori a utilizarii BHA-ului in Statele Unite ale Americii in urmatorii ani. Produsul este folosit acum pe piata romaneasca si se gaseste in margarine, creme sau maioneze.E 954 zaharina, dovedita ca fiind cancerigena dupa ce animalele de laborator pe care s-au facut testele s-au imbolnavit de cancer la vezica. Desi nu s-a putut proba ca are efect asupra organismului uman, in acord cu clauza Delaney, iar FDA a propus Congresului American interzicerea folosirii ei inca din 1977, dar decizia finala fiind inca asteptatasulfitii (conservantii), care pot produce reactii alergice la unele persoane si, in plus, sunt folositi de multe ori in produsele din carne, in scopul de a reface culoarea rosie a alimentelor, dand astfel o falsa impresie de prospetime. Practica de asemenea interzisa in SUA E250 (nitritul de sodiu) este utilizat in stabilizarea culorii rosietice a carnii conservate (fara nitrit, hot dogs si bacon ar arata gri) si da o aroma caracteristica. Adaugarea de nitriti in alimente poate duce la formarea de cantitati mici de substante cu potential cancerigen, in special in bacon. Companiile care proceseaza carnea adauga acum, pe langa nitrit, acid ascorbic sau izoascorbic pentru a impiedica formarea de nitrozamine. Industria carnii justifica utilizarea nitritilor pentru efectul lor inhibitor asupra dezvoltarii bacteriilor producatoare de toxina botulinica. afecteaza vasele de sange E250 Âși E 251 (nitriĂŸi, respectiv nitraĂŸi din mezeluri),E251 - nitrat de sodiu, cancerigenE252 - nitrat de potasiu, cancerigen, nitritii care, in principiu, nu au efecte toxice directe, dar in combinatie cu unele substante existente in alimente (amine), produc nitrozamine, familie din care fac parte multe substante dovedite cancerigene. Pentru a impiedica aceste reactii se pot adauga alti aditivi, ducand la un lant vicios al folosirii lor. Lista alimentelor care ar trebui evitate, pentru ca au in componenta acesti aditivi alimentari este atat de mare, incat ar necesita pagini intregi pentru enumerarea lor. Printre alimentele de baza inalt procesate chimic, ce contin aceste substante, se numara: mezelurile, margarinele, supele instant, sucurile, branza topita, maionezele, dressingurile pentru salate, sosurile si o gama larga de dulciuri. Prin mediile care se ocupa de cercetare circula o lista cu toate „E"-urile cu un risc foarte ridicat, publicata de Clinica de Oncologie Infantila din Dïżœsseldorf. Aici sunt trecuti aditivii suspecti a fi toxici, periculosi, cancerigeni sau care pot produce boli graveE127 - eritrozina, colorant rosu pentru compoturi si alte alimente, provoaca mutatii geneticeAm uitat sa spun despre branza topita...EVITATI-O !Spalare placuta!


2 useri citesc subiectul

0 membri, 2 vizitatori, 0 utilizatori anonimi